Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Epica - The Quantum Enigma
Jaar van release: 2014
Label: Nuclear Blast Records
Epica - The Quantum Enigma
Na het tienjarig jubileum met Retrospect zijn de bandleden van Epica samen de Sandlane Recording Facilities in gedoken waar meer tijd dan ooit werd besteed aan het maken van het nieuwe album. Dit werd onder andere veroorzaakt door de zwangerschap van Simone. De extra tijd in de studio werd goed besteed aan het uitwerken van de details van de composities waardoor de plaat nog meer kan overtuigen.

Met The Quantum Enigma geeft Epica geboorte aan de zesde studiolangspeler waarbij gekozen is voor een bijzonder interessant tekstueel concept: kwantumfysica. Hoe nemen we dingen waar? Hoe verwerken we informatie? Zien we wel wat we denken te zien? Wat we in ieder geval horen op het nieuwe album is een energiek Epica met een modern geluid (mede te danken aan producer Joost van den Broek en mixer Jacob Hansen) waarbij alle klassieke elementen aanwezig zijn.

Het album begint zoals gebruikelijk met een mooi, bombastisch intro. Daarna gaat het gas er drie nummers lang goed op met riffgeörienteerde, atmosferische en melodische death metal, ondersteund door beukende ritmes, bombastische donderslagen van bassdrums en blastbeats. Met name de openingsriffs zijn van een zeer hoog niveau. De band klinkt energieker, sneller en zwaarder dan voorheen. Pas met het bijna acht minuten durende Sense Without Sanity - The Impervious Code en de tweede single Unchain Utopia gaat het tempo omlaag en herken je direct het klassieke Epica. Waar tijdens de eerste vier nummers Mark veelvuldig zijn grunts laat gelden, treden op de single Simone en het koor, dat uit vijftien personen bestaat en waarin de sopranen overheersen, meer op de voorgrond.

Met name op het tweede deel van het album krijgt Simone veel ruimte zoals tijdens de mooie ballad Canvas Of Life waarop de mezzosopraan loepzuiver en wonderschoon zingt over nieuw leven vanwege de geboorte van haar zoon, maar ook over de nabijheid van de dood. Een andere rustpunt is het fraaie oosterse intermezzo The Fifth Guardian dat een wat vreemde eend in de bijt lijkt. Persoonlijk favoriet Natural Corruption is één van de sterkere composities waar van alles in gebeurt. Van een mooie opbouw met folkmelodieën tot een fraai samenspel van gitaar en keyboards. Vloeiend gaat het eerste deel over in een progressief gedeelte met een battle tussen gitaar, keyboard en drums, een rustig middengedeelte met een melodische solo en een sterke climax. De subtiel verwerkte keyboardtonen die aan Enigma doen denken, zijn net als in The Second Stone van toegevoegde waarde. De bijna twaalf minuten durende afsluiter is een episch nummer dat goed aansluit op het eerste deel van Kingdom Of Heaven dat op Design Your Universe staat.

Epica brengt ons met The Quantum Enigma ruim een uur aan energieke, harde, epische en moderne muziek in B-mineur. Het frisse geluid heeft wel een aantal luisterbeurten nodig om goed door te dringen. Het is dan ook een kwestie van tijd of het album, dat voorzien is van fraai artwork, net zo gaat overtuigen als hun beste albums. Voorganger Requiem Of The Indifferent wordt in ieder geval wel overtroffen. Op 30 april is de releaseparty in Tilburg waarbij het album in zijn geheel gespeeld wordt. Ook staat de band dit jaar op Pinkpop en Parkpop.

Tracklist:
1. Originem
2. The Second Stone
3. The Essence Of Silence
4. Victims Of Contingency
5. Sense Without Sanity - The Impervious Code
6. Unchain Utopia
7. The Fifth Guardian – Interlude
8. Chemical Insomnia
9. Reverence - Living In The Heart
10. Omen - The Ghoulish Malady
11. Canvas Of Life
12. Natural Corruption
13. The Quantum Enigma - Kingdom Of Heaven part II

Score: 87 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 23 april 2014

Koop dit album in

Meer Epica:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Epikatrien op 24-04-2014 om 18:33u
Score: 92 / 100

Dikke plaat hoor!

Reactie van marcel op 30-04-2014 om 09:08u
Score: 70 / 100

heavy nieuw geluid wel wennen songs niet even pakkend
zeer sterk album

Reactie van oscar op 30-04-2014 om 15:38u
Score: 75 / 100

zeer wisselend...beetje veel van hetzelfde..

Reactie van Een Metalfan op 01-05-2014 om 07:53u

Geeft geboorte aan???? Dat is wel een vreselijk Anglicisme. We kunnen onze taal natuurlijk ook meteen overboord gooien.

Reactie van Jeffrey op 01-05-2014 om 10:57u
Score: 87 / 100

Ik besef dat de term een anglicisme is. Ik vond het wel passen in het verslag. Verder beperk ik mij tot zo goed mogelijk Nederlands. Het gaat mij te ver om onze taal meteen overboord te gooien. Wat vind je trouwens van het album?

Reactie van Een Metalfan op 05-05-2014 om 18:54u

Fantastische plaat!

Reactie van Dirk op 23-05-2014 om 21:24u
Score: 86 / 100

Hoewel er niks vernieuwends aan is, blijft dit wel een sterk album!