Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2020

Hark - Crystalline
Jaar van release: 2014
Label: Season of Mist

Hark - Crystalline

Motörhead, Rush, Nirvana, Cream, Primus, ZZ Top. Het zijn allemaal overbekende voorbeelden van powertrio’s uit het verleden en nu. De driemansformatie van Hark uit Wales hoort daar vooralsnog niet bij. Kenners van de stoner/sludge scene zullen met Hark-zanger James “Jimbob” Isaac wel een relatief bekende naam treffen. Isaac leverde met in 2010 het ter ziele gegane Taint al twee sludge-albums af. Overige leden Nikolai Ribnikov (bas) en Simon Bonwick (drums) completeren de line-up van het in dit jaar uitgekomen debuutalbum Crystalline.

Bij het luisteren komen al gauw referenties naar bands als Baroness en Mastodon naar voren. Crystalline blijkt een complexe plaat te zijn dat een flink aantal luisterbeurten nodig heeft om het echt op waarde te kunnen schatten. Ook wordt duidelijk waar de sterke en zwakke punten liggen. Hark toont aan dat het boeiende, zware, gecompliceerde nummers kan schrijven die bol staan van de wendingen, loopjes, versnellingen en vertragingen. Opener Palendromeda, Sins Of Sleeves en Breathe And Run zijn daar goede voorbeelden van.

Helaas zakt het album halverwege in en laat Hark horen dat het er niet altijd in slaagt om al die creatieve ideeën om te kunnen zetten naar goede nummers. Crystalline blijkt dan toch een beetje een hit-or-miss album. Enkele nummers komen te gekunsteld en niet compleet over en missen daardoor overtuiging. Ook laat de zang te wensen over. Jimbo heeft een krachtig stemgeluid dat prima bij dit genre past. Op Crystalline zet hij echter wel een zéér eentonig, generiek stemgeluid neer dat hierdoor aan het einde van het album kan gaan vervelen. Waar de zang wat tegenvalt, is het ronkende, goed te horen, basgeluid van Ribnikov wel een verademing.

Crystalline wordt op een goede manier afgesloten met het elf minuten durend Clear Light Of.... waarop Clutch zanger Neil Fallon nog te horen is. Hark laat op dit album duidelijk potentie horen, maar als geheel komt Crystalline te kort om het een indrukwekkend debuutalbum te noemen. Wil je weten hoe Hark live uit de verf komt? De band speelt op zaterdag 12 april op het Roadburn 2014 festival.

Tracklist:
1. Palendromeda
2. Hounded By Callous Decree
3. Sins On Sleeves
4. Black Hole South West
5. Breathe And Run
6. Mythopoeia
7. Scarlet Extremities
8. All Wretch No Vomit
9. Xtal 0.6
10. Clear Light Of....

Score: 70 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 8 april 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]