Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Primal Fear - Delivering The Black
Jaar van release: 2014
Label: Frontiers Records

Primal Fear - Delivering The Black

Zodra je de glimmende adelaar op een hoes voorbij ziet komen, weet je al hoe laat het is: een nieuwe plaat van de traditionele heavy metalaars Primal Fear. Met Delivering The Black leveren zij hun tiende studioplaat af en uiteraard wijken de mannen ook hier weer niet af van hun bekende recept van stevige snellle heavy metal met flink wat Judas Priest-invloeden.

Voorganger Unbreakable van twee jaar geleden was een aardige schijf, maar kende toch een aantal teleurstellende momenten en eigenlijk geldt dat ook voor dit Delvering The Black. Echter zitten de songs iets beter in elkaar, zijn de melodieën wat pakkender en voelt het wat fijner en voller dan wat er op plaat nummer negen stond. De snerpende vocalen van Ralf Scheepers gaan nog altijd door merg en been en dit keer lukt het ook weer om een aardige ballad neer te zetten met When Death Comes Knocking. Ook de mid-tempo songs Alive & On Fire en het epische One Night In December dat ruim negen minuten duurt, weet die volle tijd de interesse te wekken. Het lijkt alsof er iets meer leven in de groep zit dan een aantal jaren geleden, en dat herwonnen vuur hoor je terug in de muziek, bijvoorbeeld tijdens het spannende Road To Asylum. Het bruist meer en af en toe weten ze iets van de energie van Nuclear Fire en Black Sun terug te brengen in hun muziek. Uiteraard is er op de productie van bassist en producent Matt Sinner -zoals altijd- niets aan te merken.

Ondanks deze positieve noten, is er ook het een en ander op te merken. Zo is het wederom een herhaling van zetten, en kent deze schijf ook minder interessante songs als Rebel Faction dat thrashy beukt, maar me nergens weet te grijpen. Datzelfde geldt voor de simpele titelsong Delivering The Black waar -op een spannende solo na- weinig aan valt te ontdekken.

Dat gebrek aan originaliteit zou bij veel bands een minpunt zijn, maar bij Primal Fear weet je ook dat je altijd een flinke dosis traditioneel zwaar metaal van degelijke kwaliteit kunt verwachten en dat geldt ook zeker weer voor dit Delivering The Black. Voor de mensen die liever afsluiten met wat knallers in plaats van een ballad, is het raadzaam de deluxe editie te halen, want de normale versie eindigt met het aardige, doch trage Born With A Broken Heart.

Tracklist:
1. King For A Day
2. Rebel Faction
3. When Death Comes Knocking
4. Alive & On Fire
5. Delivering The Black
6. Road To Asylum
7. One Night In December
8. Never Pray For Justice
9. Born With A Broken Heart
10. Innocent Man (deluxe edition)
11. Inseminoid (deluxe edition)
12. Man Without Shadow (deluxe edition)

Score: 81 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 23 januari 2014

Koop dit album in

Meer Primal Fear:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Andre Smoor op 01-02-2014 om 23:08u
Score: 85 / 100

Inderdaad een goed album, alleen jammer dat het specifieke gitaargeluid van Alex Beyrodt niet goed te horen is. Hij speelt in dienst van de band en dat vindt ik het enige minpunt.

Reactie van Rens op 20-06-2014 om 20:37u
Score: 85 / 100

Ben het niet volledig eens met deze review.

Rebel Faction thrashy beukt?

Gruwelijk snel en echt een heerlijk nummer. Titelsong is ook van prima kwaliteit.

PF is dan weliswaar geen trashband, maar dit album is echt heel sterk!

Reactie van liza op 31-08-2014 om 20:21u
Score: 90 / 100

i love it

Reactie van Rens op 21-01-2015 om 11:07u
Score: 90 / 100

Heerlijke plaat die zeker nog vaak in mijn stereo zal zitten!

Rebel Faction beukt inderdaad erg lekker en hard, toch heb ik moeite om dit nummer af te luisteren. De titelsong vind ik dan wel weer oneindig luisterbaar. When death comes knocking is en goeie ballad.

Ook live klinken deze nummers heel sterk!

Well done!!!