Watain en Abbath in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Zou jij een kaartje kopen voor een spoken word performance van jouw favoriete metalmuzikant?

Ik ben zelfs al naar een spoken word performance geweest!
Ik ben van plan om binnenkort zo'n optreden bij te wonen
Voor één van mijn favoriete artiesten zou ik wel naar zoiets gaan
Misschien, als het geen al te duur uitje wordt
Alleen als die muzikant bekendstaat als een zeer goede spreker
Alleen als die dag ook livemuziek te horen is, zoals op een festival
Nee, muzikanten horen te spelen en zingen, en niet te lullen
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  25 september:
 • Atheist, Suicidal Angels, Abysmal Dawn en Critical Mess
 • Evergrey, Fractal Universe en Virtual Symmetry
 • Primus
 • Samael en Diabolical
 • Tribulation, Bølzer en Molassess
 • 27 september:
 • Polaris, Alpha Wolf, Gravemind en Stepson
 • 28 september:
 • Obscura, Persefone en Disillusion
 • 29 september:
 • Djevel, Helleruin en Wrang
 • Visions Of Atlantis, Xandria en Ye Banished Privateers
 • Watain, Abbath, Tribulation en Bølzer
 • 30 september:
 • Gaahls Wyrd, Saor en Gaerea
 • Geoff Tate, Crimes Of Passion en Demonhead
 • Kingfisher Sky en Ann My Guard
 • Soen
 • Visions Of Atlantis, Xandria en Ye Banished Privateers
 • Vola
 • 1 oktober:
 • Hypocrisy, Septicflesh, The Agonist en Horizon Ignited
 • Mudhoney
 • Soen
 • Vola
Geen concerten bekend voor 25-10-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Holger Ziegler (Abandoned) - 52
 • Jamin Hakimi (Phantom Mask) - 46
 • Mariusz Duda (Riverside) - 47
 • Mirko "Pagan" Klier (Adorned Brood) - 48
 • Rawad Abdel Massih (The Hourglass) - 42
 • Ron Thal (Bumblefoot) - 53

Vandaag overleden:
 • John Bonham (Led Zeppelin) - 1980
Review

Iced Earth - Plagues Of Babylon
Jaar van release: 2014
Label: Century Media Records

Iced Earth - Plagues Of Babylon

Een geschiedenis van een van de populairste power metal bands opsommen is op het moment compleet onnodig. Iedereen weet in de tussentijd wel welke albums door de fans als de besten gezien worden, welke zangers allemaal gekomen en gegaan zijn en waar Jon Schaffer's interesses in tekstueel opzicht liggen. Laat ik dan ook maar meteen de zwaarste woorden er uit gooien: nee, Iced Earth heeft geen nieuwe Night Of The Stormrider of Burnt Offerings gemaakt, voor de mensen die dat ook serieus verwachtten kan ik ook niets anders concluderen dan dat ze maar beter over kunnen stappen op andere US power metal bands om dit gat te dichten. Hoe geliefd deze twee albums ook zijn, Iced Earth is pas echt groot geworden in de scene met de combinatie van power/thrash metal en aanstekelijke, soms zelfs bombastische, refreinen die men voor het eerst perfectioneerde op Something Wicked This Way Comes. Zodoende vind ik het ook logischer om de band te associëren met deze klassieker dan met de eerder genoemde topalbums die belangrijk waren voor het ontwikkelen van het geluid, maar uiteindelijk niet staan voor de uiteindelijke Iced Earth sound die de band voor het gros van loopbaan al hanteert.

Dit gezegd hebbende kan ik al meteen concluderen dat Plagues Of Babylon een plaat is geworden die het beste van Something Wicked This Way Comes, Framing Armageddon en Dystopia heeft gecombineerd. Waar Schaffer en companen op de vorige cd vooral bezig waren met het introduceren van de nieuwe zanger, lijkt het er op dat men op dit album meer visie in de nummers toont en ook wat meer terug grijpt naar de wat progressievere composities van Framing Armageddon. Dit zorgt ervoor dat het album niet zo makkelijk in het gehoor ligt als het geval was bij Dystopia en zodoende weer wat meer van de luisteraar vergt. Plagues Of Babylon was voor mij in ieder geval een prima opener die de verschillende sferen van het album goed weergeeft, maar het echte geweld barst pas las met het heerlijk oldschool aandoende Democide en het krachtige Among The Living Dead waarop Blind Guardian zanger Hansi Kürsch enkele heerlijke uithalen ten gehore brengt die het nummer een heerlijk Demons And Wizards tintje geven. Opvolgers The End en het fantastische Resistance zitten daarnaast vol met tempo- en sfeerwisselingen en switchen moeiteloos tussen stevig hakkende riffs en bombastische refreinen die zich snel in je hoofd nestelen.

Hier komt wel mijn eerste (voorzichtige) punt van kritiek op dit album naar boven: de eerste zes nummers zijn namelijk (alweer) onderdeel van de Something Wicked-saga en klinken zodoende allemaal als een goed lopend concept. Op het moment dat we daarna overstappen op de resterende nummers valt het op dat het lijkt alsof het consistente geheel wat uiteen aan het vallen is. Vergis je hierin niet, vooral Cthulhu is een groots nummer dat zich met gemak zal nestelen tussen mijn favoriete Iced Earth tracks en ik hoop dan ook dat Schaffer dit nummer live in de setlist zal gooien. Het zijn vooral het simpele cowboythema en de erg saaie structuur van Peacemaker en het van Sons Of Liberty afkomstige Spirit Of The Times, waarin Schaffer zijn voorliefde voor vrijheid en zijn afkeer voor onderdrukking alweer herhaalt, die het album voorzien van een veel minder interessante tweede helft. In mijn optiek was het album vele malen spannender geworden als men de eerst zes nummers voor het laatste had bewaard om het album glorieus af te sluiten.

Alsnog sluit het album met de countryklassieker The Highwayman op een erg leuke wijze af. Hier worden de vier coupletten afwisselend gezongen door Jon Schaffer, Russel Allen (Symphony X), Stu Block en Michael Poulson (Volbeat), die allen een zeer gedreven performance geven. Sowieso dient het gezegd te worden dat Block op dit album nog beter in zijn vel lijkt te zitten en de kritiek op zijn mid-range vocalen de vruchten lijken te hebben afgeworpen. Hij klinkt sowieso veel minder geforceerd als Barlow, maar heeft een goede stap ontwikkelt in het verder uitwerken van een eigen zangstijl. Een ander pluspunt zijn absoluut de weergaloze solo's van Troy Seele die er voor het eerst voor zorgen dat ik echt met interesse naar andere gitaarpartijen dan Schaffer's riffs zit te luisteren. Vooral op Resistance en het anders niet bijzonder opvallende Parasite gooit hij er leads uit die je als luisteraar op een dergelijke wijze bij de strot grijpen die ik nog niet eerder bij Iced Earth heb ervaren in de solo's. Petje af daarvoor.

Vanzelfsprekend is het allemaal niet het meest originele wat de band ooit gespeeld heeft. Enkele nummers hebben die typerende cleane gitaar/bas intro's die de band al erg lang herhaald en vanzelfsprekend zullen een hoop mensen ook roepen dat de riffs lang niet zo stoer meer zijn als ze op de vroegere albums waren. Ik blijf het desalniettemin fascinerend vinden hoe deze band er na het aardige Dystopia er alsnog zo goed in slaagt om terug te komen met een album dat in ieder opzicht gevarieerder en uitdagender is, en tegelijkertijd oh zo aanstekelijk klinkt. De mensen die Stu Block's zang een warm hart toedragen en net als ik ook uitzonderlijk genieten van de bombastischere Iced Earth die we vanaf de eind jaren '90 kennen, zullen toch wel behoorlijk kunnen genieten van The Plagues Of Babylon. Voor mij een prima begin van 2014.

Tracklist:
1. Plagues Of Babylon
2. Democide
3. The Culling
4. Among The Living Dead
5. Resistance
6. The End
7. If I Could See You
8. Cthulhu
9. Peacemaker
10. Parasite
11. Spirit Of the Times
13. Highwayman

Score: 85 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 27 december 2013

Meer Iced Earth:

Iced Earth - Plagues Of Babylon
Reactie van Jos op 27-12-2013 om 11:40u

Kan niet wachten tot ik em heb. Mijn interesse is door deze recensie in ieder geval gewekt.

Iced Earth - Plagues Of Babylon
Reactie van Jeffrey op 27-12-2013 om 15:56u

Lekkere review, hier kijk ik naar uit!

Iced Earth - Plagues Of Babylon
Reactie van Een Metalfan op 27-12-2013 om 17:31u

Je kan het gratis beluisteren via Spotify!

Iced Earth - Plagues Of Babylon
Reactie van Bastiaan op 27-12-2013 om 17:59u
Score: 80 / 100

Mooie recensie. Ik vind dit wellicht de sterkste plaat sinds Horror Show, maar het duurde bij mij wel een stuk of vijf, zes luisterbeurten voordat ik overtuigd was (en dat is niet zelden een beter teken dan wanneer het kwartje meteen valt)

Iced Earth - Plagues Of Babylon
Reactie van peetn op 28-12-2013 om 13:05u
Score: 65 / 100

Is mijn persoonlijk mening ,vindt het allemaal gezaag geworden,ik kan van de laatste IE albums geen enkele meer volledige uitluisteren ,saaie boel geworden

Iced Earth - Plagues Of Babylon
Reactie van Hans op 28-12-2013 om 19:54u
Score: 88 / 100

Uitgaande van deze mooie review,kan ik er wel van uitgaan dat dit weer een lekkere plaat is!!

Iced Earth - Plagues Of Babylon
Reactie van TesseracT op 01-01-2014 om 08:00u

Wat is al dat gezeik over "wij doen niet mee aan de loudness war" in dat interview met Schaffer? Heeft hij zelf wel eens naar Dystopia geluisterd? Die plaat is gewoonweg de definitie van "loudness war". Afijn, ik heb wat meer vetrouwen in deze plaat wat mastering betreft gezien het feit dat er 3 verschillende masters zijn. Hopelijk stelt de plaat deze keer niet teleur wat dat betreft.

Iced Earth - Plagues Of Babylon
Reactie van André Smoor op 01-01-2014 om 20:58u
Score: 85 / 100

Van de week de hele plaat gehoord en hij valt zeker niet tegen. Gewoon Iced Earth zoals ik het goed vind, heerlijke nummers met een goede mix van uptempo en wat rustiger nummers. Ik vind hem nog niet beter dan Dystopia, maar is geen probleem. Nu maar hopen dat deze line-up bij elkaar blijft en nog vele pareltjes mag uitbrengen.

Iced Earth - Plagues Of Babylon
Reactie van Een Metalfan op 03-01-2014 om 12:07u
Score: 5 / 100

wat een klote zanger en muzikaal heb ik dit ook al een miljoen keer eerder gehoord

Iced Earth - Plagues Of Babylon
Reactie van Butch op 03-01-2014 om 22:46u
Score: 80 / 100

Stelletje kniesoren! Dit is gewoon een lekker album wat we gewend zijn. Wat een gelul dat het niks nieuws is, als het afwijkt van wat ze gewend zijn is het ook niet goed. En Stu Block is misschien wel de beste zanger die iced earth ooit gehad heeft. (Daarmee de andere zangers niet tekort te willen doen) heb ze afgelopen live gezien en het staat als een huis! Mede door de geweldige zang van Block.

Iced Earth - Plagues Of Babylon
Reactie van Een Metalfan op 04-01-2014 om 11:55u

hij zingt zo geforceerd, het is net een kind van 11 die stoer wil overkomen

Iced Earth - Plagues Of Babylon
Reactie van Defender` op 04-01-2014 om 18:51u
Score: 85 / 100

Prima album weer

Iced Earth - Plagues Of Babylon
Reactie van de pomper op 05-01-2014 om 19:13u
Score: 55 / 100

al 25 jaar dezelfde uitgewoonde riffs, en dan die 'zanger'.
IE is zijn houdbaarheidsdatum ruim voorbij.

Iced Earth - Plagues Of Babylon
Reactie van nick op 13-01-2014 om 10:24u
Score: 90 / 100

waanzinnige plaat!

Iced Earth - Plagues Of Babylon
Reactie van christine op 15-01-2014 om 10:31u
Score: 100 / 100

goeie plaat en vooral highwayman vind ik super. En wat de houdbaarheidsdatum van Iced Earth. Smaken verschillen gelukkig, En ik hou van de smaak Iced Earth. Keep up the good work.

Zoeken
  23 september:
 • Evermore - Court Of The Tyrant King
 • Hail Conjurer - Earth Penetration
 • Live Burial - Curse Of The Forlorn
 • Moonspell - From Down Below – Live 80 Meters Deep
 • Stratovarius - Survive
 • Venom Inc. - There's Only Black
 • 30 september:
 • Angmodnes - The Weight Of Eternity
 • Graceless - Chants From Purgatory
 • Rage - Spreading The Plague
 • Raven - Leave 'em Bleeding
 • Slipknot - The End, So Far
 • Sonata Arctica - Acoustic Adventures volume two
 • Tankard - Pavlov's Dawgs
 • The Dead Daisies - Radiance
Ozzy Osbourne - Patient Number 9

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.