Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2021

Turisas - Turisas2013
Jaar van release: 2013
Label: Century Media Records
Turisas - Turisas2013
Een debuutalbum van jewelste, een ietwat tegenvallende opvolger en vervolgens een plaat waarbij je volledig de mist ingaat; de druk op de Finse schouders van Turisas is hoog. Met Turisas2013 moet de band laten zien wat de heren in huis hebben. Enerzijds een zware taak, anderzijds een peulenschil in een genre waarbij naam belangrijker lijkt dan de muziek die je maakt. Het dramatische Stand Up And Fight heeft Turisas bijvoorbeeld nog steeds tours gebracht onder de banieren van Heidenfest en Paganfest.

Met de simpele titel Turisas2013 wil de band laten zien wie Turisas anno 2013 is: met een organischer geluid, drie nieuwe bandleden onder wie een toetsenist en een onverwachte keuze voor Jaime Gomez (Ghost, Primordial, Ulver) als producer. De teksten gaan dit keer niet over een bepaald concept – zoals op de vorige twee platen – maar gaan over de hedendaagse samenleving en zijn zelfs een tikkeltje autobiografisch. Een plaat die niet meteen zijn geheimen prijsgeeft, maar enkele luisterbeurten vergt.

Waar frontman Matthias Nygard spreekt van een organischer geluid, doelt hij waarschijnlijk op het feit dat alle nummers op de plaat als het ware een geheel vormen. Daar is echter geen sprake van, want Turisas tapt uit verschillende muzikale vaatjes met wisselend resultaat. Op het schijfje wisselen onder andere invloeden uit de punk, heavy metal en folk metal elkaar af. Slotnummer We Ride Together doet zelfs aan een western denken. Wel voert het herkenbare bombastische en epische geluid van de Finnen steevast de prettige boventoon.

Al met al is Turisas2013 een grote stap voorwaarts in vergelijking met zijn voorganger. Toch is de kwaliteit van de nummers niet helemaal consistent. Komisch bedoelde liederen als Run Bhang-Eater, Run! (met kreungeluiden à la 1001 nachten) en No Good Story Ever Starts With Drinking Tea waarvoor smurfen opgetrommeld lijken te zijn, hadden best achterwege mogen blijven. Het energieke album – dat nog geen 45 minuten klokt – was dan nóg korter geweest dan nu al het geval is. En dat is jammer, want met nummers als We Ride Together bewijst Turisas dat ze het anno 2013 nog steeds best kunnen.

Tracklist
1. For Your Own Good
2. Ten More Miles
3. Piece By Piece
4. Into The Free
5. Run Bhang-Eater, Run!
6. Greek Fire
7. The Days Passed
8. No Good Story Ever Starts With Drinking Tea
9. We Ride Together

Score: 78 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 25 september 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Metal Meepy op 25-09-2013 om 15:45u
Score: 11 / 100

Kleutermetal met een geil kreunende dame op de achtergrond. Mja, dat hadden we nog niet eerder gehoord inderdaad.

Als je lollig wilt doen, dan moet je ook lollig zijn, en dat is deze band niet. Ze zijn heel serieus... en slecht. Heel serieus slecht, dus. Zelfs het prototype van slecht.

Het zou nuttig zijn als deze band wat minder aandacht zou krijgen. Geen aandacht, bijvoorbeeld.

Reactie van Jaap op 25-09-2013 om 15:52u
Score: 30 / 100

Inderdaad! Kan iemand mij vertellen waarom dit album beter is dan de vorige?
De titel verdient trouwens ook niet de schoonheidsprijs. Ongespireerde baggerzooi dit. Snap ook niet waarom hier 78 punten aan gegeven wordt.

Reactie van Een Metalfan op 25-09-2013 om 15:53u

dit is toch met die vioolspelende dwerg? zonder hem zou het nog wel gaan.

Reactie van Callahan op 25-09-2013 om 17:28u
Score: 9 / 100

Vanwaar al deze negativiteit?
Stand up and fight vond ik helemaal geen slecht album, heeft een hele tijd in mijn auto rondjes gedraaid.
Ook dit nieuwe album is weer bijzonder lekker.
Tuurlijk, kinderachtige teksten, dito uiterlijk maar daar hebben meer metalbands last van.
Uiteindelijk gaat het om de muziek, en die is dik in orde.
Kwestie van smaak.
Objectief bekeken kun je niet om de kwaliteit van dit album heen en ook niet om hun vorige.
Subjectief bekeken moet je er maar net van houden, wat voor bijna alle metalbands geldt.
Like it or not!
Een welverdiende 9 van mij

Reactie van Metal Meepy op 25-09-2013 om 23:46u
Score: 11 / 100

Objectief gezien blijkt er bij het ontleden van deze muziek juist bijna geen kwaliteit achter te zitten. Het zijn veelal kinderdeuntjes in een stoere mannen metal jasje. En daar reken ik deze band bovenal op af.

Deze band heeft verder overigens een heel naar effect op mij; wordt er eigenlijk zelfs een beetje misselijk van. Kan ik echt niks aan doen; gaat vanzelf - zelfde effect als bijv. een aantal hedendaagse pop artiesten (wat niet betekent dat ik ze inhoudelijk vergelijk). Dat verklaart mijn uiteindelijke, extreem harde, oordeel. Dus geniet er van als je het wel mooi vind, maar ik moet hier echt beter bij wegblijven.

Reactie van appie op 26-09-2013 om 12:54u
Score: 10 / 100

dit is kinder opera dit heeft helemaal niks met rockmuziek te maken, muzikaal niet, tekstueel helemaal niet, muziek voor world of warcraft verslaafde zolderkamer autisten en 10 jarigen met enkele jaren achterstand.
wel goeie muzikanten overigens maar laat ze dan wel met iets serieus komen.