Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2021

Turisas - The Varangian Way
Jaar van release: 2007
Label: Century Media Records
Turisas - The Varangian Way
Menig liefhebber van folk metal werd in 2004 aangenaam verrast door het Finse Turisas. Met het debuutalbum Battle Metal leverde deze band namelijk een geniaal album af, dat tegelijkertijd episch, bombastisch en extreem stoer klonk. Na het nodige persoonlijk leed en (noodzakelijke) wisselingen in de line-up keert deze band eindelijk terug aan het front met het lang verwachtte tweede album The Varangian Way.

De prima opener To Holmgard And Beyond laat een Turisas horen dat herkenbaar, maar tegelijkertijd anders klinkt. Hoewel de kenmerkende bombastische sound nog steeds aanwezig is, klinkt Turisas op dit tweede album wat ingetogener dan voorheen. Ook gebruikt men wat vaker cleane zang in plaats van grunts. Qua composities is de band er echter nog meer op vooruit gegaan. De nummers op The Varangian Way zijn buitengewoon dynamisch en veelzijdig en de band smeedt moeiteloos invloeden van Thyrfing, Moonsorrow, Rhapsody (of Fire) en zelfs Bal-Sagoth tot een goed in elkaar zittend geheel.

Naast de eerder genoemde opener verdienen ook het krachtige Cursed Be Iron, het bombastische Fields of Gold en het frivole, opzwepende tussendoortje In The Court Of Jarisleif aparte vermelding. Met The Varangian Way plaatst Turisas zich definitief in de genretop, maar het debuutalbum wordt, ondanks de ijzersterke composities en de uitstekende productie, nét niet geëvenaard. Desondanks is dit een erg sterk album geworden. Op de zomerfestivals zal Turisas dan ook zeker voor het nodige vertier gaan zorgen.

Tracklist:
1. To Holmgard And Beyond
2. A Portage To The Unknown
3. Cursed Be Iron
4. Fields Of Gold
5. In The Court Of Jarisleif
6. Five Hundred And One
7. The Dnieper Rapids
8. Miklagard Overture

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 10 juni 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Baldurs Tod op 12-06-2007 om 19:42u
Score: 71 / 100

Ik kan me wel redelijk vinden in de review, hoewel ik wel wat minder enthousiast ben. Het is een aardig album geworden; er staan enkele sterke nummers op, hoewel ik met sommige ook niks kan. De cleane zang is wat teveel van het goede, imo. Gelukkig is het bombastische nog sterk aanwezig, maar dit album haalt het lang niet bij Battle Metal. Het afsluitende Miklagard Overture is wat mij betreft het hoogtepunt van het album.

Reactie van Thor op 25-06-2007 om 14:02u
Score: 50 / 100

Inderdaad,ik had gehoopt op een soort vervolg van Battle Metal qua sound en songwriting,...maar helaas is dat het niet geworden...
Jammer

Reactie van speedfreak op 30-07-2007 om 21:09u
Score: 99 / 100

Reactie van Metalfan op 27-01-2009 om 22:09u
Score: 90 / 100

Het is inderdaad wat anders dan Battle Metal maar zeker niet minder, ik vind het op punten zelfs beter. Het feit wil dat ze in de lijn van het 'genre' battle metal verwachtingen hadden die met dit ingetogener album natuurlijk niet allemaal uitkomen.

Maar het is qua compositie beter en epischer. Minder Amon Amarth, meer Wintersun.