Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-06-2021

Cradle Of Filth, Moonspell en Turisas
Op 8 mei 2009 in WATT, Rotterdam
Een review door Rik
Hoewel de Britse ‘extreme gothic metal’ band Cradle Of Filth tegen de millenniumwisseling begon uit te groeien tot een gigantisch populaire band die een heel scala aan jeugdige fans aantrok, lijkt die populariteit inmiddels toch wel wat tanende. De toch niet bijzonder grote zaal van WATT is namelijk niet eens helemaal uitverkocht – hoewel het toch nog aardig druk is. Vorig jaar bracht Cradle Of Filth het geweldige, vurige nieuwe album Godspeed On The Devil’s Thunder uit, waarmee de band bewees in ieder geval nog lang niet uitgerangeerd te zijn. Live is het echter altijd even afwachten hoe de heren (en dame) het ervan af brengen. Als supportbands maakten Moonspell en Turisas hun opwachting.

Omdat er later op de avond nog een of ander hardcore-feest in WATT staat geprogrammeerd, begint Turisas vanavond schandalig vroeg – en zou de avond ook belachelijk vroeg afgelopen zijn. Het zegt veel over de aantrekkelijkheid van de muziek van Turisas dat de band zowel als voorprogramma van Dragonforce als ook in het voorprogramma van Cradle Of Filth wordt opgenomen. De “battle metal” van deze band gaat er bij mij dan ook altijd wel prima in. Hoewel de matig gevulde zaal duidelijk nog wakker geschud moet worden, weet met name de opzwepende frontman ‘Warlord’ toch al wat voorzichtige handjes de lucht in te krijgen. De (korte) setlist ligt voor de hand. Zo komen To Holmgard And Beyond en In The Court Of Jarisleif van het laatste album (The Varangian Way) voorbij en kunnen natuurlijk ook Battle Metal, One More en Rasputin niet uitblijven. Een redelijk optreden – maar een redelijk Turisas optreden betekent nog altijd veel jolijt.

Daarna is de Portugese gothic metalband Moonspell aan de beurt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze band altijd links heb laten liggen en vanavond weet ik weer waarom. Muzikaal gezien klinkt het allemaal wel aardig wat deze heren laten horen, maar de zanger weet me simpelweg niet te overtuigen. Zowel zijn matte semi-grunts als zijn niet al te krachtige cleane zang zorgen ervoor dat ik me al spoedig richting bar begeef. Wellicht dat het op CD beter klinkt, maar live komt de band bij mij niet echt goed over. In het publiek wordt de band redelijk enthousiast onthaald. Verder is mij vooral het nummer Luna bijgebleven, dat op een fraaie manier werd ondersteund door videobeelden. De band geeft verder een behoorlijk optreden weg overigens, maar het is simpelweg niet aan mij besteed.

Na een korte ombouwpauze schalt de intro In Grandeur And Frankincense Devilment Stirs van het nieuwe Cradle Of Filth-album door de speakers en schiet de band fel uit de startblokken met het hierop volgende Shat Out Of Hell – een krachtig nummer dat eveneens op het meest recente album te vinden is. Dani Filth heeft even nodig om warm te draaien, maar brengt het er qua zang heel redelijk vanaf gedurende het optreden (hoewel het niveau van de albums nooit benaderd wordt en hij hier en daar toch wel behoorlijk ‘smokkelt’). Van het nieuwe album komen ook nog het sfeervolle The 13th Ceasar en Tragic Kingdom voorbij. Het gat tussen oud en nieuw werk is groot gedurende het optreden: naast de nummers van het nieuwe album komt van het recentere materiaal alleen Gilded Cunt (in een matige uitvoering overigens) nog voorbij. Het publiek gaat echter met name uit zijn dak bij solide uitvoeringen van The Principle Of Evil Made Flesh, Cruelty Brought Thee Orchids (één van de beste nummers die Cradle Of Filth ooit schreef) en – een toch wel verrassende keuze – Dusk And Her Embrace. De band speelde strak en degelijk en hoewel Dani af en toe geforceerd overkwam, klonk hij toch overtuigend genoeg. Het grootste nadeel was echter dat het optreden – inclusief toegift – net één uurtje duurde. Dat is eigenlijk wel schandalig voor een band van dit kaliber (en ook gezien de entreeprijs). Ik betwijfel echter of Cradle Of Filth daar zelf veel aan kon doen: waarschijnlijk was de ingekorte setlist een gevolg van het geplande hardcore-feest. Hoe dan ook: net toen de band echt lekker op gang was, verdween men al voor de eerste keer van het podium (na 40 minuten!), om vervolgens nog twee toegiften te spelen. Zeer spijtig.

Na afloop van Cradle Of Filth konden de bezoekers wel nog in de kleine zaal naar de verrichtingen van Dead Shape Figure kijken. De snelle en harde moderne thrash metal (snufje oude The Haunted, vleugje Darkane) kon de meeste bezoekers wel redelijk bekoren. Toch bekroop me het gevoel dat de bezoekers een beetje werden ‘weggemoffeld’: de deuren werden gesloten, en als je wilde vertrekken, kon je de tweede uitgang gebruiken. Om half 11 stond iedereen dan ook uiteindelijk weer buiten. Hoewel het qua omzet voor WATT zeker beter geweest zal zijn om twee feesten op één avond te programmeren, was het voor de uiteindelijk concertbeleving een groot nadeel.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Skold op 19-05-2009 om 21:46u


Tragic Kingdom is [b]NIET[/b] gespeeld. Setlist was namelijk: In Grandeur And Frankincense Devilment Stirs, Shat out of Hell, Gilded Cunt, Dusk and Her Embrace, 13th Caesar, The Principle of Evil made Flesh, Honey and Sulphur, Under Huntress Moon, Corpse Flower, Cruelty brought thee Orchids & From the Cradle to Enslave.