Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-06-2021

Iced Earth, Annihilator en Turisas
Op 1 november 2007 in 013, Tilburg
Een review door Walter
Foto's door Tonnie
Het heeft enkele jaren geduurd, maar donderdag 1 november was het dan eindelijk zover: Iced Earth was weer in het land voor een concert in 013 te Tilburg. Vijf jaar heeft het geduurd voordat ze aan een nieuwe echte Europese tour konden beginnen door allerlei gezondheidsproblemen rond bandleider Jon Schaffer. Gelukkig was dat slechts een kwestie van tijd, en konden we de heren weer zien ter gelegenheid van hun nieuwste creatie Framing Armageddon - Something Wicked part 1.

In een afgeladen 013 mocht de Finse formatie Turisas de spits afbijten om half acht als eerste openingsact van deze avond. Dit zestal met bloed besmeurd en gekleed in berenvellen had een set van een half uur om te vullen met hun folkmetal. Van zowel het nieuwere werk The Varangian Way als wel van het oudere Battle Metal werden nummers ten gehore gebracht, die het publiek flink opzweepten. Het is dan ook praktisch onmogelijk om tijdens deze muziek stil te blijven staan. Met name de oudere nummers Battle Metal en One More hakten er flink in, en konden op veel enthousiasme van het publiek rekenen. Af en toe stond de zang wat te laag in de mix, waardoor zanger Nygard soms moeilijk te verstaan was. Dat mocht de pret echter niet drukken, en de band kon dan ook op veel enthousiasme rekenen toen zij een headline tour voor komend jaar aankondigden.

Turisas

Om kwart over negen precies was het tijd aan gitarist Jeff Waters met zijn band Annihilator die zes maanden eerder ook al in 013 te vinden waren als special guest bij Trivium. De band speelde wat nummers van het nieuwe album met de toepasselijke titel Metal. Deze werden wat tam ontvangen, zeker in vergelijking tot de klassiekers van de band waar iedereen natuurlijk op zat te wachten. Het publiek werd dan ook getrakteerd op ontzettend strakke versies van Never, Neverland, Alison Hell en meer. De band was in topvorm en liet in drie kwartier een venijnig staaltje heavy/thrashmetal horen met verbluffend gitaarspel van Jeff Waters zelf en een geweldige performance van gitarist/vocalist Dave Padden. Het optreden was top, maar toch moet opgemerkt worden dat het geluid af en toe wat dof in de oren klonk.

Annihilator

Ondanks dat Iced Earth geen gewone Europese tour meer heeft gedaan sinds het uitkomen van Horror Show, hebben ze wel een aantal shows gedaan op Europese festivals, zoals Graspop Metal Meeting in 2004 en Wacken Open Air in 2007. Mensen die toen nog niet verpletterd waren door de live performance van het nieuwe Iced Earth met Tim Owens op zang, zouden dat na deze avond in 013 zeker zijn. Uiteraard opende de band met nummers van het nieuwe album Framing Armageddon. Zonder pauze of aankondiging hakte de groep er in met de Overture, Something Wicked Part 1, Invasion, Motivation of Man en Setian Massacre, wat op veel enthousiasme van het publiek kon rekenen. Hoewel Something Wicked Part 1 wat kaal klonk bij aanvang, leek dit later niet meer aan de orde. Tim Owens kan live herhalen wat hij ook op het album heeft laten horen met zijn enorm hoge uithalen.

Iced Earth

Na deze kick-off met het nieuwere werk was het tijd voor wat oudere songs met Burning Times dat vlekkeloos overliep in Declaration Day. Wat een geweldig nummer is dat toch. Tim Owens kreeg vervolgens even rust, want het was tijd voor Jon Schaffer om te beginnen aan Stormrider waarna hij aankondigde dat het niet nog eens vijf jaar zou duren voordat de band terug zou keren naar Europese bodem, wat uiteraard een luid gejuich opleverde.

Iced Earth

A Charge To Keep, Violate en Vengeance Is Mine werden vervolgens ten gehore gebracht, waarna Owens aankondigde het even rustiger aan te willen doen, waarop de band Dracula inzette. Het nummer is wennen, want Owens zingt het nummer anders dan voorganger Matt Barlow. Gelukkig maar, want die eigen draai die hij aan het nummer geeft, gaat door merg en been. The Hunter en Ten Thousand Strong volgden waarna het tijd was voor iets compleets anders, want Iced Earth zette deel twee in van de Gettysburg-trilogie Hold at All Cost om door te gaan met het slot High Water Mark. Ondanks de Amerikaanse thematiek en de lange duur van beide nummers was het publiek dolenthousiast over alles wat de band hen voorschotelde. Terecht, want het optreden was perfect. Een korte pauze na High Water Mark leverde nog een toegift op in de vorm van Melancholy (Holy Martyr), My Own Saviour en natuurlijk titelsong Iced Earth.

Een fenomenale avond in 013 vol metal en kwaliteitsbands. Concerten als deze zie je niet vaak waarin alle bands in topvorm zijn, en zowel band als publiek buitenzinnig van enthousiasme op elkaar reageren. Volgend jaar komt het tweede deel van Something Wicked uit. Ik kan nu al niet wachten tot Iced Earth ook dan Nederland weer aan zal doen.

Iced Earth:

Iced Earth
Iced Earth

Annihilator:

Annihilator
Annihilator

Turisas:
Turisas

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van drdennuz op 12-11-2007 om 11:42u


psst... zowel het 1ste turisas album als het nr heet battle metal;) niet andersom

Reactie van metalboefje op 12-11-2007 om 17:39u


Het heerschte zeker!!!!!

Reactie van Ed op 24-11-2007 om 19:34u


Ik vond zelf het optreden van Turisas het minste wat ik tot nu toe van ze gezien heb, maar dit is misschien ook wat meer zo'n party-band die het van een volle zaal moet hebben...