Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 29-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ad Sluijter (Epica) - 40
 • Alex Grey (illustrator) - 68
 • Andy LaRocque (King Diamond) - 59
 • Frank Harthoorn (Gorefest) - 53
 • Fredrik Johansson (I) (Draconian) - 47
 • Joackim Menard (Midwinter) - 43
 • Lori Peters (Skillet) - 48
 • Rym (Ragnarok) - 45

Vandaag overleden:
 • Erik Lindmark (Deeds Of Flesh) - 2018
 • George Harrison (The Beatles) - 2001
Review

Riverside - Shrine Of New Generation Slaves
Jaar van release: 2013
Label: InsideOut Music
Riverside - Shrine Of New Generation Slaves
Afgelopen jaar had ik het voorrecht om Weather Systems van Anathema te mogen bespreken. Dat album was, om mijn eigen recensie te citeren, "een leuke plaat voor op de achtergrond, maar geen eindejaarslijstmateriaal". Achter die uitspraak sta ik nog steeds. Toch gaf een verrassend groot aantal bezoekers van Metalfan.nl, waarschijnlijk enkel en alleen om mij te pesten, Weather Systems een prominente plaats in hun eindejaarslijstjes. Het gevolg is dat die niet al te harde en niet al te bijzondere cd zowaar een (achtste) notering wist te veroveren in de Metalfan.nl Top 10 van 2012.

Zal de geschiedenis zich dit jaar gaan herhalen? De populaire Poolse progrockers van Riverside brengen deze maand namelijk de vijfde langspeler uit, getiteld Shrine Of New Generation Slaves, en aan mij de taak om er een oordeel over te vellen. Stilistisch gezien zit deze cd vrij dicht in de buurt van het recente werk van Anathema en meer nog bij het laatste album Heritage van Opeth. Raakvlakken met echte heavy metal zul je hier eveneens met een vergrootglas moeten zoeken. Bijzonder origineel en vooruitstrevend is deze zogenaamd 'progressieve' muziek anno 2013 bovendien allang niet meer. Desondanks valt niet te ontkennen dat Riverside weer een onderhoudend werkstuk aflevert, met een aantal mooie sfeertekeningen, pakkende melodieën, heldere produktie, doordachte arrangementen, indrukwekkend instrumentaal machtsvertoon en intelligente teksten.

Sterker nog, Riverside komt mijns inziens met een veel beter eindprodukt op de proppen dan de genoemde genregenoten Anathema met Weather Systems en Opeth met Heritage (en dan wat menig andere hedendaagse progrockband de laatste jaren uitbracht). De reden daarvoor is dat de songs op Shrine Of New Generation Slaves onderling qua opbouw en sfeer meer variatie bevatten en spannender zijn. Daardoor stijgen de composities regelmatig uit boven de standaard van aangenaam voortkabbelende achtergrondmuziek, oftewel het niveau waar veel concurrenten op blijven steken. Riverside handhaaft zich aldus aan de top van de internationale progrockscene, met een verzameling toegankelijke songs die wat meer classic rock- en jazzrock- en (nog) minder metalinvloeden kennen dan voorheen.

De dreigende opener New Generation Slave is de hardste van de acht tracks en een mooie binnenkomer, die alle vier bandleden de kans geeft om zich direct van de beste kant te laten zien. De ruim vijftig minuten lange cd vervolgt met het melancholische The Depth Of Self-Delusion, waarop de aangename, zachte stem van zanger/bassist Mariusz Duda de boventoon voert. Dit nummer bevalt nog beter dan de openingstrack. De eerste paar minuten van het in december reeds als digitale single verschenen Celebrity Touch staan me daarentegen op een of andere manier nogal tegen. Gelukkig verandert de toonzetting van deze song enkele malen abrupt, waarbij de rustige passages me juist bijzonder aanspreken. De fraaie, radiovriendelijke ballade We Got Used To Us besluit de eerste helft van het album. Dit was een meer logische singlekeuze geweest (en zou Riverside wellicht zelfs een hitje kunnen opleveren).

De openingsklanken van Feel Like Falling zetten de luisteraar even op het verkeerde been met de suggestie dat de groep plotsklaps een meer synthpop- of industriële kant op gaat. Dat is gelukkig slechts een schijnbeweging, want uiteindelijk blijkt Feel Like Falling een compositie die niet zou misstaan op een (bovengemiddeld) Marillion-album. Tot zover alles goed en wel, maar de echte proeve van bekwaamheid moet nog komen. Met Deprived (Irretrievably Lost Imagination) en Escalator Shrine waagt de band zich namelijk achtereenvolgens aan eerst een ruim acht minuten en daarna zelfs een kleine dertien minuten lange compositie. In het verleden heeft Riverside natuurlijk al bewezen zo'n uitdaging aan te kunnen en ook ditmaal doorstaat de formatie de test met vlag en wimpel. Extra vermelding verdienen de verrassende, prachtige saxofoonsolo aan het einde van de eerstgenoemde van beide songs en de opzwepende versnelling en solosectie in de tweede. Het album eindigt sfeervol met een korte Coda.

Aan het niveau van het beste werk van Riverside (in het bijzonder de tweede langspeler Second Life Syndrome uit 2005) kan de nieuwe schijf net niet tippen. Vermoedelijk zal hij mijn persoonlijke eindejaarslijst dan ook niet gaan halen. Ik mag hopen dat in de loop van dit jaar, voor de rock- en metalfan met een brede smaak, tien of meer nòg gavere albums zullen verschijnen. De Poolse formatie legt de lat met Shrine Of New Generation Slaves echter hoog. Dit is zeker geen achtergrondmuziek, maar een cd die het verdient om met volle concentratie en de hoofdtelefoon op vele malen aandachtig te worden beluisterd. Ik zal het jullie daarom voor een keertje niet kwalijk nemen als, na Opeth in 2011 en Anathema in 2012, aan het einde van 2013 dankzij Riverside wederom een onvervalste progrockrelease in de Metalfan.nl Top 10 op zou duiken. Overigens zullen de gelimiteerde (dubbel-vinyl en 2cd-mediabook)uitgaves van Shrine Of New Generation Slaves twee bonustracks bevatten, maar die heb ik helaas nog niet in mijn bezit.

Tracklist:
1. New Generation Slave
2. The Depth Of Self-Delusion
3. Celebrity Touch
4. We Got Used To Us
5. Feel Like Falling
6. Deprived (Irretrievably Lost Imagination)
7. Escalator Shrine
8. Coda

Score: 86 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 15 januari 2013

Meer Riverside:

Riverside - Shrine Of New Generation Slaves
Reactie van Een Metalfan op 16-01-2013 om 18:09u

wat een slechte recensie zeg.

Riverside - Shrine Of New Generation Slaves
Reactie van GILLY op 16-01-2013 om 19:48u

Last van lange tenen? Denk je echt dat iedereen weather systhems van Anathema in hun eindejaarslijstje heeft gezet om jou te pesten? Belachelijk man. Die eerste alinea had niet gehoeven...Als je liever het harde genre hoort bespreek dan dat genre en niet bovengenoemde cd's. Zowel Anathema, opeth en riverside hebben best goede cd's afgeleverd. Het zijn misschien niet hun topwerken maar ik vind ze elk een leuke toevoeging in het oeuvre en een bestaansrecht hebben .

Riverside - Shrine Of New Generation Slaves
Reactie van Metal Meepy op 16-01-2013 om 22:54u

Elk jaar wurmt zich toch elke keer weer een prog-rock plaat in mijn jaarlijst. De laatste jaren zijn dat vooral Crippled Black Phoenix en Gazpacho geweest. Anathema haalt het steeds net niet, maar Weather Systems viel in 2012 dan ook maar net buiten mijn top 10. Ik waardeer die band zeer, hoewel mijn voorkeur uit blijft gaan naar hun doomdeath periode. Ik gun hen het huidige succes meer dan van harte, en voor iets harders zoek ik het wel heel ergens anders... vorig jaar bijv. vooral bij Agruss.

Anyways, Riverside heeft me nooit echt kunnen boeien, maar ik ga het ook met deze plaat opnieuw weer proberen. Ben benieuwd.

Riverside - Shrine Of New Generation Slaves
Reactie van Een Metalfan op 17-01-2013 om 09:24u

@Gilly: Heb je nog nooit van sarcasme gehoord en neem je alles letterlijk? Natuurlijk denkt de recensent niet serieus dat mensen die plaat in hun eindejaarslijst hebben gezet om hem te pesten. Ben je nou echt zo dom?

Riverside - Shrine Of New Generation Slaves
Reactie van gilly op 17-01-2013 om 11:04u

zo is t makkelijk natuurlijk

Riverside - Shrine Of New Generation Slaves
Reactie van pos op 17-01-2013 om 18:27u

Priima recensie hoor. De eerste reacties zijn dan wel weer tenenkrommend simpel. Wereldband Riverside. Ik ben heel benieuwd naar deze cd.

Riverside - Shrine Of New Generation Slaves
Reactie van Rien op 05-02-2013 om 19:55u
Score: 95 / 100

Ik heb deze cd inmiddels meerdere malen met de hoofdtelefoon op gespeeld en wordt steeds meer gepakt door deze cd.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.