Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Graveyard - Lights Out
Jaar van release: 2012
Label: Nuclear Blast Records
Graveyard - Lights Out
Het gaat goed met Graveyard! Begin vorig jaar was ik de gelukkige die Hisingen Blues mocht bespreken. Ik geef zelden beoordelingen boven de negentig punten, maar dit was een plaat die deze punten dubbel en dwars verdiend heeft. Ook elders kregen deze heren goede beoordelingen. Er wordt nog volop over ze gesproken en voor zover ik de band heb zien optreden, worden hun shows goed bezocht. Graveyard is hot! Dat is de enige mogelijke conclusie. Het zijn dan ook goede tijden voor stevige bluesgerichte hardrock.

Of het sprookje doorgaat, hangt natuurlijk voor een goed deel af van hoe de nieuwe platen zijn. Graveyard laat er geen gras over groeien en komt al achttien maanden na Hisingen Blues met de opvolger Lights Out op de proppen. Ik heb er in elk geval vol verwachting naar uitgekeken. Nu ik het schijfje in handen heb, moet ik toch concluderen dat het resultaat niet zo goed is als Hisingen Blues. Ergens is het wel spijtig dat de Zweden de lat voor zichzelf zo hoog gelegd hebben, want hun toekomstige platen zullen steevast met hun tweede album vergeleken worden.

Als we de vergelijking weglaten, mag er in elk geval wel gesteld worden dat Lights Out een prima album is. Stijlwijzigingen zijn minimaal, al zal je wel merken dat de nieuwe plaat ingetogener klinkt. In de vorige recensie haalde ik de invloeden al aan van Led Zeppelin en Creedence Clearwater Revival, maar tijdens het beluisteren van Lights Out kwam ik met mijn gedachten verschillende keren bij Thin Lizzy. Ook zo’n band die behalve een aantal zwaardere tracks opvallend rustig en ingetogen kan uitpakken. Geen reden tot paniek. Hard Time Lovin’ is zo’n zwijmelaar, maar een van mijn favoriete songs van Lights Out.

Uiteindelijk mis ik de passie die van Hisingen Blues afspat wel een beetje. Lights Out klinkt volwassener en dat zal ongetwijfeld een ander publiek (meer) aanspreken, maar daarbij moet ik toegeven de songs ook minder interessant zijn geworden. De nieuwe plaat heeft wel zijn hoogtepunten, maar het zijn er minder geworden. De eerste single, Goliath, is een erg gave track, maar daar hadden er dus wel meer van mogen zijn. Het sprookje zal voor Graveyard nog wel even voortduren. Het is ze ook wel gegund.

Tracklist:
1. An Industry Of Murder
2. Slow Motion Countdown
3. Seven Seven
4. The Suits, The Law & The Uniform
5. Endless Night
6. Hard Time Lovin’
7. Goliath
8. Fool In The End
9. 20/20 (Tunnel Vision)

Score: 76 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 17 oktober 2012

Koop dit album in

Meer Graveyard:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Graveyard - Lights Out
Reactie van Bastiaan op 18-10-2012 om 20:36u
Score: 78 / 100

Prima plaat, prima recensie. De enige euvel van dit album is dat zijn voorganger zo belachelijk geniaal was.

Graveyard - Lights Out
Reactie van Erik op 30-10-2012 om 09:55u

Is de dit de hoes van look at yourself (uriah heep) met eeen ufo titel.

Graveyard - Lights Out
Reactie van Kees D. op 01-11-2012 om 17:15u

Veel recensenten vinden Light Out minder dan zijn voorganger. Dat zou ik zelf niet direct willen beweren: ik denk dat dit derde album met zijn intrinsieke, emotionele en duistere karakter van meer tijd nodig heeft voordat zijn daadwerkelijke kwaliteit naar boven komt.
Wat ik nu hoor is in ieder geval een waardevolle toevoeging aan het kleurenpalet van de Zweden!

Graveyard - Lights Out
Reactie van Don C op 02-11-2012 om 11:08u
Score: 85 / 100

76 vind ik zelf een beetje laag voor deze plaat, al dacht ik er ook zo over tijdens mijn eerste luisterbeurt. Het is toch even wennen want het is anders dan Hisingen Blues. Het is veel rustiger maar ook vrij duister. Ook zit er meer emotie in, luister maar naar Slow Motion Countdown! Van deze band kunnen we nog heel wat verwachten. Goede recensie trouwens!

Graveyard - Lights Out
Reactie van Ortwin op 29-11-2012 om 03:30u
Score: 85 / 100

Ik kan alleen maar beamen dat dit misschien een minder toegankelijke plaat is dan de vorige. Maar na menige luiserbeurt vind ik ze eigenlijk beter. De nummers zijn gewoon meer uitgelijnd, misschien iets poppier - al is dit waarschijnlijk moeilijker te verdedigen hier op metalfan.nl - en zullen hopelijk wat meer airplay krijgen dan Hisingen Blues. Want wees nu eerlijk, buiten gespecialiseerde sites en dito magazines, hebben deze mensen geen enkele aandacht. En dat verdienen ze NU, godverdomme eenmaal.