Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Down - IV: Part I - The Purple EP
Jaar van release: 2012
Label: Roadrunner Records
Down - IV: Part I - The Purple EP
Releases van nieuw studiomateriaal van Down zijn nog zeldzamer dan een eclips. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de verwachtingen elke keer hooggespannen zijn. Sinds de band in 1995 met NOLA de standaard neerzette, hebben de heren uit New Orleans nog nooit teleurgesteld. Het vertrouwen is daarom torenhoog voor de opvolger van III: Over The Under. Down IV is echter geen regulier full-length studioalbum geworden, maar wordt verdeeld over vier EP's. Met The Purple EP wordt het eerste hoofdstuk geopend.

Voor deze release heeft Down afscheid moeten nemen van Rex Brown en is vervangen door Crowbar-bassist Pat Bruders. De rest van de line-up is intact gebleven, wat ook geldt voor de sound. Tijdens de fade in van opener Levitation wordt al meteen duidelijk dat de band geen reden heeft gehad om een koerswijziging in te zetten. En wie kan ze dat verwijten? De loodzware, uit Louisiana's moerassen opgetrokken, riffs van Pepper Keenan en Kirk Windstein blijven immers een genot om naar te luisteren.

Uiteraard vormt deze sound de rode draad door alle zes tracks, waar Witchtripper opvalt door de moddervette groove en het matchende stemgeluid van Phil Anselmo. In The Curse Is A Lie wordt het tempo voor het gemak nog even naar beneden geschroefd, waardoor de track zomaar op het repertoire van Black Sabbath had kunnen staan. Toch blijft de zuidelijke touch onmiskenbaar aanwezig, waardoor het toch aan blijft voelen als een echte Down-plaat.

Het eerste hoofdstuk van deze reeks EP's is zeer geslaagd en heeft een rotsvaste basis neergelegd voor wat nog komen gaat. Het zorgt ervoor dat de verwachtingen torenhoog blijven, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat het wel goed gaat komen. Down staat voor kwaliteit en wat mij betreft komt het tweede hoofdstuk zo snel mogelijk.

Tracklist:
1. Levitation
2. Witchtripper
3. Open Coffins
4. The Curse Is A Lie
5. This Work Is Timeless
6. Misfortune Teller

Score: 85 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 17 september 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Down - IV: Part I - The Purple EP
Reactie van Bastiaan op 17-09-2012 om 21:52u
Score: 85 / 100

Vette plaat inderdaad!

Down - IV: Part I - The Purple EP
Reactie van Gast op 21-09-2012 om 03:18u
Score: 10 / 100

wachten word wederom beloond!

Down - IV: Part I - The Purple EP
Reactie van Gast op 21-09-2012 om 03:20u
Score: 100 / 100

kan de vorige niet verwijderen helaas

Down - IV: Part I - The Purple EP
Reactie van stevie op 29-09-2012 om 11:07u
Score: 90 / 100

10 puntjes eraf voor ietwat langdradigere nummers voorderest cant wait to see them.