Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Down - III: Over The Under
Jaar van release: 2007
Label: Roadrunner Records
Down - III: Over The Under
Eén van de albums uit 2007 waar veel van verwacht wordt is Over The Under van Down. Met een band waarvan de leden eerder al in gerenommeerde bands speelden en een discografie waarop anderhalf meesterwerk prijkt, zijn de verwachtingen altíjd hooggespannen, zeker als het alweer vijf jaar geleden is dat het vorige album uitkwam.

Om het heel sec te stellen; Down heeft nogal wat meegemaakt de laatste jaren. Om geen waslijst aan negatieve gebeurtenissen op te stellen zullen we het bij de twee belangrijkste incidenten houden: de moord op Phil Anselmo’s compaan in Pantera, Dimebag Darrell (die de zanger hoog had zitten), en orkaan Katrina die thuishaven New Orleans grotendeels vernielde. Gebeurtenissen die diepe littekens achterlieten. En dat is terug te horen op Over The Under.

Natuurlijk staat Down nog steeds voor de zware southern metal met een flinke doom inslag waarmee op Nola (1995) indruk werd gemaakt, en datzelfde geldt (weliswaar in mindere mate) voor A Bustle In Your Hedgerow uit 2002. Logischerwijs heeft de getergde Anselmo Over The Under volgepend met teksten over de gebeurtenissen die zijn leven voor de zoveelste keer op zijn kop zetten. De gitaarriffs van hoofdcomponist Pepper Keenan (eveneens gitarist in Corrosion Of Conformity) leunen weer zwaar op de nalatenschap van Black Sabbath en vormen de kapstok waar de andere bandleden gretig hun bijdrage aan ophangen.

Op Over The Under is misschien minder plaats voor variatie dan op Nola en A Bustle In Your Hedgerow, toch komt de luisteraar met onder andere het rustige, bluesy Never Try en het met een Creeping Death-riff opgeleukte Pillamyd niks te kort aan diversiteit.

Goed, III: Over The Under haalt niet het niveau van Nola maar dat is dan ook gewoon een plaat waar niet aan te tippen valt, net zoals Life Of Agony en Machine Head hun debuut nooit zullen overtreffen. Toch stelt Over The Under niet teleur en is het een waardig Down-album met emotionele teksten en fraaie riffs.

Tracklist:
1. Three Suns And One Star
2. The Path
3. N.O.D.
4. I Scream
5. On March The Saints
6. Never Try
7. Mourn
8. Beneath The Tides
9. His Majesty The Desert
10. Pillamyd
11. In The Thrall Of It All
12. Nothing In Return (Walk Away)

Score: 84 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 11 oktober 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Down - III: Over The Under
Reactie van Kash op 11-10-2007 om 23:24u
Score: 95 / 100

Top album indd, op dit moment is luister ik graag naar On march of the saints... klinkt echt lekker. Het is allemaal niet zo catchy dus kan het genoeg luisterbeurten hebben zonder dat het verveelt....