Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Katatonia - Dead End Kings
Jaar van release: 2012
Label: Peaceville Records

Katatonia - Dead End Kings

Soms heb je enorm hoge verwachtingen van een nieuwe plaat en wil je het zo ontzettend graag goed vinden dat je er wel zeker een luisterbeurtje of tien aan waagt, als het bij de eerste beurt niet slaagt. Maar eigenlijk is dat niet eerlijk want dat geduld heb je niet voor andere releases. Er zijn echter ook bands waarbij het album op album hoe dan ook raak is. Dat het vanaf toon één onbegrijpelijk gaaf is en blinde aanschaf vrijwel risicoloos is. Dat geldt onverminderd voor Katatonia.

De Zweedse 'meesters der metalen melancholie' (jaja, daar is 'ie weer) timmeren al 21 jaar aan de weg en debuteerden destijds met Dance Of December Souls (1993). De blackmetalinslag van toen werd langzaamaan ingeruild voor een wat melodischer en melancholischer geluid. Dit was al te horen op Last Fair Deal Gone Down (2001) met tracks als Teargas en Sweet Nurse en werd verder uitgewerkt op Viva Emptiness (2003) met onder andere Ghost Of The Sun en Omerta.

Baanbrekend was echter The Great Cold Distance (2006). De grunts werden weliswaar op Discouraged Ones al gedag gezegd, maar met name door de agressie ook in de andere facetten te stileren en te doseren, werd de sound pas echt voor een groter publiek toegankelijk. De woede zit sindsdien meer onderhuids. Ook wordt er meer geëxperimenteerd met complexere ritmes en gelaagdheid in de muziek; met succes. Om een en ander goed tot zijn recht te laten komen moest er natuurlijk meer aandacht aan de productie worden besteed, maar dat bleek geen enkel probleem voor deze grensverleggende Scandinaviërs. Na Night Is The New Day (2009) is het nu aan Dead End Kings om hun melancholische hegemonie eens te meer te bewijzen. En daar slaagt deze zilveren glimmer glansrijk in.

Ook na het vertrek van gebroeders Norrman volgend op release van de vorige plaat is het kwartet muzikanten rondom zanger Jonas Renkse overduidelijk in staat om een album van de bovenste plank af te leveren. De plaat heeft een ietwat symfonischer, toegankelijker geluid, maar nog steeds is elke snare, elke cymbal, elke toon, ja, alles geweldig goed te onderscheiden en simpelweg 'raak'. Dat maakt het zowel voor de muziekfreak als voor de algemene luisteraar een werkelijk genot.

Dat het geluid van Katatonia op Dead End Kings wat symfonischer en melodischer is geworden leidt er wel toe dat het soms de neiging heeft ietwat gezapig over te komen. Maar als je dan de volumeknop in standje metal zet, blijft er van dat probleem niet veel meer over. De getergde melancholische stem zweeft als vanouds over de lekker rollende drumritmes.

Beste nummers in dat opzicht zijn The Parting en Dead Letters, maar wie The Great Cold Distance en Night Is The New Day al onweerstaanbaar goed vond, weet dat de rest hem ook zal bekoren. Rest nog slechts een eervolle vermelding voor de zeer aangename bijdrage van Silje Wergeberg. De zangeres van The Gathering, leent haar geweldige stem op de tweede track The One You Are Looking For Is Not Here; good job!

Tracklist:
1. The Parting
2. The One You Are Looking For Is Not Here (met Silje Wergeland)
3. Hypnone
4. The Racing Heart
5. Buildings
6. Leech
7. Ambitions
8. Undo You
9. Lethean
10. First Prayer
11. Dead Letters

Score: 87 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 31 augustus 2012

Meer Katatonia:

Katatonia - Dead End Kings
Reactie van Thomas op 01-09-2012 om 07:58u

Al sinds "Discouraged Ones" uit 1998 zijn er geen grunts meer gehoord bij Katatonia...

Katatonia - Dead End Kings
Reactie van Wouter op 01-09-2012 om 10:15u

Je hebt gelijk. Ik heb geen idee hoe dat foutje erin geslopen is. Bedankt voor je alertheid.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.