Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Killbody Tuning - 47°0'40.00"N/6°42'20.00"E
Jaar van release: 2012
Label: Season of Mist

Killbody Tuning - 47°0'40.00

Je weet het met postrock maar nooit. Soms is het oeverloos herhalen van akkoordjes en loopjes zo slaapverwekkend dat het afluisteren van de plaat een opgave op zich is. Een andere keer is het om je vingers bij af te likken en is het balen dat het afgelopen is. Hoe brengt Killbody Tuning het ervan af?

Vrij goed kan ik u vertellen. Hier lusten de honden wel brood van, zullen we maar zeggen. De traag opgebouwde nummers worden dan weliswaar clichématig gevuld met steeds meer instrumenten die steeds zwaarder en heftiger klinken, maar dat neemt niet weg dat er een bepaalde mate van genialiteit aan ten grondslag ligt. Een grondslag die mij dwingt de band een positieve beoordeling te geven.

Dit album is voortgevloeid uit de soundtrack voor de film 'Dernière Chasse. Dit heeft Killbody Tuning verder uitgewerkt tot het onuitspreekbare 47°0'40.00"N/6°42'20.00"E. De topografisch gedevieerden onder u zitten nu ongetwijfeld hoofdschuddend te jeremiëren dat dit toch 'gewoon' coördinaten op de wereldkaart zijn. En gelijken hebben zij, bespaar je echter de moeite. Prik deze locatieduidingen in een wereldkaart en u belandt bij een kerkje in de buurt van Neuchâtel, tegen de Franse grens aan. "Hey, is dat niet waar Robin Staps tegenwoordig met The Ocean zit?" Klopt, maar er zijn geen samenwerkingen of kruisverbanden, voor zover hun bio dat tenminste vermeldt.

Muzikaal gezien vallen er weliswaar wat overeenkomsten te ontdekken, maar daar moet niet te zwaar aan getild worden. Killbody Tuning is toch een stuk meer rechttoe rechtaan en moet het van de sfeervolle opbouw hebben. De langzaam aanzwellende gitaren en steeds heftigere drums worden haast formulair ingezet, maar met een goed resultaat.

Het aanbrengen van (vrouwelijke) zang op Marker Of Change en Muswell Hill heeft bovendien een heuse meerwaarde, al zijn de instrumentale nummers ook zeer goed te pruimen. Maar ik denk dat de band het vooral van de liveperformance moet hebben. Daar kijk ik dan ook oprecht naar uit.

Tracklist:
1. Ara Ubiorum
2. Seestrasse
3. Marker Of Change
4. Porta Capena
5. Bamberg
6. Mountain Home [E/5/1]
7. Muswell Hill

Score: 81 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 20 juli 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]