Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Candlemass - Psalms For The Dead
Jaar van release: 2012
Label: Napalm Records
Candlemass - Psalms For The Dead
Er valt zoveel te vertellen over de nieuwe release van Candlemass dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Beginnen met het slechte nieuws dan maar? Dit zal namelijk het laatste studioalbum worden van deze Zweedse doomlegende. Dat werd overigens al eerder aangekondigd, maar ondanks alle geruchten wil Leif Edling ons op het hart drukken dat Candlemass als liveband door het leven zal gaan. Inmiddels is ook bekend dat Robert Lowe de deur gewezen is en dat Mats Levén als vervanger aangetrokken is.

Middels een interview wilden we bandleider zelf aan de tand voelen waarom Candlemass niet meer de studio in zal gaan, maar de wissel achter de microfoon heeft helaas roet in het eten gegooid. Er rest niet meer dan te zeggen dat het besluit van Leif Edling te betreuren is. Candlemass leverde met King Of The Grey Islands en zeker Death Magic Doom ijzersterke albums af. Van alle grote metalbands is Candlemass een van de weinige die de albums uit de begindagen kan doen vergeten.

Nu zal Psalms For The Death niet zoveel indruk maken als Nightfall, Ancient Dreams of Death Magic Doom. Laat staan dat het de ultieme pracht van Epicus Doomicus Metallicus benadert. Maar die zijn stuk voor stuk van enorme klasse. Toch is dit een album dat waarschijnlijk in veel jaarlijstjes zal eindigen. Het zangwerk van Robert Lowe en het songwriterschap van Leif Edling vormen ook in minder creatieve dagen een sterke combinatie. Zoals bij Candlemass gebruikelijk is, is het lastig om tijdens de eerste luistersessies al stabiele mening te vormen.

Het is het eerlijkst om Psalms For The Death naast de voorganger Death Magic Doom te leggen. Op de nieuwe mis ik de geniale songs als If I Ever Die en The Bleeding Baroness, maar dat Candlemass’ doom metal van hoge klasse is, hoor je ook terug in Dancing In The Temple (Of The Mad Queen Bee). Dat nummer is vanwege de fantastische zanglijnen van Lowe mijn favoriet, maar wat te denken van The Lights Of Thebe met prachtige, loodzware riffs. Het keyboardwerk is ook erg goed, maar de slagroom op de taart is wederom de ijzingwekkende zangpartijen van Robert Lowe. Een ander hoogtepunt is de titelsong. In tegenstelling tot de rest van het materiaal ligt hier het tempo vrij laag, maar hier vallen de hammond-orgels op. Het is een erg leuke toevoeging aan de muziek van Candlemass. Psalms For The Dead is een sterke plaat. Een waar veel doom metalbands een moord voor zouden doen om die aan hun discografie toe te mogen voegen. Voor Candlemass is het slechts hun elfde album.

Toch had het studiobestaan van Candlemass een mooier einde kunnen hebben. Wie de band heeft zien optreden op Roadburn 2011, zal het ongetwijfeld met me eens zijn dat de stemmen van Robert Lowe en Johan Längquist tijdens de nummers die ze samen zongen, erg goed bij elkaar pasten. Het zou misschien ook wel te mooi om waar te zijn geweest om hen beiden op dit album te krijgen. Wat het stemgeluid betreft, heb ik nog een puntje van kritiek.Time Is Black is een redelijke afsluiter. Daar aan vooraf gaat nog een zwakke monoloog, of eigenlijk gewoon nietszeggend gebrabbel over tijd. Ik vraag me dan toch af waarom nooit iemand op het idee komt om een stuk tekst van Vincent Price te gebruiken. Een horrormeester past perfect bij doom metal en van al die legendes had Price de meest unieke stem. Er moet toch ergens in het uit de omvangrijke carrière van deze filmster een geschikt stukje tekst naar voren komen. Misschien zelfs wel een die mooi deze prachtige, maar ook treurige mijlpaal eer aandoet.

Tracklist:
1. Prophet
2. The Sound Of Dying Demons
3. Dancing In The Temple (Of The Mad Queen Bee)
4. Waterwitch
5. The Lights Of Thebe
6. Psalms For The Dead
7. The Killing Of The Sun
8. Siren Song
9. Black As Time

Score: 87 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 12 juni 2012

Koop dit album in

Meer Candlemass:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Candlemass - Psalms For The Dead
Reactie van Teun op 12-06-2012 om 10:37u
Score: 85 / 100

"Ik vraag me dan toch af waarom nooit iemand op het idee komt om een stuk tekst van Vincent Price te gebruiken. Een horrormeester past perfect bij doom metal en van al die legendes had Price de meest unieke stem."

Hee Ruud, je weet toch dat Cathedral dit al eens heeft gedaan op Hopkins, Witchfinder General?

Ik vind de monoloog overigens best een leuke en gewaagde toevoeging. Past goed bij de zwarte humor van de laatste twee albums.

Candlemass - Psalms For The Dead
Reactie van Buie op 15-06-2012 om 16:59u
Score: 92 / 100

Prachtig album naar mijn smaak.

Candlemass - Psalms For The Dead
Reactie van Een metalliefhebber op 16-06-2012 om 16:44u
Score: 65 / 100

Zonde dat Candlemass met een van hun allerslechtste platen aller tijden afscheid neemt.

Candlemass - Psalms For The Dead
Reactie van VaDeR op 21-06-2012 om 01:13u
Score: 95 / 100

@Een metalliefhebber :
welk album heb je t over??

Dit album is juist erg goed. Het beste album met Lowe als zanger !

Ik vind wel dat dit als een ultime samensmelting van Candlemass en Solitude Aeturns klinkt...maar dat vind ik bepaald geen straf;)

Top album met een hele lekkere sound:)

Nu op naar Mats leven achter de microfoon op het volgende album...want het schijnt dat het niet waar is dat dit het laatste album zal zijn...ik hoop iig van niet;)

Candlemass - Psalms For The Dead
Reactie van Rob op 11-09-2012 om 00:04u
Score: 80 / 100

Prima album. Op dit moment [10/9] staat Rob Lowe nog steeds als zanger op de site vermeld. Ken Mats Leven niet goed maar vind deze echt top. Wat een stem.

Candlemass - Psalms For The Dead
Reactie van Marco op 01-10-2012 om 19:57u
Score: 92 / 100

Top gewoon, dit is jaarmateriaal. De nummers worden steeds beter met de beste plaat als afsluiter Black as Time.
Dit is verplichte kost