Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Ektomorf - The Acoustic
Jaar van release: 2012
Label: AFM Records

Ektomorf - The Acoustic

De Hongaren van Ektomorf hebben al zeven studio-albums en een live-album op hun palmares staan, en steeds was het oordeel hetzelfde: technisch gezien prima, maar een 100% rip-off van Sepultura en Soulfly met kinderlijke teksten. Als zo’n band dan eens met heel wat anders komt, zou dat toe te juichen zijn, niet? Maar is dat ook het geval met hun laatste uitgave, The Acoustic?

Allereerst verdient dat akoestisch een kanttekening. De elektrische gitaren zijn inderdaad vervangen door akoestische, maar de andere instrumenten raggen er nog flink op los. Semi-akoestisch dus. Dat is op zich niet zo een vreemde keuze, want om van een Ektomorf-nummer nu ineens een volledig akoestische versie te maken, is niet alleen een hele opgave maar wellicht wordt dan ook de ziel uit het nummer gehaald. Die blijft nu nog redelijk voelbaar.

Het album kent een driedeling. Vijf nummers zijn Ektomorf-krakers, twee nummers zijn covers en vijf nummers zijn nieuw. De vijf bekende nummers (waaronder I Know Them en Stigmatized) klinken lekker en zijn origineel in hun akoestische uitvoering en zijn vooral voor de fans interessant. Nieuwe zieltjes zullen er echter niet mee gewonnen worden. Dat moet vooral gebeuren door de nieuwe nummers, en daar zit hem nu net de kneep. Die zijn niet zo sterk, met als dieptepunt het minstreel-achtige Fate. Dat is dus eigenlijk een gemiste kans. De twee covers gaan daar geen verandering in aanbrengen, al zijn de keuzes voor Lynyrd Skynyrd en Johnny Cash op zijn zachtst gezegd opvallend te noemen. Folsom Prison Blues van Cash klinkt eigenlijk best lekker rauw.

Hoe nu dit album te beoordelen? Ektomorf laat in ieder geval horen het experiment niet te schuwen, iets wat op de voorgaande albums ontbrak. En zanger Zoltán Farkas laat horen dat hij meer in huis heeft dan voorheen gedacht. Als die lijn wordt voortgezet op een volgend volledig Ektomorf-album, kunnen we wellicht wat spannends verwachten. Maar dan moet er wel hard worden gewerkt aan het niveau van dat nieuwe materiaal, want wat we hier horen is te zwak. Een bemoedigende zeven dus.

Tracklist:
1. I Know Them
2. I'm In Hate
3. Be Free
4. Redemption
5. Simple Man
6. To Smoulder
7. Folsom Prison Blues
8. Again
9. Through Your Eyes
10. Fate
11. Stigmatized
12. Who Can I Trust

Score: 70 / 100

Reviewer: Rick
Toegevoegd: 29 mei 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 31-05-2012 om 15:26u

net zoals vele revieuws is deze ookal veel te laat gepost

Reactie van Een Metalfan op 31-05-2012 om 15:28u

en btw ektomorf blijft ektomorf dit is enkel een tussendoortje hun volgend album zal terug gewoon klinken :) beter dan soulfly/sepultura (na chaos a.d.)