Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-06-2021

Arkhon Infaustus - Filth Catalyst
Jaar van release: 2003
Label: Osmose Productions
Arkhon Infaustus - Filth Catalyst
Het is alweer geruime tijd stil rondom de Franse extreme death/blackmetalband Arkhon Infaustus. Momenteel is het zelfs niet duidelijk of de band nog levensvatbaar is nadat de leden Toxic H. en Azk.6 de band in 2009 verlieten, hoewel de overgebleven leden wel nog in andere bands (zoals Hell Militia en Neo Inferno 262) actief zijn. Toch betekent dat niet dat Arkhon Infaustus slechts een plekje in de vergetelheid rest, want de vier albums die dit gezelschap in de loop der jaren heeft uitgebracht, zijn stuk voor stuk de moeite van het opsporen waard.

Mijn favoriete werkstuk van deze band is het in 2003 verschenen Filth Catalyst, het tweede album van Arkhon Infaustus. Het is een typisch voorbeeld van een album dat ook na jaren nog niets aan intensiteit heeft verloren. De combinatie van death en black metal – aangevuld met sporadische, logge doominvloeden – klinkt ook anno 2012 nog heerlijk chaotisch en obscuur. Vooral op de momenten dat alle remmen los gaan, komt Arkhon Infaustus het best uit de verf. Goede voorbeelden zijn het furieus beginnende Ravaging The Nine Pillars (met zijn chaotische gitaarpartijen en intense breaks vol feedback) en Procession Of The Black Synod, nummers die een enorme gedrevenheid en verbetenheid laten horen.

Toch heeft de band ook muzikaal gezien het nodige te bieden. Voorzien van een zompige en op het eerste gehoor ondoordringbare sound biedt Arkhon Infaustus op Filth Catalyst zeker geen ‘easy listening’-muziek, maar na een fors aantal luisterbeurten beginnen de nummers hun structuren en geheimen prijs te geven. Het spreekt boekdelen dat dit album zich na zoveel jaren nog altijd regelmatig in mijn CD-speler bevindt. Het enige minpuntje is dat de grunts van DK Deviant hier en daar wat kracht missen, maar de regelmatig opduikende, venijnige krijszang maakt veel goed.

De toekomst zal moeten uitwijzen of Arkhon Infaustus nog met een nieuw album zal aankomen. Mocht dat niet het geval zijn, dan heeft de band met zijn laatste epos Orthodoxyn in ieder geval een waardige zwanenzang afgeleverd. Daarnaast is Filth Catalyst dus ook een plaat die de tand des tijds heeft doorstaan.

Tracklist:
1. Words Of Flesh
2. Ravaging The Nine Pillars
3. Procession Of The Black Synod
4. Hell Conquerors
5. The Fifth Inquisitor
6. Nox Microcosmica
7. Criminal Deities
8. Narcotic Angel's Terminal Apostasic Sin

Score: 84 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 15 mei 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 17-05-2012 om 14:36u

niets bijzonder

Reactie van Artorius op 25-05-2012 om 09:48u
Score: 70 / 100

Oh-oh-oh, wat zijn we toch weer evil. Oma zal hier misschien nog van onder de indruk zijn, maar er zijn letterlijk honderden bands die exact hetzelfde trucje opvoeren, en vaak nog beter ook.