Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Saint Vitus - Lillie: F-65
Jaar van release: 2012
Label: Season Of Mist
Saint Vitus - Lillie: F-65
Saint Vitus is helemaal terug. Het heeft bijna zeventien jaar geduurd, maar eindelijk ligt er een achtste studioplaat van de legendarische doommetalgroep in de winkel. Ditmaal niet met Scott Reagers, maar met Scott 'Wino' Weinrich achter de microfoon. Met hem nam de Amerikaanse formatie tussen 1986 en 1990 de klassiekers Born Too Late, Mournful Cries en V op. De verwachtingen zijn derhalve hooggespannen, zeker na de uitmuntende live-optredens die het gezelschap in 2009 en 2010 in de Benelux neerzette.

Een maand geleden verschijnt als voorproefje de vinyl-single Blessed Night, met op de a-kant de titelsong en op de achterzijde een leuke live-uitvoering van het stokoude Look Behind You. Met Blessed Night toont de huidige line-up aan nog steeds een pakkende up-tempo song te kunnen schrijven, die weinig onderdoet voor de populaire compositie op de b-kant. Nu de nieuwe langspeler met de vreemde titel Lillie: F-65 op de draaitafel ligt, verdwijnen ook de laatste twijfels over de comeback binnen enkele minuten als sneeuw voor de zon.

Opener Let Them Fall is namelijk een heerlijk langzame doomhymne met de kenmerkende strot van Wino, venijnige teksten, simpele gitaarriffs met de kracht van een orkaan, lekkere basloopjes en degelijk drumspel (van nieuweling Henry Vasquez, die de in 2010 overleden Armando Acosta opvolgt). De rest van de plaat volhardt in dit hoge niveau. Wanneer je naar dit album luistert, waan je je even terug in de jaren tachtig, want Saint Vitus levert met Lillie: F-65 precies datgene af waar veel fans op hoopten: een afwisselende plaat in de stijl van Born Too Late (1986), die de torenhoge kwaliteit van dat album verrassend dicht nadert.

Helaas heb ik niet alleen maar goed nieuws te melden. Lillie: F-65 imiteert de vorige studio-albums van Saint Vitus met Wino als zanger namelijk in een opzicht té dicht. Net als die platen duurt de nieuwe 'langspeler' slechts een minuut of vijfendertig. In de goede oude tijd kon je daar wellicht nog mee wegkomen, maar anno 2012 verwacht de verwende muziekliefhebber meer waar voor zijn geld. Tot overmaat van ramp zijn twee van de zeven tracks (Vertigo en Withdrawal) vrij onbeduidende instrumentaaltjes.

Lillie: F-65 bevat daarmee eigenlijk maar vijf nieuwe songs, die voor doommetalbegrippen niet extreem lang zijn. De nieuwe release voelt daarom aan als een mini-album en laat een onbevredigd gevoel achter. Mijn honger naar vers Saint Vitus-voedsel is na het verorberen van dit lekkernijtje nog lang niet gestild. Als straf krijgt het gezelschap daarom niet meer dan tachtig punten voor deze poging. Mannen, lever de volgende keer een album af van dezelfde topkwaliteit en een zuivere speelduur van minstens drie kwartier, en jullie krijgen er tien punten bij!

Tracklist:
1. Let Them Fall
2. The Bleeding Ground
3. Vertigo
4. Blessed Night
5. The Waste Of Time
6. Dependence
7. Withdrawal

Score: 80 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 30 april 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Saint Vitus - Lillie: F-65
Reactie van JvR op 01-05-2012 om 14:31u
Score: 80 / 100

Hear, hear! Fantastisch album, wel VEELS te kort.

Saint Vitus - Lillie: F-65
Reactie van Een Metalfan op 02-05-2012 om 12:39u

voor de liefhebber.

Saint Vitus - Lillie: F-65
Reactie van Jeffrey op 02-05-2012 om 21:40u

Zal niet voor niets zo kor zijn. Anders had die weer vol gestaan met fillers. Iig ben ik er zeer naar benieuwd. Waarom ze nu opeens niet wegkomen met een speeltijd is mij een raadsel aangezien de band nog steeds opereert alsof ze uit de 80ies komen.