Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Unleashed - Odalheim
Jaar van release: 2012
Label: Nuclear Blast Records

Unleashed - Odalheim

Unleashed is sinds het ontstaan uit de oer-death metalband Nihilist (waaruit ook Entombed voortkwam) in 1989 een van de voornaamste Zweedse death metalbands. De zware sound werd vanaf het begin aangevuld met thema’s uit de Scandinavische folklore. 100% Zweedse death metal speelt Unleashed inmiddels niet meer. Waar collegabands als Entombed, Vomitory en Grave nog steeds hun betonmolen-sound aanhangen, neigt Unleashed de laatste jaren meer naar black metal. Melodieus riffwerk onderlegd met snelle blastbeats zijn een trademark van Unleashed geworden. Ook hebben zanger/bassist Johnny Hedlund en gitarist Fredrik Folkare een enorm gevoel voor meebrulbare refreinen en pakkende grooves. Met een mix van al deze factoren heeft Unleashed een ijzersterke formule in handen. Al enkele albums lang ongewijzigd, maar nog niet vervelend.

Odalheim is na As Ygdrassil Trembles (2010) nummer elf in de Unleashed-kronieken. Zo is het opvallend om te horen dat hoe verder de plaat vordert, Odalheim steeds gaver wordt. Riffs worden krachtiger. De nummers op Odalheim zijn lomp, maar niet zonder mooie melodieuze details.

Het ontstaan van een eenheidsworst wordt voorkomen doordat Odalheim veel variatie biedt. De sterk naar black metal riekende opener Fimbulwinter sleurt je meteen het album in, een spannende belevenis die steeds meer enthousiasme opwekt. White Christ is een mid-tempo nummer met een pakkende boventoon, terwijl de luisteraar later sneller en technischer materiaal te verwerken krijgt met veel tempowisselingen.The Hour Of Defeat en Gathering The Battalions klinken juist weer heel trashy. Enkele breaks in By Celtic And British Shores zou je met enige fantasie zelfs als Meshuggah-achtig kunnen bestempelen. Alle registers van de (ouderwetse) extreme metal worden opengetrokken om de nekspieren een stevige kramp aan te doen. De akoestische intro’s bij meerdere nummers onderbreken de razende stroom aan geweld misschien, maar anders dan bij veel andere bands voegen ze ook echt iets toe: ze zetten een grimmige sfeer neer.

Unleashed laat op dit album zien wat het na twintig jaar ervaring en evolutie in zijn mars heeft. Odalheim klinkt pakkend, lomp, sfeervol en hectisch tegelijk. Als luisteraar word je steeds dieper de wereld van Unleashed in gezogen. Opperbevelhebber Johnny Hedlund roept de bataljons op tot strijd, en jij kan slechts volgen. Binnen de kortste keren bevind je je op een besneeuwd slagveld, zwaaiend met een bijl, het bestaansrecht van je volk verdedigend. Met Odalheim als achtergrondmuziek zal de oorlog zeker gewonnen worden!

Tracklist:
1. Fimbulwinter
2. Odalheim
3. White Christ
4. The Hour Of Defeat
5. Gathering The Battalions
6. Vinland
7. Rise Of The Maya Warriors
8. By Celtic And British Shores
9. The Soil Of Our Fathers
10. Germania
11. The Great Battle Of Odalheim

Score: 86 / 100

Reviewer: Wessel
Toegevoegd: 25 april 2012

Koop dit album in

Meer Unleashed:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Unleashed - Odalheim
Reactie van Een Metalfan op 26-04-2012 om 16:47u

85 punten best wel goed

Unleashed - Odalheim
Reactie van Erik op 04-05-2012 om 12:06u
Score: 75 / 100

Goeie middenklas death metal plaat van een band die altijd kwaliteit levert maar nooit echt verrast. Luistert gewoon lekker weg maar er zijn dit jaar betere in het genre verschenen.