Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Thy Catafalque - Rengeteg
Jaar van release: 2011
Label: Season of Mist

Thy  Catafalque - Rengeteg

Als je erg je best doet, dan zet je je beste beentje voor. Als je ertussenuit piept, dan neem je de benen. Als je zonder duidelijke aanleiding chagrijnig bent, dan ben je met het verkeerde been uit bed gestapt. En als je naar de nieuwe plaat van Thy Catafalque luistert, word je constant op het verkeerde been gezet.

Hoewel black metal als basis dient, worden er dusdanig veel vissen uit de genrevijver naar boven gehaald, dat het soms even fronsen is. Als je eenmaal gewend bent aan de opvallende twists van deze Hongaren, ontdek je steeds meer bijzonderheden. De titel Rengeteg, wat zoiets als 'heel veel' betekent, is in dat opzicht goed gekozen. Het bevat heel veel verschillende elementen en het kost dan ook wel wat tijd voordat dit goed bezonken is. Niet dat ze zich wagen aan moeilijkdoenerij zoals Shining (Noorse variant), maar het gaat met regelmaat allerlei kanten op.

Op knappe wijze weet de band dit op een coherente wijze tot epische songs te smeden. Nergens heb je het idee dat het gekunsteld is. Toch bevind je je het ene moment in een melodisch industrial black landschap om even later via een klein folky overgangsgebied per ongeluk een militair oefenterrein op te lopen. Oeps! Gelukkig word je net zo makkelijk weer met polkadeuntjes overladen en klinkt even later een haast eurodance-achtige elektrobeat door. Nee, van eentonigheid is geen sprake. En dat is een goede zaak in het moderne metalland waar iedereen elkaars kopieën lijkt te kopiëren.

Hopelijk zien de Nederlandse boekers hier ook wel been in zodat Thy Catafalque met Rengeteg een been aan de grond krijgt. Dan been ik mij wel naar die concertzaal toe. Deze plaat is overigens verplichte kost voor fans van Solefald.

Tracklist:
1. Fekete Mezők
2. Kel Keleti Szél
3. Trilobita
4. Kő Koppan
5. Vashegyek
6. Holdkomp
7. Kék Ingem Lobogó
8. Az Eső, Az Eső, Az Eső
9. Tar Gallyak Végül
10. Minden Test Fű

Score: 83 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 14 februari 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Thy Catafalque - Rengeteg
Reactie van Sanquinea op 19-02-2012 om 22:00u

Eens met de score! Dit is een x wat anders, nmmr 1 is voor mij t hoogtepunt!