Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-02-2021

Glorior Belli - The Great Southern Darkness
Jaar van release: 2011
Label: Metal Blade Records
Glorior Belli - The Great Southern Darkness
Nu het (voorlopig) eenmalige uitstapje in de vorm van 11 As In Adversaries erop zit, kunnen de heren J. (Infestvvs) en Gionate Potenti zich weer op de blackmetalwortels van hun primaire band Glorior Belli richten. Met geweldige platen als Ô Laudate Dominvs en Manifesting The Raging Beast bewees deze band al dat daar zijn voornaamste kracht ligt. Desondanks verbreedde Glorior Belli zijn sound behoorlijk met Meet Us At The Southern Sign. Ook op het onlangs verschenen The Great Southern Darkness moet de oorspronkelijke, orthodoxe black metal concurreren met southern rock- en bluesinvloeden.

Is dat een slechte ontwikkeling? Wat mij betreft zeker niet. Want hoewel de eerste albums uitstekend waren, liet ook Meet Us At The Southern Sign al horen dat deze nieuwe muzikale invloeden een bijzonder eindresultaat konden opleveren. Op The Great Southern Darkness komen deze invloeden bovendien nog beter uit de verf. De vurige en chaotische riffs die de eerste albums kenmerkten, worden hier beheerster ingezet. En op een nummer als Bring Down The Cosmic Scheme na ademt vrijwel ieder nummer een lekker stoffig, southern rock-achtig geluid, waarbij je het woestijnzand haast proeft. Met name nummers als They Call Me The Black Devil en The Science Of Shifting klinken daardoor erg fijn.

Wat mij betreft is Glorior Belli op zijn best op het moment dat alle barrières geslecht worden en de band zich volledig durft over te geven aan de nieuwe invloeden. Het broeierige titelnummer (met verrassend effectieve cleane zang) is daar een perfect voorbeeld van, evenals afsluiter Horns In My Pathway. Ook Negative Incarnate maakt veel indruk: het is een episch klinkend nummer dat steunt op een machtige, slepende riff, maar halverwege ineens van karakter verandert door een heerlijke ‘sleazy’ gitaarsolo.

Met The Great Southern Darkness bewijst Glorior Belli in staat te zijn om een steeds breder publiek aan te spreken, zonder definitief zijn ‘roots’ te verloochenen. Want ook al is dit album zeker niet meer als pure black metal te betitelen, toch ben ik ervan overtuigd dat de band ook een deel van de oude garde weet mee te krijgen in deze nieuwe richting. De meeste nummers laten namelijk een goede balans horen tussen oud en nieuw. Al met al is dit dus gewoon een prima album van een band die bewijst niet bang te zijn om te vernieuwen.

Tracklist:
1. Dark Gnosis
2. Secret Ride To Rebellion
3. They Call Me Black Devil
4. Negative Incarnate
5. Bring Down The Cosmic Scheme
6. The Great Southern Darkness
7. The Foolhardy Venturer
8. Per Nox Regna
9. The Science Of Shifting
10. Chaos Manifested
11. Horns In My Pathway

Score: 82 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 29 december 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Glorior Belli - The Great Southern Darkness
Reactie van dirtpride op 29-12-2011 om 16:55u
Score: 85 / 100

Eindelijk een vernieuwing/crossover die goed uitpakt, heerlijk album.

Glorior Belli - The Great Southern Darkness
Reactie van Een Metalfan op 29-12-2011 om 20:45u

best wel goed.

Glorior Belli - The Great Southern Darkness
Reactie van Artorius op 13-01-2012 om 11:36u
Score: 80 / 100

Luistert verdomd lekker weg. Black metal en southern rock, wie had dat ooit kunnen bedenken? Eindelijk weer eens iets origineels!