Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Iced Earth - Dystopia
Jaar van release: 2011
Label: Century Media Records

Iced Earth - Dystopia

Het is alweer drie jaar geleden dat het laatste album van Iced Earth uit is gekomen. Met The Crucible Of Man sloot Jon Schaffer zijn tweeluik over Set Abominae af. Tenminste, voor even, want ook dit nieuwe Dystopia kent twee nummers die met Schaffer’s Something Wicked-verhaal van doen hebben. De grote vraag bij dit nieuwe album is niet alleen of de muziek in orde is, maar wellicht belangrijker nog is hoe Stu Block het doet als nieuwe vocalist. Matt Barlow is namelijk weer vertrokken.

Dit tiende studioalbum is geen conceptalbum zoals de voorgaande platen. Een rode draad is er echter wel in de lijn van Horror Show, maar in plaats van dat Schaffer zich liet inspireren door allerlei spookverhalen, heeft hij dit keer inspiratie gehaald uit dystopische toekomstbeelden. Denk dan bijvoorbeeld aan films en boeken als Dark City, V For Vendetta, Soylent Green en Equilibrium. Een flinke pot ellende die goed aansluit bij Schaffer’s eigen vertellingen rond Set Abominae, die we op dit album nog even tegen komen in het titelnummer en Tragedy And Triumph.

Qua muziek bewandelt Schaffer voor Iced Earth-fans bekende wegen. Dit album lijkt namelijk erg op Dark Saga en Horror Show, maar mist helaas de nieuwigheid en het epische van met name Dark Saga. Zo lijkt Days Of Rage op een gerecycled Violate en bedient Schaffer zich in de sterke emotioneel beladen ballads als End Of Innocence van een bekende formule. Weinig nieuws onder de zon dus. Desalniettemin kent dit album een aantal sterke songs zoals bijvoorbeeld Anguish Of Youth, een van die eerdergenoemde ballads, en het uptempo Boiling Point waar nieuwkomer Stu Block naar hartelust zijn vocale kunsten op kan botvieren.

Stu Block is een aardige vervanger voor Matt Barlow, en is voor Barlow-liefhebbers een minder groot verschil dan Tim “Ripper” Owens destijds was. Block lijkt zelfs zoveel mogelijk zijn best te doen om op Barlow te lijken, iets waar we al bekend mee waren geraakt door het opnieuw opgenomen Dante’s Inferno als voorproefje op Dystopia. Stu Block staat zijn mannetje en is een getalenteerd zanger zoals we kunnen horen aan zijn grote bereik en diversiteit aan klankkleur. Het is dan ook wat jammer dat hij zoveel op Barlow probeert te lijken en, wellicht onder druk van Schaffer, niet meer zijn eigen stempel op de muziek heeft gedrukt. Het is zelfs zo erg dat Block, net als voorganger Barlow, bepaalde teksten zo melodramatisch inzet dat het afleidt van de muziek. Wellicht dat het hem live beter afgaat, of dat hij de kans krijgt om een meer eigen stijl te ontwikkelen wanneer hij wat langer bij de band zit.

Dystopia is een album geheel in de inmiddels wel zo bekende Iced Earth-stijl. Helaas is dat bekende ook direct de zwakke plek van deze plaat, want Schaffer heeft voor dit tiende album voor een erg veilige weg gekozen. Ondanks dat een zanger een behoorlijk stempel op een band kan drukken door zijn unieke geluid, lijkt dat op deze plaat wat minder het geval te zijn geweest. Het is mijn hoop dat Stu Block van Schaffer de mogelijkheden krijgt om zijn eigen stijl en persoonlijkheid in de muziek van Iced Earth te leggen, opdat een volgend album wellicht iets meer verrassingen brengen zal.

Tracklist:
1. Dystopia
2. Anthem
3. Boiling Point
4. Anguish Of Youth
5. V
6. Dark City
7. Equilibrium
8. Days Of Rage
9. End Of Innocence
10. Tragedy And Triumph

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 9 oktober 2011

Koop dit album in

Meer Iced Earth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Bastiaan op 09-10-2011 om 17:39u

Album voor de helft gehoord. Vond het wel vet. Block lijkt inderdaad veel op Barlow hier, maar heb me er niet aan gestoord. Wist nog niet van het overkoepelende thema. Equilibrium is een van mijn favo films, en vond Horror Show erg sfeervol, dus ik ga nog eens aandachtig luisteren als het album daadwerkelijk uit is. Heb er al zin in!

Reactie van iron_dennis op 10-10-2011 om 19:58u

Waar het er zo'n 10 jaar geleden op leek dat IE de grootste metalband zou worden komt er nu de eenheidsworst. Ik raak hier warm noch koud van.

Reactie van Kees op 10-10-2011 om 23:45u
Score: 75 / 100

Opzich een lekker album. Ben blij dat ze Stu hebben binnen gehaald, hij is een waardige vervanger imo. Dit album is niets bijzonders, het is jammer dat Schaffer maar zijn "verhaaltje" blijft uitmelken. Het klinkt lekker en veel beter dan het vorige album.

Toch mis ik de sfeer van vroeger. Het wordt allemaal zo "zoutloos" gespeeld, alsof IE de eerste de beste speed metal band is. Terwijl IE in mijn ogen een speed metal band is die denkt dat ze power metal spelen, en dat is altijd goed bevallen.

Nouja het oude werk is altijd goed te pruimen en ben zeker blij met Stu. Op naar het concert op 2 nov.

Reactie van Peetn op 12-10-2011 om 11:27u
Score: 65 / 100

Heb het zowat gehad met IE,perfecte benaaming Zoutloos

Reactie van joshua op 13-10-2011 om 20:00u

Ik ben aangenaam benieuwd naar dit album die nieuw word!

Reactie van Timebomb op 13-10-2011 om 22:37u
Score: 6 / 100

Niks nieuws, op Stu na dan.
Die ik overigens beter bij IE vind passen dan Tim.

Reactie van odel op 15-10-2011 om 21:04u

tim omgekeerd MIT

Reactie van arnold op 18-10-2011 om 22:57u
Score: 85 / 100

sterk album. beste sinds something wicked this way comes

Reactie van heinz op 28-11-2011 om 22:21u
Score: 85 / 100

starkes album von der jungs...block ist ein gutter sanger und hatt seiner streiffen verdient !
nun willich die band schnell wieder live sehen in holland oder deutschland !!