Pit
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete song van Ghost?

Call Me Little Sunshine
Cirice
Con Clavi Con Dio
Dance Macabre
Darkness At The Heart Of My Love
Deus In Absentia
Elizabeth
Faith
From The Pinnacle To The Pit
Ghuleh/Zombie Queen
He Is
Hunter's Moon
If You Have Ghosts
Kiss The Go-Goat
Life Eternal
Mary On A Cross
Monstrance Clock
Mummy Dust
Rats
Ritual
Spillways
Square Hammer
Witch Image
Year Zero
een andere Ghost-song

[ Uitslag | Enquêtes ]

  24 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Obstruktor, Infantry, Degenerate, Serotonia en Doodzonde
 • Truckfighters, Wizzerd en Deadly Vipers
 • 25 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Nephylim en Dodenkrocht
 • Obstruktor, Headless Hunter, Atmoran, Torn From Oblivion en Sapphyr
 • Sisters of Suffocation en Dispelled
 • Sorcerer en High Inquisitor Woe
 • Sworn Enemy, Pain Of Truth en Worst Doubt
 • The Answer en Black Mirrors
 • 26 maart:
 • Blood Youth, Cane Hill en Diamond Construct
 • Cirith Gorgor en Lijkschouwer
 • Crowbar
 • 28 maart:
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • 29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
Kalender
Vandaag jarig:
 • Joe Kurland (Armory) - 41
 • Martin Albrecht (Mystic Prophecy) - 60
 • Steve "Zetro" Souza (Exodus) - 59
 • Thomas Fahrnbach (Boomerang) - 50

Vandaag overleden:
 • Bill Rieflin (Ministry) - 2020
 • Neil Aspinall (platenbaas) - 2008
Review

Mastodon - The Hunter
Jaar van release: 2011
Label: Reprise Records

Mastodon - The Hunter

De review van de vorige plaat van deze band uit Atlanta, Georgia was rijkelijk te laat. Crack The Skye bleek onder jullie dusdanig populair te zijn dat hij op de derde plaats in de Metalfan Jaarlijst van 2009 eindigde, maar de recensie kwam pas daarna. Fouten zijn er echter om verbeterd te worden. De recensie is nu op tijd en vervolgens rest de vraag of The Hunter ook zulke hoge ogen gaat gooien?

Dat is bij Mastodon altijd moeilijk te zeggen na slechts een paar luisterbeurten. De heren zijn al sinds 1999 zonder bezettingswisselingen bij elkaar en hebben sindsdien vier platen uitgebracht die alle beter werden naarmate ze vaker in de playlist hadden gestaan. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van wat men dan een 'groeiplaat' noemt. Niet dat alle nummers van die retetechnische complexe nummers zijn. In tegendeel, want elke plaat had zo zijn brute 'instant hits'. Denk aan March Of The Fire Ants (die lekkere riff met die simpele, maar o zo effectieve hammer-ons en pull-offs op de tweede track van Remission), Blood And Thunder (die eerste track van Leviathan met die heerlijke 'geslide' akkoorden aan het begin) en The Wolf Is Loose (die opener van Blood Mountain met die verschrikkelijk simpele, maar o zo heerlijke toonladder na twee minuten).

Ongetwijfeld niet geheel onbewust, staan deze tracks allemaal aan het begin van de cd, maar laatstgenoemde track is duidelijk al een wat minder makkelijk nummer. In dat opzicht waren Remission (2002) en Leviathan (2004) sowieso een stuk makkelijker weg te luisteren en is er vanaf Blood Mountain (2006) duidelijk een moeilijker pad gekozen. Het geluid is psychedelischer en diverser. De brute ramstukken zijn omringd door meer 'ruimtelijke' stukken, waardoor ze uiteindelijk veel aan kracht winnen. Geen makkelijke kost dus. Ik wist daarom van tevoren al wel dat ik eerst maar eens aandachtig naar deze plaat moest luisteren voordat ik er een mening over zou vormen. En zo geschiedde.

En ik kan u, waarde lezer, deze plaat absoluut aanraden. Maar dan met de kanttekening, dat als u Crack The Skye maar niets vond, u aan The Hunter waarschijnlijk ook niet veel plezier aan zult beleven. Net als bij Crack The Skye dacht ik in eerste instantie dat Mastodon de softe kant op was gegaan. Het aantal beats per minuut ligt wellicht wat lager en de gitaren zijn misschien wat minder smerig dan op de oudere platen, maar dat biedt alleen maar ruimte voor die typische Mastodoniaanse complexiteit. En de bruutheid zit hem dan ook daarin, dat deze plaat ondanks die technische hoogstandjes, nog steeds agressief en erg metal blijft klinken.

Een van de belangrijkste factoren daarin is tevens de meest in het oor springende eigenschap van Mastodon: het drumspel van Brann Dailor. In eerste instantie lijkt hij een redelijk rechttoe rechtaan (metal)drummer te zijn, maar ga je goed luisteren dan hoor je dat er zo ontzettend veel tussendoor gebeurd. Allerlei fills en ghost notes vullen het psychedelische metalgeluid aan op een manier zoals alleen hij dat kan. En dat dan zonder te verzanden in oeverloos technisch geneuzel. Het blijft enorm goed volgbaar als je 'oppervlakkig' naar de tracks luistert. Luister maar eens naar Octopus Has No Friends waar Brann echt alle ruimte krijgt om los te gaan.

En dan is er dat typische stemgebruik. Boegbeeld Troy Sanders, die tevens de bas hanteert weet met zijn afgeknepen stem een vrij hoog, maar zuiver en bij vlagen zelfs gevoelig geluid uit zijn strot te krijgen. Uiteraard wordt hij hierbij zoals altijd bijgestaan door alle drie de andere bandleden. Ook doet Scott Kelly (zanger van Neurosis) op track 11, Spectrelight, nog even een duit in het zakje.

En dan is er nog die titelsong. Mastodon is er nooit vies van geweest om een rustige, al dan niet gevoelige, maar vooral op muzikaal gebied interessante track op een album te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan Pendulous Skin op Blood Mountain. En in diezelfde categorie valt ook The Hunter, dat qua sound opvallend veel gelijkenissen vertoont met de titeltrack van de vorige plaat, maar dan zonder het brute en agressieve deel. Op een heel andere manier wordt dit ook weer tentoon gespreid in de psychedelische track Creature Lives. En toch klinken ook deze nummers onmiskenbaar als Mastodon. En dat is knap. Het is knap om zo diverse nummers te kunnen schrijven en nog steeds herkenbaar te blijven. Mastodon heeft weer een waar meesterwerkje afgeleverd.

Zoals u al wel gemerkt hebt, raak ik niet uitgepraat over deze band en over deze plaat. Het is dan ook moeilijk in woorden te vatten of te vergelijken met andere bands. Het is allemaal zo bijzonder en divers. Telkens wordt deze plaat vetter en vetter. Na elke keer ronde geeft deze plaat meer geheimen prijs. Toch heeft ook deze plaat een instant klassieker (om nog even op het onderwerp uit alinea twee terug te komen). Curl Of The Burl nestelt zich gelijk in je hoofd.

En zo tezamen genomen, lost Mastodon alle verwachtingen in. Ik weet zeker dat ook deze plaat hoge ogen gaat gooien in menig jaarlijstje. Mastodon heeft zichzelf weer vernieuwd zonder zichzelf te verloochenen. Verplichte kost voor de fans (uiteraard) en voor de openminded metalfan.

Tracklist:
1. Black Tongue
2. Curl Of The Burl
3. Blasteroid
4. Stargasm
5. Octopus Has No Friends
6. All The Heavy Lifting
7. The Hunter
8. Dry Bone Valley
9. Thickening
10. Creature Lives
11. Spectrelight (feat. Scott Kelly)
12. Bedazzled Fingernails
13. The Sparrow

Score: 89 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 30 september 2011

Meer Mastodon:

Mastodon - The Hunter
Reactie van TastelessEnterprise op 30-09-2011 om 09:14u
Score: 91 / 100

Een erg mooie recensie. Erg doordacht neergezet! Ik kan mij er ook helemaal in vinden. Mastodon is voor mij één van de 'nieuwe hopen' in metalland, evenals een band als Baroness en Hammers of Misfortune. Wederom weer een topplaat. Spijtig dat Opeth op hun nieuwe telg deze kwaliteit bij lange na niet kunnen bereiken.

Mastodon - The Hunter
Reactie van vince op 30-09-2011 om 09:57u
Score: 85 / 100

vin m nie zo gaaf als vorige maar luisterd wel lekker weg

Mastodon - The Hunter
Reactie van Marco op 30-09-2011 om 10:26u
Score: 91 / 100

Super album en is een goed vervolg op Crack The Sky, deze blijft nog een hele tijd in mijn cd speler zitten, een plaat hoog op mijn jaarlijstje.

Mastodon - The Hunter
Reactie van cornie op 30-09-2011 om 12:50u
Score: 90 / 100

Helemaal eens met de recensie,ook helemaal top,Cdtje is besteld.

Mastodon - The Hunter
Reactie van Bastiaan op 30-09-2011 om 13:02u
Score: 95 / 100

BOEM!

Mastodon - The Hunter
Reactie van Otto op 30-09-2011 om 16:51u
Score: 90 / 100

Voorlopig nog niet zo ongelooflijk als Crack The Skye maar het is godzijdank ook iets totaal anders. Heerlijke plaat die gewoon echt van begin tot einde moet worden geluisterd. Trouwens wederom ook een schitterende hoes. Enthousiast is een understatement

Mastodon - The Hunter
Reactie van Dirtpride op 30-09-2011 om 17:20u
Score: 85 / 100

Goed album! Al hadden ze Curl of the Burl weg mogen laten, naar mijn mening.

Voor mij blijft Remission toch het hoogte punt qua intensiteit en orginaliteit, maar dit is ook fantastisch.

Mastodon - The Hunter
Reactie van SamuraiPizzaCat op 30-09-2011 om 20:54u
Score: 90 / 100

Goede Recensie, en inderdaad een top album

Mastodon - The Hunter
Reactie van Jean_Dubois op 02-10-2011 om 19:27u
Score: 90 / 100

Helemaal eens met de recensie.
Wat een 'ruimte' biedt Mastodon zichzelf en zijn/haar luisteraars!!

Mastodon - The Hunter
Reactie van Guardian op 03-10-2011 om 16:43u

Nu ik al deze reacties lees, ga ik dit album ook maar eens even beluisteren.

Mastodon - The Hunter
Reactie van Beastie op 04-10-2011 om 23:46u
Score: 100 / 100

You can hide, but you'll never escape... the power of this album.

Mastodon - The Hunter
Reactie van JZT79 op 07-10-2011 om 16:32u
Score: 90 / 100

verslavend album.

Mastodon - The Hunter
Reactie van Hieronimus op 10-10-2011 om 13:49u

Crack the Skye deed er bij mij ook een hele tijd over om het kwartje te laten vallen. Hopelijk gebeurt dat met The Hunter op dezelfde manier, want ik vond de plaat op het eerste gehoor wel heel erg simpel... Maar daar gaan vast nog genoeg luisterbeurten overheen.

Nog een klein puntje: zijn het niet hammer-ons en pull-offs in March of the Fire Ants i.p.v. bends?

Mastodon - The Hunter
Reactie van Een Metalfan op 10-10-2011 om 19:00u

@Hieronimus: Je hebt helemaal gelijk. Ik heb geen idee hoe ik bij bends kom. Dank voor je commentaar

Mastodon - The Hunter
Reactie van De graleken metalfan op 16-10-2011 om 19:34u
Score: 100 / 100

Het album van het jaat, nu al!

Fleddy Melculy Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.