Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Freedom Call - Live In Helvetia (dvd)
Jaar van release: 2011
Label: SPV / Steamhammer Records

Freedom Call - Live In Helvetia (dvd)

Ik ben vanaf nu Freedom Call-fan. Ik zal niet zeggen dat ik al hun albums zal aan zal schaffen, maar zodra ze in het land te bekijken zijn of er een gave live-release uit komt, dan zal ik er zijn om ervan te genieten. Dit komt voornamelijk omdat deze Duitse band op het podium gewoon ongelooflijk veel beter klinkt dan op de albums. Waar op de cd’s de sound vaak wat licht is, is het live genieten van een voller geluid en een dosis enthousiasme waar zelfs de meest doorgewinterde depressievellingen wel bij moeten meezingen. De mogelijkheid om een live dvd van deze Duitsers te bespreken wil ik dan ook niet aan me voorbij laten gaan.

Geloof me, samen met Gamma Ray’s Hell Yeah!!! The Awesome Foursome is Live In Helvetica de beste dvd om te laten zien aan mensen die willen weten hoe een goed power metalconcert er uit hoort te zien. De sympathieke Duitsers spelen de uit een paar duizend man bestaande zaal vol overgave compleet plat en hebben daarnaast ook nog tijd voor enkele grapjes (‘Jij daar, wat voor sport doe je aan? Seks? Op jouw leeftijd? Respect!’). De show zelf is redelijk pover en zonder teveel fratsen, maar het is allemaal zo dynamisch gefilmd dat je het idee krijgt dat er alsnog heel wat op het podium gebeurt. Grootste aandachttrekkers zijn hier vooral de immer vrolijke zanger/giarist Chris Bay (die stiekem behoorlijk wat op collega-recensent Ruud lijkt) en sologitarist Lars Rettkowitz, die geen moment onbenut laat om zijn sterke soleerkwaliteiten te laten zien. De instrumenten zijn daarnaast zo gemixt dat alles even duidelijk klinkt, waardoor het hele concert de oren op een perfecte wijze bereikt.

De tweede disc biedt ons een fijne documentaire die met veel humor en relativerende zelfspot gepresenteerd wordt, waaruit weer extra duidelijk naar voren komt dat de band het allemaal niet te serieus neemt. Daarnaast krijgen we ook nog een concert van een Frans festival, maar na de eerste disc met twee uur aan concert, is dit door de vergelijkbare setlist en mindere geluidskwaliteit toch niet heel belangrijk. Dit neemt echter niet weg dat de dvd een uitzonderlijk fijn geproduceerd werkje is, waar iedere liefhebber van "true German melodic happy metal" van zal genieten. Let bij de documentaire nog wel even op de reggae-versies van enkele Freedom Call-nummers, hilarisch!

Setlist:
1. We Are One
2. United Alliance
3. Thunder God
4. Tears Of Babylon
5. Blackened Sun
6. Queen Of My World
7. Out Of The Ruins
8. Hunting High And Low
9. Drum Solo
10. Metal Invasion
11. Merlin – Requiem
12. Merlin – Legend Of The Past
13. The Quest
14. Warriors
15. A Perfect Day
16. Far Away
17. Mr. Evil
18. Land Of Light
19. Freedom Call
20. Hymn To The Brave

Score: 87 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 27 september 2011

Koop dit album in

Meer Freedom Call:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Freedom Call - Live In Helvetia (dvd)
Reactie van Kiske op 27-09-2011 om 17:01u

Volgens mij hoort de DVD van HellOweeN - Keeper of the Seven Keys - World Tour 2005/2006 - Live on Three Continents ook wel in het rijtje beste powermetal DVD's!!!

Freedom Call - Live In Helvetia (dvd)
Reactie van Nicolas op 29-09-2011 om 19:13u

Ik moet zeggen dat dit de eertse keer is dat ik iemand positief hoor praten over Gamma Ray's dvd, ik heb GR 4 keer gezien, 4 keer geweldig, helaas zijn ze op de dvd dodelijk saai, godzijdank voor wat extra materiaal (zoasl Wacken) anders had ik die dvd weer snel op marktplaats gezet, ik hoop dat de Freedom Call dvd beter is aangezien ik er wel ontzettend veel zin in heb.

Freedom Call - Live In Helvetia (dvd)
Reactie van Lennert op 29-09-2011 om 19:15u
Score: 87 / 100

Dat meen je niet? Ik vind die Gamma Ray dvd fantastisch door de setlist, de performance, het geluid en het editten van de beelden. Geen spectaculaire show, maar gewoon lekker meezingen. Dan ben ik ook benieuwd wat je van deze dvd vind.

Freedom Call - Live In Helvetia (dvd)
Reactie van Kierra op 23-11-2011 om 10:50u

Articles like this are an eaxpmle of quick, helpful answers.