Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Edguy - Age Of The Joker
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records
Edguy - Age Of The Joker
Hoewel Tobias Sammet met Avantasia vorig jaar nog twee albums uitbracht die tot de top van dat jaar behoorden, lijkt hij met zijn hoofdband Edguy al een tijdje op een dood spoor te zitten. Met het laatste album Tinnitus Sanctus wist de band namelijk beduidend minder bijval te kweken dan pakweg tien jaar geleden, toen albums als Vain Glory Opera en Mandrake met veel enthousiasme werden verwelkomd. Nu was Tinnitus Sanctus mijns inziens zeker geen slecht album, maar de laatste échte kraker van Edguy (Hellfire Club) dateert toch al weer uit 2004. Het wordt dus wel weer eens tijd voor een album dat zich kan meten met het oudere materiaal.

Ik moet bekennen dat ik na de eerste luisterbeurt mijn bedenkingen had bij Age Of The Joker. Enerzijds vond ik het mooi dat de band weer wat epischer te werk ging, zoals de lange en fraai opgebouwde opener Robin Hood al direct laat horen, maar anderzijds klonken sommige nummers (zoals het weinig verheffende Faces In The Darkness) ook als een herhaling van zetten. Een aantal luisterbeurten verder blijkt Age Of The Joker uiteindelijk toch een prima plaatje te zijn, waarin Edguy weliswaar geen schokkende nieuwe paden bewandelt, maar ook zeker nog relevantie blijkt te hebben.

Degenen die bekend zijn met de vorige albums van Edguy, weten dat de band grossiert in het schrijven van frivole en opzwepende nummers. Gelukkig bevat ook Age Of The Joker een aantal van dit soort nummers, zoals Rock Of Cashel (dat op een heerlijke keyboardmelodie steunt) en het flitsende Breathe en het ouderwets sterke The Arcane Guild. Een nummer als Nobody´s Hero heeft weer wat meer een traditionele ‘hardrockvibe’ zoals we dat kennen van het latere werk van Edguy.

Minpunten zijn er echter ook. Zo is het puberale Two Out Of Seven wat mij betreft een flinke misser. Muzikaal gezien klinkt het nummer nog wel leuk, maar door de flauwe tekst schiet de band hier zijn doel voorbij. Een ander minpuntje is de productie, die wel héél braafjes is (met gitaarpartijen die behoorlijk weggemoffeld zijn). Het album knalt daardoor niet bepaald uit de speakers, hoewel de sound wel mooi vol is.

Uiteindelijk is Age Of The Joker een degelijk album geworden, met enkele positieve uitschieters, een aantal aardige nummers en een enkele misser. Het is echter vooral een plaat geworden die lekker wegluistert. Hoewel het album wat mij betreft niet de gedroomde terugkeer is naar de grandeur van platen als Mandrake en Hellfire Club, zal de gemiddelde powermetalliefhebber hiermee ook geen kat in de zak kopen.

Tracklist:
1. Robin Hood
2. Nobody's Hero
3. Rock Of Cashel
4. Pandora's Box
5. Breathe
6. Two Out Of Seven
7. Faces In The Darkness
8. The Arcane Guild
9. Fire On The Downline
10. Behind The Gates To Midnight World
11. Every Night Without You

Score: 77 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 13 september 2011

Koop dit album in

Meer Edguy:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van huh ? op 14-09-2011 om 02:22u
Score: 60 / 100

Bestaat die band nog joh, haha !

Reactie van Rob op 14-09-2011 om 04:34u
Score: 80 / 100

two out of seven is juist leuk vanwege de flauwe tekst.

een beetje humor mag wel, het hoeven niet allemaal azijnzeikers te zijn

Reactie van Bastiaan op 14-09-2011 om 13:42u
Score: 40 / 100

Absoluut een van de meest verschrikkelijke releases dit jaar. Ongeinspireerde bagger is dit. Onbegrijpelijk voor een band van dit kaliber.

Reactie van Bastiaan op 14-09-2011 om 13:48u

Dit komt nergens in de buurt van bijvoorbeeld het vorige album, dat ik een topper vind (zie mijn recensie daarvan, ook hier op Metalfan)

Reactie van Erik op 27-09-2011 om 19:58u
Score: 50 / 100

Ik vind dit album een zware tegenvaller, Tinnitus Sanctus waardeer ik op dit moment nog steeds met een 8 maar deze plaat wordt naarmate ik 'm vaker draai alleen maar minder.