Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2020

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Jaar van release: 2011
Label: Roadrunner Records
Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Nu de eerste verbijsterde reacties binnendruppelen, is het redelijk veilig om te stellen dat Dedicated To Chaos nu al een controversieel album is. Het is de twaalfde studioplaat in de dertigjarige geschiedenis van de Amerikanen (als we de coverplaat Take Cover meetellen). Ik ben en blijf een fan van de oude platen en ik heb de nieuwe platen op z'n minst een eerlijke kans gegund. Nu waren mijn verwachtingen na het ietwat saaie American Soldier niet echt hooggespannen, maar dit was eigenlijk wel het laatste dat ik had verwacht.

Queensr˙che was nooit vies van stijlveranderingen en trendy invloeden, gezien de pakkende hardrock van Empire en de alternatieve rock van Hear In The Now Frontier, maar de band uit Seattle maakt het dit keer wel heel erg bont. Toen ik las dat de band (lees: Geoff Tate) diep onder de indruk was van popidool Lady Gaga, dacht ik even dat de heren een grapje maakten. Glimlachend vroeg ik me af waarom een stel mannen van middelbare leeftijd zich bezig wilden houden met swingende deuntjes en ultrasimpele liedjes (wat eerlijk is eerlijk ook een kunst op zich is). Welnu, zo grappig blijkt dat achteraf niet te zijn. De band was namelijk bloedserieus. Met metal heeft Dedicated To Chaos niets te maken en zelfs rock komt slechts sporadisch om de hoek kijken.

Wat is het dan wel? Het is een popplaat. Niets meer en niets minder. Tegelijkertijd is het niet zo'n goede popplaat. De groep bewees met veel stijlen overweg te kunnen, maar dit genre past niet bij de band. Getuige ritmisch georiënteerde liedjes als Got It Bad en Around The World lijdt men aan een ernstige midlife crisis. Weg zijn de intrigerende teksten en diepgaande composities. Ik wil het heel graag goed vinden en ik kan goede popmuziek absoluut waarderen, maar Dedicated To Chaos is gewoon geen goede muziek. Het schaamrood springt je nog net niet op de kaken bij het gehinnik waar Tate mee op de proppen komt. Geoff Tate, toch eens een geweldige zanger, bedient zich van slappe oneliners en platvloerse rijmpjes waar de honden geen brood van lusten.

Naast de zang is er muzikaal ook geen zak te beleven op dit album. Het zijn droevig gearrangeerde baslijntjes en simpele drumpartijen die dominant op de voorgrond staan. Slechts in de latere (iets sterkere) nummers op de plaat komt de gitaar wat meer naar voren en doet het in de verte soms een heel klein beetje denken aan Empire. Het is echter bijna schandalig hoe een fantastische gitarist als Michael Wilton gedegradeerd wordt tot een glad achtergrondgeluid. Niet dat de productie slecht is, nee, alles klinkt gelikt in de traditie van de hedendaagse muziek. Maar het ontbreekt de band aan power, inspiratie en memorabele momenten.

Dus beste Queensr˙che, accepteer nu gewoon de waarheid. Jullie zijn inmiddels te oud voor dit soort kolder. Want dat is het, een kolderieke en meelijwekkende vertoning van mannen die de boot na hun succesjaren totaal gemist hebben. Ergens hoop ik dat de band ooit nog uit deze schrijnende identiteitscrisis ontsnapt, maar die hoop is eigenlijk al jaren aan het afnemen. Als metalrecensent hoef ik hier niet eens meer woorden aan vuil te maken en als popliefhebber vind ik het eveneens een tranendal. Het zou in geschiedkundig opzicht terecht zijn om de band een redelijke score toe te kennen, maar deze rampspoed is zo teleurstellend dat ik dat gewoon niet kan. Laat deze muziek lekker over aan producers en de welbekende idolen, zij doen het namelijk stukken beter. Ik kan me dan ook nauwelijks voorstellen dat deze kalende mannen straks in miljoenen tienerslaapkamers neerkijken op hun nieuwe fans.

Tracklist:
1. Get Started
2. Hot Spot Junkie
3. Got It Bad
4. Around The World
5. Higher
6. Retail Therapy
7. At The Edge
8. Broken
9. Hard Times
10. Drive
11. I Believe
12. Luvnu
13. Wot We Do
14. I Take You
15. The Lie
16. Big Noize

Score: 40 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 3 juli 2011

Meer Queensr˙che:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van eyes of a stranger op 03-07-2011 om 22:03u
Score: 4 / 100

de groeps foto zegt genoeg,vanmiddag americaan soldier geluisterd wat is die opeens goed zeg

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Jeroen op 03-07-2011 om 22:04u

Hehe, gek heh. Ik ben benieuwd wat het legioen ervan vindt. Een kogelvrij vest heb ik alvast bij de hand.

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van The Apparition op 03-07-2011 om 23:18u
Score: 25 / 100

Queensryche is jaren geleden al in een vrije val geraakt. Die gaat maar door. Tijd om de schietstoel te gebruiken heren.

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Old Mhb op 04-07-2011 om 06:55u

Now it's time to end this shit.
Traitor. Liar. Loser.

Dit gedrocht had beter Dedicated To Posers geheten.
Ik begrijp niet goed waarom je dit gedrocht 40 punten toekent terwijl je review de nagel op de kop slaat. Dat zal wel van je popliefhebberkant komen, hoop ik ?

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Metalfuel op 04-07-2011 om 06:58u

Laatste goede plaat vond ik Promised Land, daarna heb ik Queensryche vaarwel gezegd.

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van verglas op 04-07-2011 om 08:12u
Score: 10 / 100

Ik ben al een fan vanaf het prille begin. Heb ze altijd gevolgd en heb altijd respect gehad voor waar ze mee uit de studio kwamen. Deze cd ook blind aangeschaft zoals altijd.. Bij nummer 5 kon ik het niet meer aan en ging ie weer uit de cd-speler.. Daarna is ie de kast niet meer uitgeweest...

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van enchant op 04-07-2011 om 09:39u
Score: 35 / 100

Niet nodig om je kogelvrij vest aan te trekken. Als groot QR-fan moet ik je helaas gelijk geven. Snapte dat hele cabaret gedoe al niet recentelijk tijdens hun Amerikaanse toer, maar dit slaat alles. Tate richt zich op de verkeerde doelgroep. Het is zijn recht om niet aan de verwachtingen van de gemiddelde fan te willen voldoen, maar denkt ie nu echt dat dit gaat verkopen?? Deze band is helaas het spoor helemaal bijster.

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van TesseracT op 04-07-2011 om 10:15u

Op zich vind ik dit album best wel meevallen, alleen is het de naam Queensryche totaal niet waardig. Zo vind ik Load en Reload ook hele goeie rockplaten maar geen Metallica.

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Erik op 04-07-2011 om 11:49u
Score: 25 / 100

Queensr˙che : RIP

Ik zet Rage For Order maar weer eens op!

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Een Metalfan op 04-07-2011 om 17:03u

Ik vind `t een dijk van een plaat

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Andre op 04-07-2011 om 17:20u
Score: 35 / 100

Dit is echt slecht!
Samen met de nieuwe Morbid Angel de 2 flops van 2011.

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van aars op 04-07-2011 om 18:49u
Score: 10 / 100

Ik raak spontaan in de stront van deze cd....

papi chulo

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van metalller op 04-07-2011 om 19:44u
Score: 20 / 100

Dit is idd een triestige plaat...die 20 punten geef ik voor de zang die ik wel nog goed vind(NIET de teksten!)...Het zou me niet verwonderen mochten de heren achter deze release hun platencontract kwijtspelen... .Als je maar zoiets kan afleveren wetende dat ze een klassieker zoals Operation Mindcrime uitgebracht hebben...dan stoppen ze er maar beter mee want hiermee hebben ze zich volkomen belachelijk gemaakt!

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van pos op 04-07-2011 om 21:24u
Score: 40 / 100

Ik ben zo'n grote Queensryche fan dat wil je niet weten. Ik kan echter niet anders dan me aansluiten bij deze recensie. Wat een stel draken van nummers staan hierop zeg. Wot we do en got it bad voorop. Het is bijna genant hoe slecht die nummers zijn. Verder zijn de heren te goed om het echt heel beroerd te laten klinken, maar het ontbreekt de nummers gewoon aan alles. Zoutloze nikszeggende muziek.

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Robster op 04-07-2011 om 21:31u
Score: 60 / 100

Ik vind de plaat niet best nee. Zeker omdat we lekker gemaakt werden met "invloeden a la Rage For Order"... Echt heel slecht is het allemaal niet, maar ik zet toch liever de oudjes op. De opleving op Mindcrime 2 en American Soldier waren van korte duur helaas...

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Vinyl-Veteran op 04-07-2011 om 21:44u

Hahahaha, wat een giller deze plaat!
Ik had ze al afgeschreven na Promised Land, en de hoop dat ze weer op het rechte pad zouden geraken verviel met de jaren...
Wie heeft deze troep geschreven; zelf, last van een zware mid-life crisis, of misschien één van de kinderen die liever naar popmuziek luisteren???
Wat een ongeinspireerde rotzooi is dit.
Queensryche heeft zich onsterfelijk belachelijk gemaakt, R.I.P.

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van robert op 05-07-2011 om 01:12u
Score: 75 / 100

wat een benepen reacties zeg.. plaat heeft voldoende te bieden als je er ten minste onbevangen naar durft te luisteren. Ik zou zeggen: zet de koptelefoon eens op.

En nee, het is geen Rage for order, Empire of OM. Ze slaan weer eens een nieuwe weg in (dat recht hebben ze) en leveren een alleszins lekkere plaat af.

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Johnny op 05-07-2011 om 07:56u

Ik was vroeger ook fan van hun tot en met Promised Land, daarna gingen ze een andere koers varen, jammer!! Ik heb nog wel de dubbel live cd van hun gekocht. Echt zonde.

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van André op 05-07-2011 om 13:38u
Score: 30 / 100

Sinds Chris DiGarmo de band verliet is Queensryche al dood.
Mindcrime 2 was ook al zo'n flater.
Stoppen met die zooi!

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van enchant op 05-07-2011 om 16:58u

Deels mee akkoord met André. Ze hebben met DeGarmo echter wel nog Hear in the now Frontier" gemaakt. Een even grote draak als deze Dedicated to Chaos.
Nee, ik denk niet zozeer dat het aan het vertrek van DeGarmo ligt. De band was baanbrekend ten tijde van het debuut en vooral Rage for Order. Mindcrime werd pas na een jaar echt opgepikt, en Empire kwam net op het juiste moment uit, zo kort voor de opkomst van grunge. Beetje geluk hoort er ook bij. Promised Land heeft nog zijn momenten, al staan ook daar draken van nummers op (Disconnected, My global mind). Maar daarna werd QR (helaas) een modale rockband.

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Peter op 07-07-2011 om 21:30u
Score: 10 / 100

Queensryche heeft echt memorabele platen gemaakt en ook mooie concerten gegeven. Ik kan nog nagenieten van een concert dat ik in de Jaap Edenhal van hen zag. Werkelijk super. Maar wat ze nu afleveren is ronduit schokkend. Is dit een grap? Je moet je toch als hardrock muzikant gaan bedenken als je dit soort nummers opneemt. Wie is hier in godsnaam verantwoordelijk voor? Ik heb liever dat Queensryche direct stopt dan dat ze dit soort muziek blijven maken. Ik herinner ze liever hen ten tijde van Rage for Order, Operatiton Mindcrime en Empire, dan de muziek die ze nu maken. Als Lady GaGa dit hoort ligt ze echt in een deuk. Ik heb de plaat nu twee keer gehoord, maar er staat echt geen goede nummer op. Alles glijdt langs je heen. Ik geef toch nog 10 punten omdat het knap is dat je al je kwaliteiten die je hebt uit kunt schakelen en een plaat maakt die heel consequent is in slechte nummers. Ik ga kijken wat ik er nog voor kan krijgen op Marktplaats!

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Lady Gaga op 08-07-2011 om 14:48u
Score: 95 / 100

The queen of the reeeeeeiiiiiiiiiich !

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Marc op 08-07-2011 om 18:03u
Score: 90 / 100

Als een fan van het eerste uur ben ik zeer tervreden over het nieuwe album en begrijp helemaal niets van de negatieve commentaren die her en der opduiken.

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Harry op 08-07-2011 om 19:40u
Score: 30 / 100

Hoe diep kan een band zinken!! Niet te geloven dat dezelfde band die ooit klassiekers zoals The Warning, Rage For Order en Operation Mindcrime afleverde met zo'n ongelooflijk slecht album op de proppen komt! Hier zal menig fan op afhaken.

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Pomper op 09-07-2011 om 16:33u
Score: 10 / 100

Enorme teleurtelling, ondanks dat ik gewend ben aan ondermaatse platen van Queensryche.

Geef liever je geld aan Borealis uit.

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Gerrit op 19-09-2011 om 08:30u
Score: 75 / 100

Na alle negatieve reacties gelezen te hebben, heb ik (al jaren QR fan) deze CD beluisterd. En.....ik ben blij verrast, hij is best wel goed eigenlijk. Mijn verwachting is dat ik hem na een aantal luisterbeurten beter ga vinden.

OK, een klassieker zoals Mindcrime (1) wordt het waarschijnlijk niet, maar die verwachting heb ik al heel lang niet meer.

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Menno op 07-06-2012 om 01:01u
Score: 100 / 100

Queensryche bewijst met dit album een echte Progressieve band te zijn. Helaas is de gemiddelde hardrocker een purist. M.a.w. als een band een album maakt die geen 15.000 bpm heeft, het rotzooi is. Ik vind deze plaat geweldig en mijn grote liefde Queensryche heeft weer bewezen afstand te nemen van alle zogenaamde regels die een band moet volgen...volgens fans.
Superplaat.

Queensr˙che - Dedicated To Chaos
Reactie van Jef Teet op 10-08-2012 om 21:24u
Score: 80 / 100

Ik snap de negatieve reacties ook niet goed.
Het is een sterk album, anders dan hun klassiekers maar daarom niet slechter. Operation:Mindcrime is een lekkere steak met frietjes.
Dedicated To Chaos een roomijsje. Allebei anders maar even lekker. ;-)