Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Tobias Sammet's Avantasia - The Flying Opera - Around The World In 20 Days - Live (dvd)
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records
Tobias Sammet's Avantasia - The Flying Opera - Around The World In 20 Days - Live (dvd)
Het is niets nieuws als ik zeg dat Avantasia een enorm succes is. Het soloproject van zanger Tobias Sammet doet het eigenlijk dan ook veel beter dan zijn eigen band Edguy. Die band is inmiddels ook wel goed bezig, maar het valt niet te ontkennen dat de bekendheid van Avantasia daar een groot aandeel in heeft. Voorlopig zullen we het weer even zonder het project moeten doen, want Sammet heeft aangegeven dat de in 2010 uitgekomen albums The Wicked Symphony en Angel Of Babylon voorlopig de laatste zullen zijn. De live-dvd (en -cd) Flying Opera is eventjes het laatste wapenfeit.

De dvd is vooral erg compleet geworden. Dvd nummer 1 bevat een complete liveshow ten tijde van het album The Scarecrow, dvd nummer 2 heeft een uitgebreide documentaire en alle videoclips van de laatste drie albums inclusief een paar making-ofs. En in de meeste gevallen kun je bij het pakketje ook twee live-cd's vinden van de optredens, die trouwens afkomstig zijn van Wacken Open Air (Duitsland) en Masters Of Rock (Tsechië), beide uit 2008.

De beelden van de shows komen, zoals wel vaker, van de festivals zelf. Altijd dik in orde, maar omdat meerdere bands daar gebruik van maken (Heaven & Hell, Annihilator, Grave Digger, etcetera) heeft het beeldmateriaal niks eigens. Bovendien lijkt de montage wat willekeurig. Maar kom, daar kun je niet over klagen. Avantasia was in de eerste instantie nooit bedoeld als live-act en we mogen al blij zijn dat de shows van 2008 (en opnieuw in 2010) er ooit gekomen zijn. Deze zijn zelf ook zeer verzorgd, meer dan je eigenlijk mag vragen en het is mooi dat het ook op dvd is vastgelegd.

Het is dan vooral het spelplezier van alle bandleden (bekijk hier de volledige line-up) dat zorgt voor de hoge kwaliteit. Maar het wordt nooit een rommeltje, men is verrassend goed op elkaar in gespeeld terwijl de festivalshows van toen tot de eerste van Avantasia behoorden.

De documentaire is ook goed verzorgd en vertelt uitgebreid het verhaal van Avantasia, inclusief de diverse lollige backstage capriolen natuurlijk. Ondanks dat de shows zelf uit 2008 zijn, is de documentaire wel up-to-date in de zin dat Tobias ook uitgebreid ingaat op de recente albums van 2010. Natuurlijk ook om trots te vermelden wat een chart-succes ze waren over heel Europa, dus ik neem aan dat we in de toekomst wel weer van Avantasia zullen horen. Voorlopig is dit verzorgde product voldoende.

Tracklist:
dvd 1:
1. Twisted Mind
2. The Scarecrow
3. Another Angel Down
4. Prelude / Reach Out For The Light
5. Inside
6. No Return
7. The Story Ain't Over
8. Shelter From The Rain
9. Lost In Space
10. I Don't Believe In Your Love
11. Avantasia
12. Serpents In Paradise
13. Promised Land
14. The Toy Master
15. Farewell
16. Sign Of The Cross / The Seven Angels (Medley)

dvd 2
1. Documentary - Around The World In 20 days - The Movie
2. Lost In Space (videoclip)
3. Carry Me Over (videoclip)
4. Carry Me Over (making of)
5. Dying For An Angel (videoclip)

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 2 juni 2011

[ Terug naar de Album Reviews ]

Tobias Sammet's Avantasia - The Flying Opera - Around The World In 20 Days - Live (dvd)
Reactie van Een Metalfan op 02-06-2011 om 18:59u

Heb de dvd gekocht.. Helemaal top..

Tobias Sammet's Avantasia - The Flying Opera - Around The World In 20 Days - Live (dvd)
Reactie van Nicolas op 04-06-2011 om 01:32u
Score: 90 / 100

Ik was bang dat deze dvd niks zou worden, ik was aanwezig bij het concert van Wacken wat hopeloos in de soep liep maar door hanfig monteerwerk, een aantal nummers weglaten en het feit dat Jorn Lande's mic het wel doet op de dvd maakt en hoop goed, al met een al een hele sterke dvd, wel jammer dat de Tjechie beelden stukken slechter zijn dan die vanuit Wacken.
De lijst met mensen die meedoen is zeer indrukkwekkend en Tobi weet ze ook heel leuk en grappig aan te kondigen zonder in zijn ouwe vertrouwde arrogantie te vervallen, Avantasia is niet alleen op cd mijlen verder dan eht minder dan matige Edguy, ook live staan ze veel meer hun mannetje, ik ben benieuwd hoe dat de aankomende Wacken gaat.
Nog een klein minpuntje is dat er geen materiaal is met Kiske erbij aangezien die zich pas in 2010 bij de live uitvoeringen voegde, toch is de dvd al met al een heerlijke greep uit de eerste 3 albums en het plezier is duidelijk merkbaar, wat mij betreft smaakt dit naar meer.