Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Evergrey - Recreation Day
Jaar van release: 2003
Label: InsideOut Music
Evergrey - Recreation Day
Eerder dit jaar leverde de Zweedse dark metalband Evergrey met Glorious Collision een uitstekend album af, waarmee de band leek af te rekenen met alle frustraties (slechte optredens, diefstal van apparatuur, bonje tussen bandleden) die de afgelopen periode de kop opstaken. Hoe sterk Glorious Collision ook echter was, het is niet de beste plaat uit het omvangrijke oeuvre van Evergrey. Uit de imponerende reeks albums is het dan ook erg moeilijk om een favoriet aan te wijzen, maar het uit 2003 stammende Recreation Day maakt een uitstekende kans.

Dit album laat namelijk een Evergrey in absolute topvorm horen: duister, progressief, melodieus en vooral boordevol emotie. Recreation Day is een van die zeldzame albums die de luisteraar van de eerste tot en met de laatste seconde bij de strot grijpt en niet meer los laat. Ik kan de keren dat ik dit album alleen al dit jaar heb gedraaid niet eens meer op de vingers van twee handen tellen, maar desondanks is Recreation Day nog bij iedere luisterbeurt even overdonderend. De gitaristen strooien ogenschijnlijk zonder enige moeite met sublieme melodielijnen die wekenlang in je hoofd blijven spoken en de composities zijn zonder uitzondering briljant. Of de band nu dreigende, stevige nummers als The Great Deceiver en Visions neerpent of schitterende ballads als I’m Sorry (weliswaar een cover) en Madness Caught Another Victim produceert, het resultaat is iedere keer adembenemend.

Hoe sterk Recreation Day echter vanuit muzikaal oogpunt ook is, is het toch vooral Tom Englund die het album naar een nog hoger niveau tilt. De fenomenale, krachtige en emotionele zang van Englund, die met hoorbare snik in zijn stem de door merg en been gaande teksten ten gehore brengt en mij regelmatig haast tot tranen toe weet te ontroeren, is de spreekwoordelijke kers op de taart. De manier waarop hij de schitterende, melancholische teksten van nummers als End Of Your Days, As I Lie Here Bleeding en het titelnummer tot leven brengt, bezorgt mij keer op keer kippenvel.

Hoewel er misschien maar weinig albums uit de jaren '00 zijn die met recht het predicaat ‘klassieker’ verdienen, is Recreation Day in mijn ogen een van die albums. Een album dat na zoveel jaren nog steeds weet te ontroeren en overweldigen, waarvan de nummers na tientallen luisterbeurten nog steeds niets aan kracht inboeten en waarvan je als luisteraar het liefst na afloop op ‘repeat’ wilt duwen, verdient ook geen andere kwalificatie.

Tracklist:
1. The Great Deceiver
2. End Of Your Days
3. As I Lie Here Bleeding
4. Recreation Day
5. Visions
6. I'm Sorry (Dilba Cover)
7. Blinded
8. Fragments
9. Madness Caught Another Victim
10. Your Darkest Hour
11. Unforgivable Sins

Score: 95 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 27 mei 2011

Koop dit album in

Meer Evergrey:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van GJ op 27-05-2011 om 18:34u
Score: 90 / 100

Helemaal mee eens!

Reactie van Barnacle Bill op 27-05-2011 om 21:59u
Score: 80 / 100

Ik weet niet, na het fenomenale In Search of Truth heeft deze me altijd een beetje teleurgesteld.

Reactie van KoenM op 28-05-2011 om 08:42u
Score: 94 / 100

Helemaal mee eens ook. Heb deze plaat echt ontzettend vaak gedraaid en mag imo idd met recht een klassieker genoemd worden.

Reactie van Alex op 28-05-2011 om 17:53u
Score: 95 / 100

Het probleem met Evergrey is gewoon dat het bijna onmogelijk is om The Inner Circle, In Search Of Truth of Recreation Day te overtreffen, waardoor iedere cd sindsdien gewoon wat minder is...

Reactie van Karel op 29-05-2011 om 17:40u
Score: 95 / 100

Ook zwaar mee eens. Recreation Day was mijn eerste kennismaking, daarna volgden ISOT en The Inner Circle. Ik moet zeggen dat laatstgenoemde constant battled met RD als mijn favoriete Evergrey album. ISOT is een classic, maar de twee erna hebben de sound gewoon compleet uitgediept en verbeterd. Alles na TI is duidelijk in ieder geval 'anders'. Ik zet desondanks af en toe graag MMA of Torn op. Glorious Collision kan ik niet inkomen, maar dat zal hopelijk nog goedkomen.

Reactie van Een Metalfan op 29-05-2011 om 22:02u

De laatste Evergrey plaat waar naar mijn mening de emotie van afdruipt, alles klopt gewoon op dit album.

Reactie van Dirk op 30-05-2011 om 12:19u
Score: 90 / 100

In search of Truth blijft mijn favoriet, maar deze bevat wel mijn favoriete Evergrey-nummer, nl. Your Darkest Hour.