Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2020

Soulreaper - Life Erazer
Jaar van release: 2003
Label: Hammerheart Records
Soulreaper - Life Erazer
Het uit Dissection voortgekomen Soulreaper debuteerde in 2000 met de uitstekende death metal plaat "Written in Blood", toen nog op het label Nuclear Blast. Met Stefan Karlsson als plaatsvervanger voor Christoffer Hermansson, en een nieuw platencontract bij Hammerheart, zijn de Zweden enkele maanden geleden de Los Angered studio ingedoken om, samen met King Diamond-gitarist en uitstekend producent Andy LaRocque, de al geruime tijd klaar liggende nieuwe songs op te nemen. Het resultaat heet "Life Erazer", en bevat een tiental stevige death metal nummers die duidelijk de progressie demonstreren die de band de afgelopen jaren heeft ondergaan.

Nu was "Written in Blood" al een uitstekende death metal knaller, met vette nummers als "The Seal of Degradation" en "Ungodly", de nieuwe plaat "Life Erazer" kent niet alleen betere nummers, maar ook een grotere hoeveelheid. Dit album duurt namelijk, met inbegrip van de Morbid Angel-cover die als bonustrack op de digipack versie van "Life Erazer" verschijnt, maar liefst vijftig minuten.
Voor de lezers die Soulreaper nog niet kennen: de band speelt Zweedse death metal, doorspekt met weloverwogen details, grunt- en screamvocalen, licht technische trekjes en subtiele, doch gemeen klinkende melodieën. Met Dissection valt de band niet echt te vergelijken; de muziek van Soulreaper heeft in de eerste plaats een wat voller geluid en is daarnaast een stukje bruter.

Vanaf het intro "The Unholy" weet Soulreaper meteen te boeien. Het eerste volwaardige nummer, "Godless Reaper of Souls", hakt er meteen goed in, de deur op gewelddadige wijze opentrappend om krakers als "Son of the Dead" en "The Slow Fall of Death" binnen te laten. Gedurende vijftig minuten passeren negen onderhoudende nummers en twee interludes de revue, met als onbetwiste hoogtepunten het titelnummer "Life Erazer" (lekker krachtig en kwaadaardig), "The Slow Fall of Death" (lekkere pakkende gitaren en een gave songstructuur) en "Devil's Speech" (heeft wel wat weg van de oude Morbid Angel, met een vleugje Zweden). Daarnaast is het album gezegend met een lekker heldere, krachtige productie, wat dit tweede album van Soulreaper van een zeer professionele, verzorgde kwaliteit voorziet.

Death Metal-liefhebbers die een verzorgde Zweedse slachtpartij wel kunnen waarderen, moeten "Life Erazer" beslist een kans geven. Eén van de beste death metal platen die mij dit jaar ter gehore zijn gekomen.

Tracklist:
1. Intro / The Unholy
2. Godless Reaper of Souls
3. Son of the Dead
4. Static Darkness
5. Life Erazer
6. The Slow Fall of Death
7. Transcending the Fall
8. Blood Chapter
9. Devil's Speech
10. Pain Within
11. Fall From Grace (digi bonustrack)

Score: 88 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 12 juni 2003

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Soulreaper - Life Erazer
Reactie van Een_Metalfan op 12-06-2003 om 15:01u
Score: 65 / 100

persoonlijk vind ik dit een slaapverwekkende cd, al honderd keer gehoord. Nee origineel vind ik dit niet en dissection vind ik toch echt ff bruter, die weten absoluut meer donkere sfeer te brengen dan dit.