Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Betzefer - Freedom To The Slave Makers
Jaar van release: 2011
Label: AFM Records
Betzefer - Freedom To The Slave Makers
In 2005 leverde het Israëlische Betzefer met Down Low een zeer verdienstelijke debuutplaat af. Afgaande op het materiaal dat op dat album te horen was, leek er een mooie toekomst in het verschiet te liggen voor de band. De basis was gelegd om op termijn uit te groeien tot één van de belangrijkste spelers op metalcoregebied. Totdat het opeens lang stil werd rondom de band. Pas zes jaar na het debuut en drie jaar na de opnames ziet nu eindelijk het tweede album het levenslicht: Freedom To The Slave Makers.

Dat het zo lang duurde kwam onder andere door de zoektocht naar een nieuw label. In 2007 liet Roadrunner Records de band vertrekken en pas afgelopen najaar diende zich een label aan om dit album uit te brengen. AFM Records besloot de band onder hun hoede te nemen en is Betzefer klaar voor een herstart.

Op Freedom To The Slave Makers blijft de band trouw aan hun mix van metalcore, groove en nu-metal. Maar waar het met Down Low nog een verrassend goed album opleverde, verzuipt deze plaat in voorspelbare saaiheid en gebrek aan variatie. Muzikaal gezien valt het onder de noemer ‘’wel aardig’’ maar het weet je nimmer bij de strot te pakken. Alleen Doomsday is nog een nummer dat zich onttrekt uit de malaise en grooved lekker de speakers uit. Voor de rest is het helaas wat armoedig.

Nu zou deze plaat op muzikaal vlak nog door kunnen gaan voor een krappe voldoende, maar de vocalen van Avital Tamir zorgen ervoor dat Betzefer toch even een jaartje mag blijven zitten in de klas. Zelden heb ik een zanger gehoord die zo structureel uit de maat zingt en van wie de zanglijnen werkelijk nergens op slaan. Als zijn strot nou van exceptionele kwaliteit zou zijn dan was het nog te gedogen. Maar ook daar valt genoeg op aan te merken. Het klinkt allemaal zo geforceerd zonder dat er echte kracht vanuit komt.

Het is jammer dat Betzefer met deze plaat komt aanzetten. Zeker met Down Low in het achterhoofd hadden we toch wel meer mogen verwachten van deze Israëliërs. Het is te hopen dat AFM Records wat langer trouw blijft aan de band, want de potentie is natuurlijk aanwezig. Maar dan moeten ze toch met iets beters komen aanzetten.

Tracklist:
1. Bestseller
2. Backstage Blues
3. Feels So Right
4. Diamond Director
5. Nothing But Opinions
6. Empty Magazine
7. Doomsday
8. Perfect Lie
9. Song For The Alcoholic
10. Heaven Sent

Score: 50 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 1 april 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 01-04-2011 om 11:38u
Score: 40 / 100

Na down low gehoord te hebben was ik benieuwd naar deze cd.ik heb hem niet eens afgeluisterd zo slecht vond ik hem muzikaal gebied ging het nog tot de strot werd opengetrokken daarom van mij niet meer dan een 4

Reactie van Een Metalfan op 01-04-2011 om 17:27u

mee eens

Reactie van Damien op 01-04-2011 om 17:34u
Score: 60 / 100

Ik zag sowieso al weinig potentie in deze band als ik heel eerlijk mag zijn, ook al heb ik het nummer Down Low echt helemaal kapot gedraaid!