Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Ben Moody (Evanescence) - 41
  • Christopher Bradley (Beneath The Massacre) - 39
  • Luis Moya (Poema Arcanus) - 48
  • Morie "Heath" Hiroshi (X Japan) - 54
  • Steve Riley (L.A. Guns) - 66
  • Steven Adler (Guns N' Roses) - 57

Vandaag overleden:
  • Rhett Forrester (Riot) - 1994
Review

In Flames - Reroute To Remain
Jaar van release: 2002
Label: Nuclear Blast Records
In Flames - Reroute To Remain
Waste this one?
It's up to you!
We need this revolution

Het lijken haast profetische woorden, deze tekstregels van het openingsnummer Reroute To Remain van het gelijknamige album. Deze in 2002 verschenen plaat geldt misschien wel als hét centrale keerpunt in de geschiedenis van In Flames. Hoewel een album als Clayman namelijk al een lichte voorbode was op de nieuwe, moderne, insteek van de band, is Reroute To Remain het album waarmee In Flames definitief met zijn verleden brak (tot frustratie van veel oude fans). Bovendien maken deze regels perfect duidelijk wat de band met dit album voor ogen heeft.

Zelden zal een band zo omstreden zijn geworden als In Flames het laatste decennium voor elkaar heeft gekregen. Met een aantal klassieke albums op zak besloot de band zijn nek uit te steken en een moderner, gelikter en meer elektronisch geluid na te streven. Een keuze die hun door lang niet iedereen in dank werd afgenomen, maar tegelijkertijd veel populairder maakten bij een jonger publiek. Wat men dan ook van Reroute To Remain mag vinden, het is in ieder geval een gewaagd album, dat zelfs bijna tien jaar na zijn verschijningsdatum de nodige discussie oproept.

Bovendien pakt de experimenteerdrift van In Flames wat mij betreft uitstekend uit op dit album. Hoewel ik me kan voorstellen dat Reroute To Remain even slikken is voor fans van albums als The Jester Race en Whoracle (waar ik mezelf overigens ook toe reken), wordt één aspect vaak over het hoofd gezien – en dat is dat dit album gewoon boordevol staat met uitstekende nummers. Alleen al de eerste vijf nummers zijn stuk voor stuk super, met als absolute uitschieter het prachtige Trigger. De droge, klinische productie past perfect bij de moderne sound die de band wil neerzetten, maar het zijn vooral de gedreven klinkende, compacte nummers met heerlijke melodielijnen en groots klinkende refreinen die dit tot zo’n sterk album maken.

In Flames overtuigt op dit album dan ook vooral met zijn catchy nummers, of dat nu een semi-ballad als Dawn Of A New Day of een verrassend fel nummer als Egonomic betreft. Hoewel Reroute To Remain dus stukken moderner klinkt dan zijn voorgangers, is dat absoluut niet slecht. Het belangrijkste is dat de band veertien ijzersterke nummers heeft neergepend die keer op keer weten te boeien. De wagonlading aan kritiek die In Flames over zich heen heeft gekregen, is wat mij betreft (zeker met betrekking tot dit album) onterecht. Een overtuigend en krachtig metalalbum dat ook bijna tien jaar na dato met beide benen in het heden staat. Om in termen van de band te eindigen:

Who dares to follow?

Tracklist:
1. Reroute To Remain
2. System
3. Drifter
4. Trigger
5. Cloud Connected
6. Transparent
7. Dawn Of A New Day
8. Egonomic
9. Minus
10. Dismiss The Cynics
11. Free Fall
12. Dark Signs
13. Metaphor
14. Black And White

Score: 84 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 27 maart 2011

Meer In Flames:

In Flames - Reroute To Remain
Reactie van Laus op 27-03-2011 om 20:54u
Score: 95 / 100

Mede vanwege de teksten raakt dit album mij keer op keer. Ik vind het veruit hun mooiste en beste CD. Cloud connected...echt blijvertjes.

In Flames - Reroute To Remain
Reactie van J-W op 28-03-2011 om 23:14u
Score: 10 / 100

Ben een van de fans van het oude werk (hoewel ik nog mr 16 ben) en ik moet zeggen dat dit en de opvolgers klinken als een soort van sellout progressive deathcore ding... Heel jammer, maarja der zit tegenwoordig tog geen orgineel lid meer bij. Och wat verlang ik naar een opvolger voor Jester Race/Black-Ash Inheritance...

In Flames - Reroute To Remain
Reactie van J-W op 28-03-2011 om 23:14u
Score: 10 / 100

Ben een van de fans van het oude werk (hoewel ik nog mr 16 ben) en ik moet zeggen dat dit en de opvolgers klinken als een soort van sellout progressive deathcore ding... Heel jammer, maarja der zit tegenwoordig tog geen orgineel lid meer bij. Och wat verlang ik naar een opvolger voor Jester Race/Black-Ash Inheritance...

In Flames - Reroute To Remain
Reactie van Hyb op 30-03-2011 om 09:12u

Het komt in de verste verte niet in de buurt van deathcore? Was de opmars daarvan überhaupt niet pas een korte tijd geleden?
Ik vind het laatste album zelf ook niet geweldig, maar dit is met Clayman voor mij toch wel de top van In Flames. Maar ja, persoonlijke voorkeur en zo.

In Flames - Reroute To Remain
Reactie van Tom op 30-03-2011 om 16:53u

Clayman was voor mij de reden om af te haken en het schijfje te verpatsen ;-) Toch houd ik altijd nog hoop...;-)

In Flames - Reroute To Remain
Reactie van Damien op 31-03-2011 om 23:27u
Score: 90 / 100

Een van de betere platen dit. Qua teksten en emotie is dit toch wel het mooiste werk van ze. En MIIINUUUSSS!!! Veel te underrated dat nummer

In Flames - Reroute To Remain
Reactie van Een Metalfan op 31-03-2011 om 23:30u

op een of andere manier heeft deze plaat me nooit geraakt, de voorgangers en opvolgers wel, maar deze. heb em ook lang laten liggen.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.