Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Cavalera Conspiracy - Blunt Force Trauma
Jaar van release: 2011
Label: Roadrunner Records
Cavalera Conspiracy - Blunt Force Trauma
Tien jaar lang konden de gebroeders Cavalera elkaar niet meer luchten of zien. Totdat de strijdbijl in 2007 begraven werd en ze samen onder de naam Cavalera Conspiracy weer aan nieuw materiaal gingen werken. Dit project resulteerde een krap jaar later in het album Inflikted, dat lovend door de internationale pers werd ontvangen. Reden genoeg voor Max en Igor om een tweede album uit te brengen: Blunt Force Trauma.

Wie een album verwacht in de lijn van Inflikted komt echter bedrogen uit. De sterke groovende riffs van dat album zijn nagenoeg allemaal overboord gegooid. De tracks zijn agressiever en compacter met meer hardcore-invloeden dan voorheen. Precies zoals Max vorig jaar met het Soulfly-album Omen deed. Dit resulteert in een plaat waar het klinkt alsof de bandleden de laatste bus nog moeten halen. Blunt Force Trauma wordt afgeraffeld in een klein half uurtje en dat gaat ten koste van de kwaliteit.

Cavalera Conspiracy redt zichzelf door toch met een respectabel aantal goede tracks op de proppen te komen. Opener Warlord, Killing Inside en Burn Waco knallen toch behoorlijk lekker en mogen er zeker zijn. Lynch Mob zou ook in dit rijtje mogen staan, ware het niet dat de vocale gastbijdrage van Agnostic Front’s Roger Miret de song om zeep helpt. Voor de rest klinkt het allemaal rommelig en chaotisch. Niet dat de tracks per definitie slecht zijn, maar ze missen compleet hun impact.

Hoewel ik niks nieuws vertel als ik zeg dat het niveau van Max Cavalera’s teksten weer om te huilen is, is er nu toch wel een zekere vorm van irritatie bereikt als ik zijn in elkaar geknutselde rijmpjes over dood en verderf hoor. Hij zou er goed aan doen om voor het volgende album van Soulfly of Cavalera Conspiracy een ghostwriter in te huren.

Blunt Force Trauma kan doorgaan met een krappe voldoende. Maar wat de heren laten horen is allerminst overtuigend en met hun nieuwe aanpak slaan ze de plank behoorlijk mis. Zeker met Inflikted nog in het achterhoofd hadden we toch iets beters mogen verwachten van de gebroeders Cavalera.

Tracklist:
1. Warlord
2. Torture
3. Lynch Mob
4. Killing Inside
5. Thrasher
6. I Speak Hate
7. Target
8. Genghis Khan
9. Burn Waco
10. Rasputin
11. Blunt Force Trauma

Score: 60 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 14 maart 2011

Koop dit album in

Meer Cavalera Conspiracy:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van metalkerel op 14-03-2011 om 17:21u

ai zo laag?Is het nou zo slecht???/

Reactie van Jos op 14-03-2011 om 22:21u
Score: 65 / 100

Ben het volledig met de reviewer eens. Had van CC een betere plaat verwacht, helaas daalt Soulfly met de laatste 2 platen ook al in kwaliteit.

Reactie van Gerrit op 15-03-2011 om 09:24u
Score: 85 / 100

laatste 2 platen van soulfly zijn juist de betere !!!
ook deze van CC is weer vet
inderdaad de teksten blijven op elkaar lijken.
hopelijk bewaren ze het aller beste voor de nieuwe van Sepultura in de oude bezetting :)

Reactie van chris op 26-03-2011 om 17:54u
Score: 80 / 100

deze plaat is niet zo slecht.
staan paar zeer goede nrs op.
special edition heeft 14 nrs.

Reactie van Ace de Klown op 02-04-2011 om 15:21u
Score: 60 / 100

Goede review! Ben het er volledig mee eens.

Reactie van frank... op 27-04-2011 om 20:29u
Score: 85 / 100

Heb hem nu een paar weken geluisterd. Vond hem bij de eerste luisterbeurten inderdaad wat tegenvallen maar vind hem steeds beter worden. Eigenlijk is het gewoon een geweldig album.