Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-11-2019

The Haunted - Versus
Jaar van release: 2008
Label: Century Media Records
The Haunted - Versus
Eind maart verschijnt met Unseen het zevende album van de Zweedse neothrashers The Haunted. Daarom is het de hoogste tijd om het vorige album van de band – het in 2008 verschenen Versus – nog eens onder de loep te nemen. Dat album betekende voor de band een terugkeer naar het oude geluid van The Haunted, zeker in vergelijking met de twee nogal experimentele voorgangers rEVOLVEr en The Dead Eye. Hoewel die platen niet bij iedereen in goede aarde vielen, kon ik er persoonlijk goed mee uit de voeten, met name omdat de sound van de band absoluut niet minder lomp en bruut werd.

Toch staan zowel rEVOLVEr als The Dead Eye in geen verhouding tot de energieke en tomeloze agressie die The Haunted op Versus tentoonspreidt. Opener Moronic Colossus laat er geen enkele twijfel over bestaan: er gaat een dik half uur gebeukt en gerost worden. Nekken breken, vuisten spannen, spierballen rollen en bloed en zweet vliegen in het rond. Een nummer als Little Cage (met een enorm lompe beatdown die Hatebreed naar de kroon steekt) kan beter niet in het openbaar geluisterd worden, omdat het nummer behoorlijk agressief gedrag kan uitlokken. Ook een nummer als Crusher doet zijn naam eer aan. Maar zelfs de naar verhouding wat rustigere Pieces en Trenches klinken opgefokt. Alleen Skuld is echt aan de trage kant – en daardoor ook het minste nummer op het album.

Met frontman Peter Dolving heeft The Haunted een extra troef in handen. De zanger heeft een monsterlijk vette strot, die tussen een grunt en een hardcore-scream inzit. Een ander pluspunt is de zware en modern klinkende, ietwat klinische productie, die perfect bij de muziek past. Kortom: Versus is een heavy, heerlijk agressief klinkende, moderne metalplaat geworden. Laat dat zevende album maar komen!

Tracklist:
1. Moronic Colossus
2. Pieces
3. Little Cage
4. Trenches
5. Ceremony
6. Skuld
7. Crusher
8. Rivers Run
9. Iron Mask
10. Faultline
11. Imperial Death March

Score: 82 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 11 maart 2011

Koop dit album in

Meer The Haunted:

[ Terug naar de Album Reviews ]

The Haunted - Versus
Reactie van Old Mhb op 11-03-2011 om 19:54u
Score: 85 / 100

Beste Rik, Ik ben het met je review eens en wil je absoluut niet persoonlijk aanvallen. Maar 1 ding moet me toch van het hart. Het valt me op dat er steeds meer schijven zijn die zoals deze nog geen 5 jaar oud zijn en toch bij de retroreviews geplaatst worden. Metalfan bestaat toch al zo'n kleine 10 jaar denk ik. Geef het dan tenminste toe dat het een blaam is voor de site dat ze zo'n jonge albums niet eerder beoordeelt hebben. Bij retroreviews verwacht ik een kijk op albums die tenminste van voor de oprichting van de site zijn, Dat is niet alleen leuk voor de jonge snaken maar ook voor de ouwe rotten die dachten alles te kennen en dan toch nog op leuke verassingen komen te staan. Het is echt niet persoonlijk hoor, maar een schijf van met moeite 3 jaar kun je toch moeilijk retro noemen. Kun je net zo goed de eerste van Rammstein bv. onderverdelen in de rubriek Bompa of Old Timermetal of zo ...

The Haunted - Versus
Reactie van Jeroen op 12-03-2011 om 09:58u

Daar zijn de meningen over verdeeld. Albums ouder dan twee jaar kun je niet meer als nieuweling presenteren.

The Haunted - Versus
Reactie van 666 op 12-03-2011 om 13:42u

Het probleem is dat met het reviewen van deze rotzooi reviews van echte muziek ondergesneeuwd dreigt te raken. Anders een splitsing met een sectie klassieke albums en een sectie met "post 2000" troep als deze rotzooi. Het zou de kwaliteit van deze website alleen maar ten goede komen.

The Haunted - Versus
Reactie van Rik op 14-03-2011 om 11:38u

Even een reactie op Old Mhb: tjah, ik kan me voorstellen dat je bij retro-reviews vaak aan oudere albums denkt. Maar wat Jeroen al aangeeft: het is gewoon een keuze van ons om albums die ouder dan twee jaar zijn hier neer te zetten. Ik ben het met je eens dat sommige albums al eerder besproken hadden kunnen worden, maar wij krijgen lang niet alle promo's binnen en dat betekent dus dat het er vaak vanaf hangt of een reviewer het album in zijn/haar collectie heeft. Dus naast de promo's die ik krijg, vind ik het leuk om regelmatig een ouder album te bespreken. Wellicht dat we in de toekomst eens na kunnen denken over een verdere scheiding qua categorieën.

The Haunted - Versus
Reactie van Victor op 14-03-2011 om 17:44u

@ 666

:')

The Haunted - Versus
Reactie van Zaylin op 18-06-2011 om 14:07u

BION I'm ipmessred! Cool post!