Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Nightrage - Sweet Vengeance
Jaar van release: 2003
Label: Century Media Records
Nightrage - Sweet Vengeance
De vingervlugge gitarist Gus G. mag dan voor de jonge honden onder ons vooral bekend zijn als nieuwe gitarist van Ozzy Osbourne, maar de beste man heeft duidelijk meer op zijn naam staan. Zo zijn waarschijnlijk heel wat minder mensen bekend met zijn geweldige werk met de Zweedse melodieuze death metalband Nightrage, waarmee deze gitarist in het begin van deze eeuw een aantal bijzonder fijne albums afleverde. Century Media Records heeft onlangs besloten om de eerste twee albums van Nightrage nieuw leven in te blazen middels een welverdiende re-release. Hopelijk stimuleert dat meer mensen om deze albums nogmaals te (her)ontdekken, want het zou zonde zijn als deze albums in de vergetelheid raakten.

Dit in 2003 verschenen debuutalbum van Nightrage staat namelijk boordevol geweldige nummers. De gitaristen strooien haast achteloos de ene na de andere catchy, vlammende solo en smeuïge, melodieuze riff uit de mouw. Daarnaast klinkt Nightrage weliswaar ontzettend melodieus, maar ook veel steviger dan de huidige stroom aan melodieuze metalcorebandjes. De band slaagt erin om pakkende, herkenbare nummers met goed in het gehoor liggende refreinen te schrijven zonder ook maar een moment te vervallen in vlakke popstructuren.

Dat alles maakt van Sweet Vengeance een must voor de liefhebbers van melodieuze death metal mét ballen. Zo kan het haast niet anders of liefhebbers van het oudere In Flames (het Whoracle / Colony tijdperk) en Dark Tranquillity zullen hiervan smullen. Luister maar eens naar een nummer als Hero, dat dankzij zijn heerlijke gitaarwerk een niet te versmaden lekkernij is. De overige nummers doen hier echter nauwelijks voor onder. Ook nummers als The Glow Of The Setting Sun, Gloomy Daydreams en Macabre Apparition zitten verdomd lekker in elkaar.

Bovendien bedient de band zich niet – zoals veel modernere bands tegenwoordig wel doen – van zeikerige cleane vocalen. De sporadische cleane zang die opduikt, past perfect bij de muziek en wordt bovendien verzorgd door niemand minder dan Tom Englund (Evergrey). Hoewel zijn rol klein is, weet hij met zijn karakteristieke, melancholische stem extra cachet te geven aan nummers als Circle Of Pain en At The Ends Of The Earth. Kortom: Sweet Vengeance heeft alles in huis dat een eersteklas metalalbum hoort te hebben: krachtige nummers, vurig gitaarwerk en heerlijke composities. Wie de re-release in huis haalt, heeft er meteen de uitstekende opvolger Descent Into Chaos bij. Topplaat!

Tracklist:
1. The Tremor
2. The Glow Of The Setting Sun
3. Hero
4. Elusive Emotion
5. Gloomy Daydreams
6. Macabre Apparition
7. In My Heart
8. Ethereal
9. Circle Of Pain
10. At The Ends Of The Earth
11. The Howls Of The Wolves

Score: 88 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 9 februari 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Luc Teugels op 07-09-2013 om 11:55u
Score: 88 / 100

Volledig mee eens, topper.