Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-08-2020

Stratovarius - Elysium
Jaar van release: 2011
Label: E-A-R Music
Stratovarius - Elysium
In mei 2009 zag de cd Polaris van de hernieuwde versie van Stratovarius het licht. Een prima comeback met het vertrouwde geluid dat eventjes verdwenen leek te zijn met het album dat daarvoor was verschenen. Er werd alleen te veel op veilig gespeeld waardoor er niet echt knallers op stonden. Nu zijn we alweer aanbeland bij cd nummer twee van het Timo Tolkki-loze tijdperk. Elysium moest snel ingeblikt worden omdat er een tournee met Helloween aangeboden was. Die wilde de band niet afslaan en daarom verschijnt Elysium zo snel.

Het is bij de eerste luisterbeurt vrij snel duidelijk dat het geenszins een haastklus is geworden. De nummers op Polaris misten avontuur, maar daar ontbreekt het op Elysium zeker niet aan. Vooral de instrumentale passages vallen wat dat betreft in positieve zin op. Nieuwbakken gitarist Matias Kupiainen is nu helemaal op zijn plek en komt met spetterende en zeer creatieve solo's. En vooral het samenspel met Jens Johansen, die natuurlijk allang bekend staat als topmuzikant, is met sprongen vooruit gegaan. Luister maar eens naar Infernal Maze en het razende Event Horizon... echt fenomenaal hoe die twee elkaar kunnen bijbenen.

Over het algemeen laat Elysium een meer volwassen, ietwat zwaarmoediger geluid horen. De typische Stratovarius-elementen zijn behouden, maar de nummers hebben een eigen smoel gekregen waardoor de nieuwe versie van de band nu echt bestaansrecht heeft. Het was immers afwachten hoe de huidige line-up, waarvan geen enkel lid de beginjaren van Statovarius heeft meegemaakt, het er vanaf zou brengen. Met het nieuwe album hebben ze zich definitief bewezen. En met een gitarist die de touwtjes in handen heeft (Kupiainen is verantwoordelijk voor het meeste materiaal en de productie), is eigenlijk alles ook gewoon weer bij het oude.

Ik kan nog inhoudelijk ingaan op alle nummers. Maar ik zou zeggen, laat je lekker verrassen en weet dat Elysium van sterke kwaliteit is. 2011 heeft met de nieuwe Stratovarius de eerste power metal-klapper te pakken die tot in de puntjes verzorgd is, tot aan het artwork toe.

Tracklist:
1. Darkest Hours
2. Under Flaming Skies
3. Infernal Maze
4. Fairness Justified
5. The Game Never Ends
6. Lifetime In A Moment
7. Move The Mountain
8. Event Horizon
9. Elysium

Score: 88 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 14 januari 2011

Koop dit album in

Meer Stratovarius:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Stratovarius - Elysium
Reactie van Elroy op 17-01-2011 om 14:17u
Score: 90 / 100

Zeker weten weer een sterk album!

Stratovarius - Elysium
Reactie van robin op 18-01-2011 om 19:48u
Score: 50 / 100

heb hem direct weer doorverkocht, vind er totaal geen bal aan!!!

Stratovarius - Elysium
Reactie van Erik op 01-02-2011 om 12:11u
Score: 85 / 100

Puike plaat!

Stratovarius - Elysium
Reactie van Bob op 11-03-2011 om 20:57u
Score: 90 / 100

Damn, dit knapt er over. Heerlijke power metal no shit

Stratovarius - Elysium
Reactie van da -Z- op 15-01-2013 om 02:05u
Score: 90 / 100

Vind dit echt een geweldige plaat. De nummers zijn enorm sterk plus de productie is fenomenaal. Het titelnummer is een van de sterkste power metal anthems van de laatste tijd.