Enquête

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Sonata Arctica - Winterheart's Guild
Jaar van release: 2003
Label: Spinefarm Records
Sonata Arctica - Winterheart's Guild
Eindelijk is het nieuwe album van Sonata Arctica uit. Deze Finnen hebben in een paar jaar een enorme status opgebouwd binnen de power metal scene. De Stratovarius / Helloween invloeden zijn niet van de lucht en qua zang is Tony Kakko net het kleine broertje van Europe zanger Joey Tempest. Natuurlijk maakt dat geen ene reet uit, als je hoort wat een hoeveelheid aan kwaliteit de band heeft weten samen te persen in tien nummers op dit voortreffelijke album.

Het album opent met de heerlijke song Abandoned, Pleased, Brainwashed, Exploited. Prachtige melodieën worden afgewisseld met lekker technisch gitaarwerk. Zanger Tony Kakko zingt loepzuiver en maakt van dit nummer ook een vocaal meesterwerkje. Tekstueel handelt het over de tragische gebeurtenissen rond een bomaanslag in Finland. Enorm pakkend en magistraal keyboardwerk.

Klapstuk van het album is toch wel Graveimage. Pakkende power metal in combinatie met invloeden uit oude Hard Rock. De Synthesizer melodie waarmee het nummer opent is prachtig en als Tony erover heen gaat met zijn verwarmende zang dat besef ik nogmaals waarom ik van metal ben gaan houden. Het snelle drumwerk en de venijnige gitaarmelodie in de snellere stukken schudden je heerlijk wakker na dat prachtige intro. Kortom, een wereldnummer.

The Cage is precies een juiste omschrijving voor dit nummer, aangezien het helemaal volgepakt is. De hele song herbergt een opgewekte klank en vette solo's. Misschien niet het beste nummer, maar wel verdomde aardig.
Silver Tongue pakt de draad wel weer goed op, met name dankzij de gastrol die Stratovarius' toetsenman Jens Johansson hierin speelt. Geweldige vocalen die vooral in het refrein perfect naar voren komen maken samen met de synths van dit nummer een klein meesterwerkje. De solo is kort maar zeer krachtig en helaas duurt het nummer iets te kort.

Tijd voor een ballad moet de band hebben gedacht. Met The Misery hebben ze een uiterst geslaagde en gevoelige ballad opgenomen. Ondersteund door een brommende gitaar en piano werpt Tony Kakko heel z'n strot in de strijd. Een heerlijk rustpuntje tussen al die snelle power metal.

Met Victoria's Secret gaat men er dan weer hard tegenaan. Beukende passages die samensmelten met melodieën om U tegen te zeggen. Hypersnel krachtig drumwerk en de ratelende bass vormen wederom een goede fundering voor al het moois. De gitaarpartijen zijn zeer afwisselend en met name het lead werk is absoluut van een hoog niveau. Gitarist Jani Liimatainen (Jari Litmanen?) heeft z'n zaken dan ook buitengewoon perfect voor elkaar en laat horen wat hij allemaal uit z'n instrument kan persen.
Het snelle Champagne Bath sluit goed aan op de voorganger en ook hier komt de Stratovarius toetsenist nog even om de hoek kijken met overdonderende synth werk. Het is echt een wat meer eenvoudig nummer die wat meer ramt. De zang is rauwer op bepaalde momenten. Zo'n beetje als het geniale 'Wolf and Raven' op het vorige album was. Niets mis mee hoor.

Het pakkende Broken is dan weer een deels ballad , deels power metal song. De song legt wederom prachtige stukken muziek op je bord en weet echt te overtuigen. Ik ben al sinds het eerste album fan van Sonata Arctica en doormiddel van Broken weet ik weer waarom ik me destijds ben gaan interesseren in deze band. De uit een synth getoverde klavecimbel giert weer heerlijk en kippenvel schiet meters de lucht in.

De laatste twee nummers The Ruins of My Life en Draw Me sluiten dan dit magistrale album af. Klein minpuntje is het abrupte einde van The Ruins of My Life. Verder bied die song veel kwaliteit. Het rustige Draw Me komt dan lekker aan. Echt een lekkere ballad die overloopt in Hard Rock. Waarom aan het einde na een paar Fins Gesproken grappen van de bandleden nog zo lang stilte is vraag ik me af. Maar dat doet er ook niet toe.

Sonata Arctica bewijst opnieuw één van de toppers binnen het power metal genre te zijn. Het mystieke artwork is tevens ook mooi. Productioneel zeer helder en alles is buitengewoon goed te horen. Zeker één van mijn favoriete cd's van dit jaar. Ik zet de cd nog maar weer eens op. Sluit je ogen en geniet van deze muziek. Weet dat het leven mooi is.

Tracklist
1. Abandoned, Pleased, Brainwashed, Exploited
2. Graveimage
3. The Cage
4. Silver Tongue
5. The Misery
6. Victoria's Secret
7. Champagne Bath
8. Broken
9. The Ruins of My Life
10. Draw Me

Score: 94 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 17 mei 2003

Meer Sonata Arctica:

Sonata Arctica - Winterheart's Guild
Reactie van Een_Metalfan op 18-05-2003 om 06:19u
Score: 88 / 100

Het beste van de cd vind ik de refreinen en dan vooral die van The Cage en Victoria's Secret. Verder vind ik de solo's van Jens helemaal niet bij de nummers passen en had liever dat de zanger zelf de solo's in had gespeeld. Hoewel de openingssolo van The Cage wel weer geweldig is. Voor de rest weer een prachtige cd van mijn power metal helden!!! Kipman

Sonata Arctica - Winterheart's Guild
Reactie van Een_Metalfan op 18-05-2003 om 15:34u
Score: 99 / 100

ik vind het hun beste cd !! veel gevarieerder en volwassener dan de vorige albums! persoonlijk vind ik Draw Me het minst goede nummer van het album. maar ik ben onherroepelijk fan! they roel!

Sonata Arctica - Winterheart's Guild
Reactie van metalmeijer op 19-05-2003 om 17:44u
Score: 80 / 100

Zeer goed album, alleen toch iets minder dan Silence. Ik kan dat echter moeilijk onderbouwen. Maar misschien komt het nog. Silence vond ik ook per draaibeurt beter worden. Wat ik wel altijd vreselijk vind van Sonata Arctica zijn de keyboards die een gitaar nadoen. Ik zie de keyboards toch liever op de achtergrond.

Sonata Arctica - Winterheart's Guild
Reactie van merlin op 08-10-2003 om 22:28u
Score: 90 / 100

Ik vind dit eigenlijk tot nu toe hun beste cd. Bij de andere cd's zit naar mijn mening nog iets te veel strato invloeden, bij deze cd hoor je pas echt goed hun eigen gekozen stijl (wat niet wil zeggen dat ik de rest slecht vind, in tegendeel :D). Het abrupte einde van Ruins of my Live heeft overigens wel een betekenis. De laatste zin is Headstone on your grave, words carved in vain...Now the darkness covers me... Het gaat er dus om dat de persoon dood gaat, en als je dood gaat is het ineens opgehouden. Zo dus ook het liedje :)

Sonata Arctica - Winterheart's Guild
Reactie van rossi op 31-01-2004 om 22:59u
Score: 100 / 100

Hoi Ja Sonata Arctica is voor mij toch wel 1 van de beste bands in dit genre. Maar er is me iets opgevallen. Normaal keek ik wel vaker op hun website. Maar ze is verdwenen, waar is ze heen ?. Het enige wat je krijgt als je ze laad is een of andere flutsite GVD!!! IT cant'be that there is Silence already !!! Rossi (Sonata arctica, Helloween, nightwish, Aina, Heavenly, last tribe, Kaledon, rhapsody, beholder, supared, gammaray, Skylark, Edenbridge, Stratovarius, Insania, Edguy, Kamelot, freedomcall, masterplan, luca turilli, nocturnal rides, hammerfall, dragonforce, Dio, Avantasia, Celesty, Morifade, Gaia Epicus, Meduza, Seventh seal, Seventh avenue, Secret sphere, After forever, within temptation enz. RR.

Sonata Arctica - Winterheart's Guild
Reactie van Sner op 20-08-2004 om 14:02u
Score: 98 / 100

Ongelooflijk dat Sonata Arctica het niveau van de vorige cd's weer weet te halen. Met deze cd worden we weer getrakteerd op 10 overheerlijke nummers. Ow 10 zeg ik nu, vergeet niet de Japanse bonustrack 'The rest of the sun belongs to me', want die wil je echt niet missen. Wat een heerlijke meezinger. Ook deze cd zit weer vol afwisseling, prachtige melodieen en heerlijke catchy refreinen. Mijn favoriete nummers zijn het snelle nummer 'Silver tongue' en het prachtige nummer 'The ruins of my life', maar ook hier weer is ieder nummer op zich al een hoogtepunt. Ik kan niet wachten op de volgende cd Reckoning Night...

Sonata Arctica - Winterheart's Guild
Reactie van Syckitty op 29-12-2004 om 21:55u
Score: 100 / 100

ik sla de mensen die dit album geen 100 geven! Dit album is super mooi net als de andere ik hou eg van alle nummers die er maar zijn! najah zeg mensen kunnen gewoon geen goeie muziek waarderen tegenwoordig hoor:P Groetjes Syckitty

Sonata Arctica - Winterheart's Guild
Reactie van satyr op 24-10-2006 om 12:00u
Score: 85 / 100

ik heb deze ooit van men lief gekrege en ik vind het een goed abum maar silence en reckoning night zyn toch nog beter het debuut album heb ik niet is die de moeite ook waard????

Sonata Arctica - Winterheart's Guild
Reactie van tankard op 08-04-2008 om 11:26u
Score: 83 / 100

sterk album zoals allemaal van sonata

Sonata Arctica - Winterheart's Guild
Reactie van jasper op 24-06-2009 om 22:53u
Score: 80 / 100

goed album maar review kan wel iets minder. veel te veel superlatieven en een snel nummer borduurt goed voort op een ander snel nummer en een ballad is een rustpunt. ietwat ongeloofwaardig

Sonata Arctica - Winterheart's Guild
Reactie van Jeroen op 25-06-2009 om 00:07u

Hopelijk is het 6 jaar later wat beter dan, aangezien dit een oeroude review is ;)

Sonata Arctica - Winterheart's Guild
Reactie van jasper op 10-03-2010 om 19:28u
Score: 80 / 100

dat snap ik wel maar ik beoordeel nu deze review, maar goed ik ga eens rondkijken of je al verbetert bent XD

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.