Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-02-2021

Grave Digger - The Clans Will Rise Again
Jaar van release: 2010
Label: Napalm Records
Grave Digger - The Clans Will Rise Again
Ik ken Chris Boltendahl niet persoonlijk, maar toch weet ik dat we een overeenkomst hebben. Allebei zijn we enorm gefascineerd door Schotland. Reken maar dat dat verder gaat dan ontelbare kijksessies naar films als Braveheart en Highlander. Niet voor niets is groundskeeper Willy mijn favoriete karakter van The Simpsons en uiteraard is de Schotse geschiedenis en het landschap zeer intrigerend.

Dat het nieuwe album van Grave Digger (weer) over Schotland gaat, lees je eenvoudig af van het prachtige artwork. In elke al verschenen review is de vergelijking met het in 1996 verschenen Tunes Of War al gemaakt en dat zou ik ook doen, ware het niet dat ik dat veel te makkelijk vind. Tuurlijk lijkt The Clans Will Rise Again op Tunes, maar de verschillen met andere albums zijn niet veel groter. De enige opvallende overeenkomsten zijn het gebruik van doedelzakken en het onderwerp.

En ook hier weet de fan precies weer wat ze van deze Duitse band kunnen verwachten. Grave Digger zal nooit iets anders spelen dan Teutoonse power metal, en aangezien zanger Chris Boltendahl de enige nog overgebleven originele lid is, zul je de band altijd weer aan die schorre stem herkennen. In ieder geval wordt de directere aanpak van het sterke Ballads Of A Hangman doorgezet. Dus minder uitgesponnen stukken, meer snelheid. De nieuwe plaat heeft hierin een prima balans gevonden.

Over de nummers valt eigenlijk niet veel te zeggen. Zoals we gewend zijn hebben die een hoog meezinggehalte. Deze nieuwe plaat bevat veel leuke songs als Highland Farewell, Rebels en Valley Of Tears, maar soms maakt Grave Digger het zich iets te simpel. Dan worden er weer duidelijk riffs van collega’s geleend (Paid In Blood) of krijg je van die tot in den treure herhaalde refreintjes/teksten voorgeschoteld (Coming Home). In ieder geval zet de voor Grave Digger debuterende gitarist Axel "Ironfinger" Ritt een sterke prestatie neer. Deze nieuweling speelt uitmuntend gitaar en dat heeft geresulteerd in prachtige, soms klassiek getinte solo’s.

Trouwe fans hoef ik niks te zeggen. Die hebben dit album toch al in huis. Wie kennis wil maken met Grave Digger kan The Clans Will Rise Again rustig aanschaffen. Als je deze leuk vindt, dan kan ik je meedelen dat er betere albums van onze Duitse vrienden op je wachten.

Tracklist:
1. Days Of Revenge
2. Paid In Blood
3. Hammer Of The Scots
4. Highland Farewell
5. The Clans Will Rise Again
6. Rebels
7. Valley Of Tears
8. Execution
9. Whom The Gods Love Die Young
10. Spider
11. The Piper Mcleod
12. Coming Home
13. When Rain Turns To Blood

Score: 80 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 19 oktober 2010

Koop dit album in

Meer Grave Digger:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Grave Digger - The Clans Will Rise Again
Reactie van Erik op 25-10-2010 om 17:22u
Score: 85 / 100

Geweldige metal plaat van een band die steeds beter wordt!