Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Carcass - Symphonies Of Sickness
Jaar van release: 1989
Label: Earache Records
Carcass - Symphonies Of Sickness
Na Reek Of Putrifaction waren alle ogen gericht op Carcass. Zou deze band zijn verpletterende eersteling kunnen evenaren of zelfs verbeteren? Slechts een jaar na hun debuut blijkt Symphonies Of Sickness een plaat die zijn naam eer aan doet. Geproduceerd door Colin Richardson luidt deze cd het einde van de grindcoreperiode van Carcass in, maar het is tevens de opmaat naar de volgende fase in het oeuvre van deze band: death metal van hoog niveau.

Reek Of Putrifaction bevatte tweeëntwintig nummers, maar op Symphonies Of Sickness is dit aantal teruggebracht naar tien. En dat heeft gevolgen. De nummers zijn (vanzelfsprekend) langer, maar klinken ook beter uitgewerkt. Qua tempo is Symphonies Of Sickness dan ook een stuk langzamer, waardoor de grindcore stukken er meer uitspatten, maar minder frequent zijn. Wat betreft songwriting steekt deze plaat dan ook met kop en schouders boven hun debuut uit, maar de songs zijn minder krachtig en niet zo agressief. Ondanks de aanzienlijk betere productie (of misschien wel juist daardoor), is Symphonies Of Sickness minder bruut en goor.

Tekstueel gezien is Symphonies Of Sickness de overtreffende trap van Reek Of Putrifaction. Onuitspreekbare titels en teksten over ziektes en hobby’s die je je ergste vijand nog niet toe zou wensen. De originele platenhoes had een vergelijkbare ledematen/vlees collage als Reek Of Putrifaction, maar is bij latere uitgaven vervangen door een vage hoes die nog het meest lijkt op een slecht fotokopietje van een schedel. Jammer, want de originele hoes is zeker de moeite waard. Deze heruitgave heeft de originele hoes aan de binnenzijde staan.

Als bonus op deze heruitgave krijgen we de Symphonies Of Sickness demo voorgeschoteld, maar dat is wel even slikken. Het geluid van deze demo is zó slecht dat het letterlijk niet om aan te horen is. Jammer dat ze het geluid niet wat hebben kunnen polijsten, want de alternatieve versies van deze nummers zijn natuurlijk best interessant. Maar zoals het nu klinkt, wordt het één keer luisteren voor de vorm en daarna standaard overslaan. Deze cd bevat zelfs een nummer dat niet op de originele demo verscheen (Crepitating Bowel Erosion).

De dvd-zijde is net als bij Reek Of Putrifaction interessant, maar bij vlagen onverstaanbaar en zonder ondertiteling. Ik zou graag in de toekomst alle vijf de delen van deze documentaire gecombineerd zien als één dvd, met alle gemakken van ondertiteling en dergelijke. De versie die ik heb is een DualDisc die aan beide zijdes gebruikt wordt (één kant cd en één kant dvd) en sommige cd-spelers spelen de audio-zijde niet af. Heb je een cd-speler die een historie heeft van problematisch afspelen, dan doe je er goed aan de gewone dubbel-cd versie te kopen, aangezien deze dezelfde inhoud heeft.

Concluderend heeft Symphonies Of Sickness niet dezelfde impact gehad als Reek of Putrifaction had, maar deze plaat blijft een essentiële aanschaf voor iedere death metalfan. Er zullen mensen zijn die deze plaat beter waarderen vanwege het betere geluid en andere mensen die het ‘in-your-face’-gevoel van Reek Of Putrifaction zullen missen. Vanwege de impact die het debuut had, lijkt mij een score die marginaal lager is dan de illustere voorganger op zijn plaats. Lang leve Carcass...

Tracklist:
Symphonies Of Sickness:
1. Reek Of Putrifaction
2. Exhume To Consume
3. Excoriating Abdominal Emanation
4. Ruptured In Purulence
5. Empathological Necrotism
6. Embryonic Necropsy And Devourment
7. Swarming Vulgar Mass Of Infected Virulency
8. Cadaveric Incubator Of Endoparasites
9. Slash Dementia
10. Crepitating Bowel Erosion

Symphonies Of Sickness Demo:
11. Reek Of Putrifaction
12. Slash Dementia
13. Embryonic Necropsy And Devourment
14. Cadaveric Incubator Of Endoparasites
15. Ruptured In Purulence
16. Crepitating Bowel Erosion

DVD: The Pathologists Report – Part II: Propagation
1. Mike Joins Carcass
2. Crazy Times
3. Making It To The States
4. Naturals With The Ladies
5. Big In The USA
6. Creating Symphonies
7. The Writing Process
8. A View From 1992
9. Slash Dementia

Score: 88 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 26 september 2010

Koop dit album in

Meer Carcass:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Carcass - Symphonies Of Sickness
Reactie van Metalen Ed op 29-09-2010 om 15:39u
Score: 85 / 100

Heb de uitgave van de eerste en tweede cd van Carcass op een cd.
Dit beukt wel heerlijk weg, laat je buren maar genieten van deze cd.