Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-03-2021

Fleshwrought - Dementia / Dyslexia
Jaar van release: 2010
Label: Metal Blade Records
Fleshwrought - Dementia / Dyslexia
Leuk hoor, al die experimentele en technische death metalbands. Een klein aantal van deze groepen laat bovendien horen dat er nog wel degelijk rek in het genre zit. Spawn Of Possession en Necrophagist kenden we al, maar ook een relatieve nieuwkomer als Obscura timmert aardig aan de weg. De groepen schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. We hebben er hier weer eentje. In dit geval betreft het Fleshwrought. Dit technische clubje is de voortzetting van het Amerikaanse Fleshrot en mag debuteren op Metal Blade. Dat is natuurlijk iets om in de gaten te houden.

In de line-up van deze band treffen we slechts twee leden, waaronder Jonny Davy van Job For A Cowboy. Hij brulde de plaat vol en zijn collega Navene Koperweis (Animosity) geselde de instrumenten. Dat doen ze beiden prima. De brute death metal kent spannende (jazzy) passages, vreemde riedeltjes en tonnen aan breaks en tempowisselingen. Het is knap wat de mannen presteren, maar helaas leidt dat nergens tot opzienbarende songs. Mental Illness is eigenlijk de enige uitzondering. Hier lopen de riffs beter in elkaar over en kent de ritmische ondergrond nog iets als een natuurlijk verloop. De rest van de tijd doet het tweetal simpelweg te moeilijk om de aandacht vast te houden. Ideen zijn er genoeg en sommige passages klinken dan ook heel behoorlijk, maar na een mislukte overgang of zwakke tempowisseling ben je dat lekkers alweer vergeten.

Dementia / Dyslexia is vooral een plaat met veel kinderziektes. De nummers lopen vaker niet dan wel en de productie is rampzalig. Met deze dunne sound is misschien alles wel fatsoenlijk te horen, maar het ruizige gitaargeluid mist elke vorm van impact. Neem daarbij het rommelig ingemixte drumwerk plus de vlakke krijs- en gruntzang en je moet concluderen dat dit debuut niet al te best is. Natuurlijk, deze mannen kunnen zeker spelen, maar met songs die ook na tien luisterbeurten niet beklijven, bereik je niets. Ik hoop dat deze muziek live een stuk beter klinkt, want deze zwak geproduceerde plaat is een gemiste kans.

Tracklist:
1. Metal Illness
2. Inner Thoughts
3. Programming The Herds
4. Weeping Hallucinations
5. Conceptual Fles
6. State Of Desolation
7. Dyslexic Interlude
8. Self Destructive Loathing
9. Relevant Intoxication
10. Final Nausea

Score: 58 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 4 augustus 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Fleshwrought - Dementia / Dyslexia
Reactie van Jellhammer op 08-08-2010 om 16:26u
Score: 8 / 100

Ik vind dit wel een vet album moet ik zeggen. Het is eens weer wat anders dan de tegenwoordige death metal.