Enquête

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Last Descendants - One Nation Under God (re-release)
Jaar van release: 2010
Label: Stormspell Records
Last Descendants - One Nation Under God (re-release)
Een eenzame ruiter op een ondergrond van vlaggen. Wat is het doel van zijn kruistocht? De wereld als één natie onder de Almachtige verenigen. Christus kwam immers niet om vrede te brengen, maar om het zwaard te leveren. Dit was ook ooit de opdracht van Last Descendants, een gezelschap uit de Verenigde Staten. Ondanks het zwaard kwam hun boodschap nooit verder dan slechts één wapenfeit.

Is de broek nog droog? Springt het glazuur al van de tanden bij dat tergende stukje jongetjesproza? Laten we het hopen. Toch is de boodschap van deze Amerikanen wel degelijk van spirituele aard. Dat gaat wel een stap verder dan standaard redneckgewauwel en prekerig zangwerk. Last Descendants is geen Stryper immers. De band zoekt het vooral in de hardere contreien en deed dat slechts één keer met One Nation Under God. Deze plaat werd uitgebracht in 1988 op het Aaarrg-label, waar ook illustere gezelschappen als Mekong Delta, Target en Living Death hun waren aan de man probeerden te brengen. Niet bepaald een platenmaatschappij van lichte kost, maar daartegenover staat wel dat veel albums uit de stal van Aaarrg vandaag nog steeds relevant zijn. De beschikbaarheid van dat materiaal is helaas al jaren zeer beperkt, waardoor de cd's van Target en ook Last Descendants voor astronomische bedragen van eigenaar verwisselen. Bijzonder jammer, maar gelukkig heeft het Amerikaanse schoonmaakbedrijf annex platenlabel Stormspell de enige full-length van de band subliem opgepoetst. Met een extra laagje chroom natuurlijk, in de vorm van de World War III demo.

Je moet er even voor gaan zitten. Voordat de jankende gitaarlijnen, drukke ritmes, schizofrene zangpartijen en gierende solo's op je ingewerkt zijn, ben je wel een aantal luisterbeurten verder. One Nation Under God is namelijk geen simpele plaat. De mix van technische thrash en power metal steekt op momenten zelfs behoorlijk chaotisch in elkaar en dat zou veel mensen op afstand kunnen houden. Het begint allemaal tamelijk overzichtelijk met Not My World, een song die ondanks de lullige titel prachtig in elkaar steekt. Akoestische gitaren, bezwerende zang en prachtig gearrangeerde melodieën worden ingezet om het de luisteraar zo aangenaam mogelijk te maken. Vanwege de hoeveelheid tempowisselingen en spannende vertragingen, kent het nummer een episch karakter. Vision is al een stuk rapper, maar door de vrij toegankelijke zanglijnen valt ook hier nog wel een touw aan vast te knopen.

Dat geldt wat minder voor latere composities. Malpractice is ondanks de goddelijk lading een werkelijk duivelse compositie, vanwege het gitaargejank, vele breaks en voortrazende complexe riffs. De opbouw van het nummer doet sterk denken aan het technischere werk van Mekong Delta en dat idee wordt nog eens versterkt door het feit dat de productie in handen was van Ralph Hubert, mastermind van die Duitse band. Een productie waar overigens weinig aan mankeert, want de chaotische precisie heeft precies de juiste crunch meegekregen. Melodie, techniek en ragwerk zijn mede door de massieve sound keurig in balans en vooral de prachtige gitaarsolo's springen er heel sterk uit door subtiele veranderingen in volume. Gitaarsolo's die door hun opbouw en huilklank niet zouden misstaan bij menig progressieve metalband.

Ik zal eerlijk zijn, dit is één van de lastigere heruitgaven van Stormspell, maar persoonlijk ben ik ontzettend blij met deze cd. Het demomateriaal is een leuk extraatje en de vierhonderd euro die het origineel inmiddels opbrengt, kun je gerust in je zak houden. Waarom dan toch lastig? Last Descendants maakte bepaald geen toegankelijke muziek en gaat daarin een stapje verder dan bijvoorbeeld Target. Je zult veel tijd moeten investeren in de grillige songstructuren en opzichtige complexe wendingen. Toch raakt de band nergens de rode draad kwijt en dat is een knappe prestatie. Of er nog steeds veel liefhebbers bestaan voor dit soort drukke techno-thrash? God mag het weten.

Tracklist:
1. Not My World
2. Vision
3. One By One
4. P.O.W. 13
5. Malpractice
6. Fight The Fight
7. P.G. 13

World War III Demo
8. Red Zone
9. In God We Trust
10. Taking Down
11. Lines Of Death

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 23 juli 2010

Last Descendants - One Nation Under God (re-release)
Reactie van Jeffrey op 24-07-2010 om 10:22u

Nou mijn interesse heb je gewekt.

Last Descendants - One Nation Under God (re-release)
Reactie van Jeffrey op 24-07-2010 om 10:37u

Ok overtuigd op basis van het nummer Red Zone, aangezien ik niets snap van die myspace. Goed nummer en interessant nummer.

Last Descendants - One Nation Under God (re-release)
Reactie van robert op 24-07-2010 om 22:29u

k heb ooit de lp gekocht. Later weer voor tien gulden verkocht. Vond em helemaal niks vergeleken met tijdsgenoten toen!
Moet wel een ontzettende hang naar vroeger hebben om dit te waarderen.

Last Descendants - One Nation Under God (re-release)
Reactie van Jeffrey op 25-07-2010 om 00:55u

Jups, maar dat heb ik zeker. Mijn muzieksmaak is redelijk breed, ik kan een hoop hedendaagse rock en pop met instrumenten handelen (moderne Metal is vaak een ander verhaal), maar de echte Epic Metal, ouderwetse US Power, 80ies Heavy Metal en NWoBHM zijn wel 90% van mijn muziekuurtjes.

Last Descendants - One Nation Under God (re-release)
Reactie van Arjen op 17-12-2011 om 20:03u
Score: 80 / 100

Leuke bespreking. Ik lees het wel met verbazing overigens: ik heb het origineel thuis liggen (in originele uitgave dus)...

Last Descendants - One Nation Under God (re-release)
Reactie van Arjen op 18-12-2011 om 08:18u
Score: 80 / 100

Oh... ik lees verder op internet: het is vooral de cd die zo gewild is blijkbaar; ik heb de LP

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.