Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-09-2020

Amorphis - Forging The Land Of Thousand Lakes (dvd)
Jaar van release: 2010
Label: Nuclear Blast Records

Amorphis - Forging The Land Of Thousand Lakes (dvd)

Rond 1989 begint Amorphis hun muzikale avontuur aanvankelijk als death metalband. De band ontwikkelt zich de volgende 20 jaar voortdurend en dat is op de eerste dvd van de Finnen op uitstekende wijze vastgelegd.

Forging The Land Of Thousand Lakes bestaat uit een tweetal dvd’s. De eerste schijf bevat een show opgenomen eind 2009 in Oulu, Finland. Op dvd 2 zien we naast een documentaire en zeven videoclips, de band nogmaals aan het werk. Nu op Summer Breeze 2009.

Vanaf openingsnummer Silver Bride geeft Amorphis een duizelingwekkende bloemlezing uit hun oeuvre. Gekozen is voor een gevarieerde set, waarin naast nummers van het laatste album Skyforger ook van de meeste andere Amorphis-platen wel iets wordt gespeeld. De belangrijkste factoren voor een geslaagde dvd zijn naast de setlist natuurlijk beeld en geluid. Zowel video als audio zijn goed verzorgd, al zijn er ook een paar schoonheidsfoutjes te noteren. Zo is het beeld - waarschijnlijk door de rook in de zaal of een gebrek aan licht - soms wat korrelig. Heel storend is dit gelukkig niet. Helaas zijn de aankondigingen van de fantastisch zingende Tomi Joutsen in het Fins en behoort ondertiteling niet tot de opties.

Verder niks dan lof over de manier waarop dit optreden is vereeuwigd. De mix van de instrumenten is welhaast perfect en het geluid is loepzuiver. Daarnaast speelt Amorphis ijzersterk en klinken nummers als From The Heaven Of My Heart en The Smoke betoverend. Sign From The Northside van het debuutalbum is een nummer dat eruit springt en de evolutie die de Finnen hebben doorgemaakt nogmaals onderstreept.

De tweede schijf is vooral interessant vanwege de ruim drie kwartier durende documentaire. Hierin wordt de historie van de Finnen doorspit. Geen losse flodders uit de geschiedenis van de band, maar een goed verhaal waarin de albums worden afgelopen en besproken wat er destijds speelde in het kamp van de Finnen. Wat vindt de band van hun eigen albums? Waarom verlieten leden in de loop der jaren de band? Waarom hield de band ondanks goede cd-verkopen nauwelijks iets over? Het zijn vragen die allen beantwoord worden. Bovendien laat Amorphis zich af en toe ook van zijn humoristische kant zien.

Dvd 1 – The Oulu Show:
1. Silver Bride
2. Sampo
3. Towards And Against
4. The Castaway
5. Smithereens/The Smoke
6. Majestic Beast
7. Alone
8. Silent Waters
9. Divinity
10. Elegy Medley (Against Widows/Cares/On Rich And Poor)
11. From The Heaven Of My Heart
12. Sky Is Mine
13. Magic And Mayhem/Black Winter Day
14. Sign From The Northside
15. House Of Sleep
16. My Kantele

Dvd 2:
Summer Breeze Open Air 2009
1. Leaves Scar
2. Towards And Against
3. From The Heaven Of My Heart
4. Against Widows
5. The Castaway
6. Sampo

Tales From The 20 Years (documentaire)

Photo Gallery

Videoclips
1. Black Winter Day
2. My Kantele
3. Against Widows
4. Divinity
5. Alone
6. Evil Inside
7. House Of Sleep

Score: 86 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 6 juli 2010

Koop dit album in

Meer Amorphis:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Amorphis - Forging The Land Of Thousand Lakes (dvd)
Reactie van joeri op 12-10-2010 om 12:55u
Score: 90 / 100

ik heb de dvd pas gekocht en bekeken
wat een geweldige dvd is dit zeg
zoals in de review al werd gezegd een dijk van een geluid
goed beeld en een fijne set
absoluut een geweldige line band