Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-09-2020

While Heaven Wept - Vast Oceans Lachrymose
Jaar van release: 2009
Label: Cruz Del Sur Music
While Heaven Wept - Vast Oceans Lachrymose
Dat is dan weer het leuke van een album waarvan we de promo nooit gekregen hebben, maar wél de moeite waard is. Maandenlang heb ik met een dierbare collega gestreden om het recht van het schrijven van de review. Nadat ik mezelf gewonnen had gegeven, bleek hij vanwege tijdgebrek niet in staat te zijn om iets te doen. Aan mij de overwinning dus!

Was het de moeite waard? Absoluut, want het in het najaar van 2009 verschenen Vast Oceans Lachrymose (vrij vertaald: gigantische zee van tranen) is een pareltje. Een kroonjuweel dat licht brengt in een donkere tijd waar de ene na de andere band muziek maakt die allang gemaakt is. Dat wil niet zeggen dat ik me ineens afkeer van al die bands, want natuurlijk zitten er een aantal bij die echt de moeite waard zijn. Gelukkig is daar dan een band als While Heaven Wept, dat een originele mix brengt van epische (US) power en doom metal.

Het thema mag middels de titel wel duidelijk zijn. Vast Oceans Lachrymose is geen vrolijk album geworden, want centraal staan de mensen die in hun eentje vastzitten op een verlaten locatie. Uitzichtloos, en dat hoor je perfect terug in de muziek. Episch, duister, maar toch ergens dat ene sprankje hoop. Eigenlijk een perfecte soundtrack voor De Odyssee van Homerus. Misschien komt dat ook door het prachtige, betoverende artwork.

De songs zijn erg sterk. Ondanks dat het er maar zes zijn, klokken ze samen ruim veertig minuten. The Furthest Shore neemt direct al bijna zestien minuten voor haar rekening, maar is door de afwisseling en sfeer het hoogtepunt van de cd. To Wander The Void sluit daar naadloos op aan. Weer zo’n kippenvelnummer. Weer die prachtige slepende gitaar- en keyboardstukken die afgewisseld worden door iets snellere riffs. Rain Irving heeft voor een plaat als deze een uitstekende stem. Enkel Vessel is door de wat poppy zangpartijen een smetje op al het fraais.

Zo kan ik nog lang door blijven ouwehoeren. Het vervelende is echter dat While Heaven Wept in twintig jaar tijd net haar derde album heeft uitgebracht. Door het feit dat Vast Oceans Lachrymose een ontzettend sterke plaat is geworden, is het ze vergeven. Toch hoop ik niet dat we nu niet weer zes jaar op nieuw materiaal hoeven te wachten. Als je de cd nog niet in huis hebt gehaald, dan raad ik je echt aan om dat alsnog te doen. Het is een schoonheid!

Tracklist:
1. The Furthest Shore
2. To Wander the Void
3. Living Sepulchre
4. Vessel
5. Vast Oceans Lachrymose
6. Epilogue

Score: 92 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 2 mei 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

While Heaven Wept - Vast Oceans Lachrymose
Reactie van TIB op 02-05-2010 om 15:53u

beste doomplaat van 2009!!!

While Heaven Wept - Vast Oceans Lachrymose
Reactie van Bakvet op 02-05-2010 om 20:30u
Score: 85 / 100

Erg goede combinatie van intelligente US power metal en doom: worden tegenwoordig weinig platen van dit niveau gemaakt in dit genre.

While Heaven Wept - Vast Oceans Lachrymose
Reactie van pos op 04-05-2010 om 20:15u
Score: 90 / 100

Tering wat een lekker plaatje. Topzanger is dat zeg.

While Heaven Wept - Vast Oceans Lachrymose
Reactie van Laus op 30-06-2010 om 09:43u
Score: 95 / 100

Idd, geweldig gave CD! Helemaal top van begin tot einde. Die keyboardpingeltjes onder die riffs...echt heerlijk. En nog een prachtige stem ook.