Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Meshuggah - Alive (dvd)
Jaar van release: 2010
Label: Nuclear Blast Records

Meshuggah - Alive (dvd)

Naar de hier besproken schijf werd door de fans al lange tijd reikhalzend uitgekeken. Hij ligt intussen al een tijdje in de schappen maar moet toch overduidelijk eens beter onder de loep genomen worden. Ik heb het hier over de eerste live dvd van Meshuggah genaamd Alive.

De verpakking is geheel gebaseerd op de film Alien en het bijbehorende boekje is dan ook geheel in die stijl, inclusief groentinten uitgevoerd. Maar uiteindelijk draait het natuurlijk om wat er op het tv-scherm verschijnt. Vol verwachting stop ik dus de schijf in de dvd-speler en begin meteen met het concert.

Nouja, concert... Het blijkt een compilatie van drie verschillende concerten te zijn (Tokyo, Montreal, Toronto). Mocht dat al enigszins het 'gevoel dat je er bij bent' doorbreken, hebben ze er ook nog allerlei docustukjes tussendoor gedaan. Op zich best interessante stukjes, maar ze zijn nou ook weer niet zo hilarisch dat je je live-ervaring erdoor zou willen laten verstoren. Echt een misser van jewelste.

Maar dat doet verder niets af aan de live-opnames. Want eerlijk is eerlijk, de godfathers van de polyritmische metal tonen ook hier weer dat ze echte podiumbeesten zijn. Zoals te doen gebruikelijk is er weinig frontlicht. Hierdoor zijn de bandleden wat minder goed te zien, maar aan de andere kant zijn er duidelijk geen concessies voor de opnames van de dvd gedaan. En dat stemt mij dan weer positief: dit is zoals Meshuggah live is, en zo is het goed.

En wat valt er dan allemaal live te zien? In het begin is Jens Kidman in Tokyo nog een beetje op zoek naar zijn stem, maar overall is 'ie de bezwerende bezeten frontman van de band, zoals we hem kennen. De kenmerkende achtsnarige gitaren vormen een ontzaglijke tsunami aan monsterlijk polyritmisch geweld. Daarbij kunnen we van dichtbij zien hoe drummer Tomas Haake serieus in alle strakheid Bleed weet te spelen. Wat een octopus!

En dan dus die vermaledijde documentairestukjes tussendoor... We krijgen inzicht in het onstaan van het succes en het wel en wee on tour. Hoe de roadies het doen en wat men geleerd heeft door de jaren heen. Op zich best eens leuk om te horen, maar niet meer dan dat.

Uiteraard bevat de dvd nog wat extra features. We krijgen uitleg over de gitaren en Tomas Haake vertelt het een en ander over zijn drumkit. Ook is de videoclip van Bleed alsmede de making-of ervan, bijgevoegd Die is wellicht nog het interessantst. Het is een behoorlijk professionele videoclip, maar hij blijkt echt met een minimaal budget in elkaar geflanst te zijn.

Hoewel Meshuggah dus nogal wat planken behoorlijk misslaat, hebben ze toch een juweeltje afgeleverd. Voor de fans is dit zeker de aanschaf waard. Al was het maar in het kader van completisme. Mocht je ze nog nooit live gezien hebben dan raad ik je aan om dat eerst maar eens te doen alvorens de dvd aan te schaffen.

Naast de dvd is de volledige live-opname (gelukkig zonder de documentairestukjes) op cd bijgevoegd.

Tracklist dvd:
1. Begin
2. Perpetual Black Second (Tokyo)
3. Twenty Two Hours
4. Pravus (Tokyo)
5. Dissemination
6. Bleed (NYC)
7. Ritual
8. New Millenium Cyanide Christ (Montreal)
9. Cleanse
10. Stengah (Montreal)
11. The Mouth Licking What You've Bled (Montreal)
12. Machine
13. Electric Red (Tokyo)
14. Solidarius
15. Rational Gaze (Tokyo)
16. Moment
17. Lethargica (Toronto)
18. Communicate
19. Combustion (Toronto)
20. Humiliative (Montreal)
21. Infinitum
22. Straws Pulled At Random (Toronto)
23. End

Bonus:
1. "Bleed" Music Video
2. The Making Of "Bleed"
3. Micha Guitar Tour
4. Tomas Drum Tour

Tracklist cd:
1. Perpetual Black Second
2. Electric Red
3. Rational Gaze
4. Pravus
5. Lethargica
6. Combustion
7. Straws Pulled At Random
8. New Millenium Cyanide Christ
9. Stengah
10. The Mouth Licking What You've Bled
11. Humiliative
12. Bleed

Score: 87 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 25 maart 2010

Koop dit album in

Meer Meshuggah:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Meshuggah - Alive (dvd)
Reactie van Bierrie op 25-03-2010 om 15:20u

Er staan geen nummers op van Destroy Erase Improve, dat vind ik hun beste cd.

Meshuggah - Alive (dvd)
Reactie van Een Metalfan op 26-03-2010 om 12:57u

Ik vond de docustukken tussendoor juist een goede zet. Als ik op de bank een live-dvd kijk dan krijg ik toch nooit het 'gevoel dat je er bij bent'. Op deze manier is het meer een registratie van het reilen en zeilen van Meshuggah.

Minpunt vindt ik wel dat de inhoud op de livebeelden na nogal karig is. De docustukken en de instrumenten uitleg hadden wat mij betreft uitgebreider gemogen.