Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-09-2021

Dark Funeral - Angelus Exuro Pro Eternus
Jaar van release: 2009
Label: Regain Records
Dark Funeral - Angelus Exuro Pro Eternus
Het is lang stil geweest rond de Zweedse black metal-formatie Dark Funeral. Het vorige album, Attera Totus Sanctus, stamt alweer uit 2005 en mag gerust als teleurstellend beschouwd worden. De nummers klonken wat rommelig en het leek erop dat de frontman Emperor Magus Caligula zijn beste tijd had gehad. De jaren hierna stonden in het teken van twee DVD-releases, met in totaal ruim zeven uur aan live-materiaal (een serieuze poging om Manowar te evenaren, zo lijkt het wel). Mijn verwachtingen voor deze vijfde full length waren dus op voorhand niet ontzettend hoog.

Des te verraster was ik toen Angelus Exuro Pro Eternus zijn eerste rondjes in mijn CD-speler draaide. Opener The End Of Human Race knalt er vanaf het begin keihard op los en ook het razende The Birth Of The Vampiir klinkt geïnspireerd, fel en buitengewoon krachtig. Nu is Dark Funeral nooit een band geweest waarbij het aan snelheid ontbrak, maar het grootste verschil tussen dit album en zijn voorganger is dat de nummers ditmaal wél sterk zijn opgebouwd. Bovendien komt het gekrijs van de heer Caligula nu weer een stuk beter uit de verf. Ook het ijzersterke gitaarwerk verdient een extra vermelding. In vrijwel ieder nummer is een heerlijke, epische ondertoon in de riffs te horen, waardoor een nummer als My Funeral me zelfs sporadisch aan het latere werk van Keep Of Kalessin doet denken.

Het lijkt erop dat de relatief lange stilte Dark Funeral goed heeft gedaan. De band klinkt weer bevlogen en geïnspireerd. Het nieuwe album lijkt dan ook meer op het goed geproduceerde en sterk in elkaar zittende Diabolis Interium dan op zijn voorganger. Met andere woorden: tamelijk gepolijst, maar wel intens en krachtig uit de speakers knallend. Een minpunt bij Dark Funeral blijft echter toch het redelijk infantiele niveau van de teksten. Met name later op het album – bij nummers als Demons Of Five en met name Declaration Of Hate - begint dat een beetje te storen. Het laatstgenoemde nummer lijkt door een veertienjarige puber met huisarrest te zijn geschreven. Gelukkig klinkt het nummer muzikaal gezien indrukwekkender. Datzelfde geldt voor de rest van het album. Een flinke stap vooruit voor deze band.

Tracklist:
1. The End Of Human Race
2. The Birth Of The Vampiir
3. Stigmata
4. My Funeral
5. Angelus Exuro Pro Eternus
6. Demons Of Five
7. Declaration Of Hate
8. In My Dreams
9. My Latex Queen

Score: 82 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 11 december 2009

Koop dit album in

Meer Dark Funeral:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Artorius op 14-12-2009 om 09:21u
Score: 85 / 100

Inderdaad een verassend goed album.

Reactie van Een Metalfan op 16-12-2009 om 22:53u

Het is even wennen, maar ik begin hem toch wel goed te vinden.
Wat is wel erg mis zijn de teksten van Attera, die waren toch een stuk beter. De teksten zijn best onverstaanbaar, maar na even lezen heb ik toch maar snel het boekje weer weggelegd en de cd weer opgezet.

Reactie van joeri op 21-12-2009 om 18:41u
Score: 80 / 100

ik moet eerlijk zeggen dat ik dark funeral niet zo goed ken
maar dit is echt een lekker cdtje hoor
ik hoop dat ze een festival aandoen

Reactie van RJ op 14-02-2010 om 20:49u
Score: 79 / 100

Super lekker album!
Ik had na Diabolus interium (die ook echt aanbid) niets meer van DF gehoord. Ook het album dat hiervoor uitkwam heb ik nog nooit beluisterd, ga ik btw nog wel ff doen!
Maar dit album is zekeer ubervet! Teksten zijn wat mij betreft ook wel lekker, op het laatste nummer dan... (pornografisch/sm)

Reactie van Een Metalfan op 29-07-2012 om 13:46u

TOP !