Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2021

Elis - Catharsis
Jaar van release: 2009
Label: Napalm Records
Elis - Catharsis
Toen in 2006 Sabine Dünser de zangeres van Elis plotseling overleed als gevolg van een hersenbloeding was het de vraag hoe het verder zou gaan met de uit Liechtenstein afkomstige gothic metal band. Met deze vraag sloot mijn collega Edo dan ook de review van het vorige album Griefschiere af. Inmiddels zijn we zo'n 3 jaar verder en ligt de nieuwe Elis plaat Catharsis in de winkel. Catharsis is het vierde studio album van de band en de eerste plaat met de nieuwe zangeres Sandra Schleret. Eerder was Sandra Schleret, die overigens ook in de Oostenrijkse band Siegfried zingt, wel al te horen op de in 2007 uitgebrachte maxi single Show Me The Way.

Op Catharsis brengt Elis een elftal afwisselende nummers, die over het algemeen wat meer gothic rock georiënteerd zijn en lekker in het gehoor liggen. Wat mij vooral opvalt op Catharsis is het mooie gitaarwerk dat het geheel naar een hoger niveau tilt. Luister maar eens naar een nummer als Firefly dat op het eerste gehoor een standaard gothic metal liedje lijkt, maar toch weet te verrassen door mooie gitaarsolo's. Verrassend is ook I Come Undone een naar mijn mening zeer geslaagde cover van Jennifer Rush die doordat Elis een eigen interpretatie van het nummer geeft, prima past op het album.

Naast de wat snellere meer gothic rock georiënteerde nummers schotelt Elis ons ook een paar meer epische nummers voor. Warrior’s Tale is hier een goed voorbeeld van. Een sfeervol nummer mede door de melancholische mannelijke vocalen van Michelle Darkness van End of Green, die een mooi contrast vormen met de zang van Sandra Schleret. Een ander voorbeeld dat ik wil noemen is Morning Star dat begint met een drumsolo gevolgd door donkere grunts en vooral door de gekozen zanglijn en piano- en keyboard invloeden episch en heel sfeervol klinkt.

Met Catharsis levert Elis een afwisselend album af waarbij met name het fraaie gitaarwerk opvalt. Daarnaast ben ik ook onder de indruk van de prestatie van zangeres Sandra Schleret die zowel de snellere als meer epische nummers met verve brengt. Een leuke plaat en mooi nieuw begin voor Elis!

Tracklist:
1. Core Of Life
2. Twinking Shadow
3. Warrior's Tale
4. Des Lebens Traum - Des Traumes Leben
5. I Come Undone
6. Firefly
7. Morning Star
8. Das Kleine Ungeheuer
9. Mother's Fire
10. Rainbow
11. The Dark Bridge

Score: 80 / 100

Reviewer: Patrick
Toegevoegd: 27 november 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]