Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-09-2020

Interview: Elis
Met Pete en Sandra
Door Nicole
Geplaatst in oktober 2007

Na het overlijden van zangeres Sabine Duenser vorig jaar, heeft de gothic metal band Elis de moeilijke beslissing genomen om toch door te gaan met de band. En dat dit geen verkeerde beslissing was, bleek uit de spetterende show die de band gaf tijdens de vijfde editie van het Metal Female Voices Fest. Na afloop spraken wij met twee leden van deze zeer sympathieke band: gitarist Pete Streit en zangeres Sandra Schleret.

Elis

In andere interviews wordt altijd nog gevraagd naar Erben Der Schöpfung en naar de verschillende wisselingen van bandleden, dus eigenlijk wil ik geen vragen stellen over het verleden. Ik wil echter nog wel even stilstaan bij het plotselinge overlijden van zangeres Sabine.

Wat is je meest bijzondere herinnering aan Sabine?

Pete: Ik vond het wel heel grappig om Sabine tijdens een tour voor het eerst en voor het laatst dronken te zien. Ze had maar twee Hootch gedronken, maar ze kon absoluut niet tegen alcohol omdat ze nooit dronk. Sabine leefde heel gezond, want ze rookte ook niet.

Hebben jullie nog iets speciaals gedaan op 8 juli? Toen was het namelijk precies een jaar geleden dat Sabine is overleden.

Sandra: Mijn vader is ook op 8 juli overleden, dus ieder jaar steek ik sowieso een kaarsje aan op die dag. Dit jaar heb ik ook voor Sabine een kaars aangestoken.

Hoe moeilijk was de beslissing om door te gaan met de band of niet?

Pete: Ontzettend moeilijk! We hebben heel veel steun gehad aan de duizenden reacties op onze website. Daarnaast zou Sabine ook gewild hebben dat we door gingen met Elis.

Sandra: Ik heb Sabine nooit persoonlijk gekend. Zij was immers de zangeres van Elis en na haar dood ben ik dat geworden. Toch zou ik ook willen dat mijn band door zou gaan het maken van muziek, ook als ik er niet meer zou zijn. Mijn dood zou dan geen reden moeten zijn voor de rest om te stoppen met de band.

Nadat jullie dus het besluit hadden genomen om door te gaan, moesten jullie op zoek naar een nieuwe zangeres. Hoe ging dat?

Pete: We hebben een bericht op onze site gepost en daarna stroomden de reacties vanzelf binnen. We hebben reacties gehad vanuit heel Europa en daar buiten.

Maar jullie hebben ook enkele Duitse nummers. Was het van belang dat de nieuwe zangeres ook overweg zou kunnen met deze Duitse teksten?

Pete: Ja, dat was zeker één van onze criteria. Daarnaast wilden we ook graag een zangeres die meerdere stijlen beheerste. En dan niet een zangeres die heel klassiek zingt, zoals Tarja van Nightwish.

De zang van Sandra deed mij opmerkelijk veel denken aan de zang van Sabine tijdens het concert. Zijn jullie het daar mee eens?

Pete: Dat kan ik zeker begrijpen.

Elis - GriefshireSandra: Toch hoor ik zelf natuurlijk wel verschillen tussen mijn stem en de hare. Ik probeer ook mijn eigen versie van de nummers te maken, maar heb toch ook veel van Sabine’s zanglijnen overgenomen omdat die zo goed zijn. Een tijdje terug heb ik trouwens voor ons nieuwe mini album de achtergrondzang van enkele nummers opnieuw opgenomen en het is heel moeilijk om dan het verschil tussen Sabine en mij te horen.

Hoe was het daarna voor jou om als een nieuwe zangeres in een al bestaande band terecht komen? En hoe was het voor de rest om met een nieuwe zangeres te werken?

Sandra: In het begin is het heel gemakkelijk, want je kent elkaar nog niet zo goed en dan is iedereen aardig en leuk. Het is net als met een nieuwe liefde. Pas later leer je elkaar goed kennen en weet je wat je aan elkaar hebt.

Pete: Ik denk dat de tour met Timo Kotipelto en Cris Caffery een goed moment was om elkaar beter te leren kennen. De tour was slecht georganiseerd en een aantal shows is gecanceld. Toch maak je dit alles samen mee en moet je zowel de goede als slechte tijden samen doorkomen.

En hoe was het eerste optreden?

Sandra: De eerste keer was vreemd, maar nu voelt het allemaal heel vertrouwd. Ik denk ook dat mensen moeten ophouden met het maken van vergelijkingen. Zo houd ik van dansen op het podium en kreeg hier veel reacties over, maar ik doe gewoon waar ik mij goed bij voel. In het begin vond ik Anneke van The Gathering ook raar dansen, maar nu is het een typisch iets geworden voor die band.

Jullie optreden op het Metal Female Voices Fest vond ik zelf erg goed! Wat vonden jullie ervan?

Sandra: Het was een geweldig publiek, vooral omdat ze net als ik een beetje emotioneel werden bij Show Me The Way. Wat is het dan moeilijk om toch nog het nummer goed af te moeten zingen. En het podium was verschrikkelijk groot. Je raakte al bijna buiten adem als je van de ene kant naar de andere kant liep. Helaas liep onze soundcheck iets uit waardoor we korter hebben kunnen spelen. Als ik het van tevoren geweten had, dan was het geen probleem geweest. Nu kwam het een beetje gênant over, want ik had net aangekondigd dat we als laatste nummer mijn lievelingsnummer zouden gaan spelen en toen bleek er geen tijd meer te zijn.

Pete: Erg jammer inderdaad, want er werd van tevoren aan ons gevraagd hoe lang onze set zou zijn. We hebben het tijdens de repetities getimed en het was exact 40 minuten.

En wat zou jullie laatste nummer zijn geweest?

Pete: Ons laatste nummer zou The Burning zijn geweest en dit is ook mijn favoriete nummer. Waarom? Omdat het een goed en stevig metal nummer is. Misschien wel het meest heavy nummer van Elis.

Ik vond het trouwens heel mooi dat jullie het nummer Show Me The Way aan Sabine opdroegen. Doen jullie dit altijd?

Sandra: Ja, we dragen altijd het nummer Show Me The Way op aan Sabine. Voor mij is dit ook echt haar nummer. Mensen zijn bang dat wij haar zullen vergeten, maar dat zullen we nooit doen en op deze manier laten we dat ook merken. Ik heb Sabine zelf nooit gekend, maar toch is ze voor mij gaan leven door alle verhalen van de jongens en door haar songteksten. Ik denk ook veel aan Sabine tijdens het zingen van de nummers, want het zijn toch haar liedjes en emoties.

Over liedjes gesproken, binnenkort komt jullie nieuwe mini album uit. Kun je daar iets meer over vertellen?

Pete: Op het mini album staan nog drie nummers met Sabine, die dateren uit de Griefshire periode. Met die nummers zal het concept van Griefshire ook afgerond worden.

Sandra: Daarnaast staan er nog twee versies op van Show Me The Way. Met het mini album willen we het tijdperk met Sabine afsluiten en laten zien wie ik ben en hoe mijn stem klinkt. Het is als het ware een album tussen Griefshire en het nieuwe album.

Dus jullie zijn al bezig met een nieuw album? Hoe zal het gaan klinken?

Pete: We hebben nu voldoende materiaal voor een nieuwe plaat, denk ik. Het zal een soort Griefshire deel twee worden. Zelf houd ik van Rammstein en Die Ärzte en ik wil meer die kant en meer de metal kant op gaan met het nieuwe album. Sowieso willen we minder keyboards in de nummers.

Sandra valt in: Dat is ook niet zo moeilijk, want momenteel hebben we geeneens een keyboard speler!

Pete: We gaan over twee weken voor een periode van twee weken op tour en ik hoop dat we dan kunnen verder werken aan de nieuwe nummers.

Sandra: Ik zal de functie van Sabine overnemen en ook teksten schrijven. Ik weet nog niet of het een concept album zal worden zoals Griefshire. Mijn teksten zijn heel persoonlijk en als de teksten uiteindelijk bij elkaar blijken te passen, dan wordt het wellicht wel een concept album.

Elis

Zullen er ook Duitse nummers op het nieuwe album staan en waarom? In een interview heb ik gelezen dat Pete ooit gezegd heeft Duits een lelijke taal te vinden en dat de Duitse nummers alleen geschreven zijn voor de fans.

Pete: Ik vind Engels als taal inderdaad mooier en vloeiender. De Duitse nummers zijn waarschijnlijk Sabine’s inbreng geweest.

Sandra: Ik denk dat ik ook wel een paar Duitse teksten zal schrijven. Het is mijn moedertaal, dus het is voor mij makkelijker om in die taal mijn gevoelens en emoties om te zetten in een songtekst.

Zat je voordat je bij Elis kwam ook nog in andere bands of projecten en is dat nog te combineren met Elis?

Sandra: Ik heb in het verleden deel uit gemaakt van Eyes Of Eden. Helaas ben ik toen ziek geweest en ik heb uiteindelijk niet kunnen meewerken aan het album. Daarnaast ben ik nog lid van Soulslide geweest en we hebben zelfs nog een clip opgenomen! Op dit moment ben ik alleen nog bezig met een project getiteld Siegfried. Ik heb het namelijk erg druk met Elis. Zelf woon ik in Oostenrijk, maar de repetities met Elis vinden plaats in Zwitserland. Over een enkele reis doe ik tweeënhalf uur! En dan nog de douane; ik kies natuurlijk weer een band uit waarvoor ik door de douane controle moet!

Sandra komt dus uit Oostenrijk en Pete komt uit Zwitserland. Ik dacht dat jullie een band uit Liechtenstein waren?

Pete (lachend): alleen nog onze drummer Max komt uit Liechtenstein!

De toekomst voor Elis ziet er dus goed uit. Er staat een tour in de planning en er is een nieuw album op komst. Rest mij nog te vragen of jullie nog iets tegen onze lezers willen zeggen?

Sandra: We zullen Sabine nooit vergeten. Zij blijft altijd deel uitmaken van de band!

[ Terug naar de Interviews ]