Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-11-2019

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Jaar van release: 2000
Label: Century Media Records
Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Op de frontpage van Metalfan.nl vind je met enige regelmaat een poll, waarin we jullie vragen wat je favoriete album uit een bepaald jaar is. Een tijdje geleden kwam daarbij het jaar 2000 aan bod. Diverse reacties op die poll gaven aan dat dit geen sterk metaljaar was. Als je ziet dat Iron Maiden's Brave New World met overmacht de desbetreffende jaarpoll won, dan lijkt die conclusie gerechtvaardigd. Dat reünie-album is immers een zeer degelijke plaat, maar haalt het niet bij de klassiekers uit hun beginjaren. Dus als dat het beste moet zijn wat 2000 had te bieden, dan was het een mager jaar in vergelijking met de gouden jaren tachtig.

Toch leverde de overgang naar een nieuw millennium enkele pareltjes op. Zo bracht Nevermore met Dead Heart In A Dead World een buitengewone plaat uit. Dat deze minder stemmen wist te vergaren dan Brave New World, betekent dat Nevermore wel wat meer aandacht kan gebruiken. Ik kan me namelijk moeilijk voorstellen dat degene die beide albums in bezit heeft, voor het vrij risicoloze Brave New World zal stemmen als favoriete plaat uit het jaar 2000.

Opener Narcosynthesis maakt direct duidelijk dat dit wel een spannende plaat is. De eerste riffs hakken er meteen in, waarna de afwisselend bijtende en melodieuze zang van Warrel Dane en het gevarieerde gitaarwerk van Jeff Loomis de luisteraar een bizarre, intrigerende wereld insleuren. De vier navolgende songs zijn zo mogelijk nog indrukwekkender, met het zinderende The River Dragon Has Come als klapstuk. Hierna volgt met The Heart Collector een mooie ballad, die echter qua melodie wel erg veel als Cat Stevens’ Wild World klinkt.

Ironisch genoeg lijkt de Simon And Garfunkel cover The Sound Of Silence op intro en tekst na daarentegen nauwelijks op het origineel. Nevermore geeft de beroemde folksong een geheel eigen gezicht en verandert het nummer in een bijzonder stevige metalkraker. Vervolgens neemt de Amerikaanse formatie weer gas terug, met het schitterende Insignificant en nog betere Believe In Nothing als resultaat. Het uitstekende titelnummer besluit tot slot op gepaste wijze een cd, die eigenlijk alleen maar hoogtepunten kent.

Een werkstuk als Dead Heart In A Dead World roept de vraag op: Hou oud moet een album zijn voordat je van een regelrechte klassieker kunt spreken? Deze plaat is nog geen decennium oud, dus het lijkt me nog wat vroeg om hem nu al tot onbetwiste, tijdloze klassieker te bombarderen. Toch denk ik dat deze cd die status uiteindelijk wel zal krijgen, in tegenstelling tot het wat formulematige Brave New World. De tijd zal het uitwijzen. Voorlopig kunnen we ons opmaken voor een nieuw studio-album van Nevermore, The Obsidian Conspiracy getiteld, die begin 2010 uit moet komen. Ik ben benieuwd of dat wederom een klassieker-in-de-dop blijkt te zijn.

Tracklist:
1. Narcosynthesis
2. We Disintegrate
3. Inside Four Walls
4. Evolution 169
5. The River Dragon Has Come
6. The Heart Collector
7. Engines Of Hate
8. The Sound Of Silence
9. Insignificant
10. Believe In Nothing
11. Dead Heart In A Dead World

Score: 94 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 2 november 2009

Koop dit album in

Meer Nevermore:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van Teun op 02-11-2009 om 10:56u
Score: 95 / 100

Samen met het debuut vind ik dit het beste werk van Nevermore. Consistente hoge kwaliteit en herkenbare nummers. Binnen de behoorlijk innoverende discografie van Nevermore, is dit zelfs een bijzonder (en nummergericht) album. Echt een klassieker!

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van Ricky op 02-11-2009 om 13:44u
Score: 90 / 100

Dead Heart In A Dead World was het eerste album van Nevermore dat ik hoorde en is nog steeds mijn favoriete album van de band. Ik vind Brave New World overigens best goed en luister er liever naar dan menig Maiden klassieker.

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van paul op 02-11-2009 om 14:04u
Score: 95 / 100

mijn favoriete Nevermore plaat,en tevens mijn favoriet uit 2000.

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van steve.ill op 02-11-2009 om 15:53u
Score: 95 / 100

Inderdaad een top plaat die heel wat meer aandacht verdiend.
ik denk dat dit ook mijn favoriete nevermore album is, waarvan inside four walls mijn favoriete nummer is

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van thomas op 03-11-2009 om 09:19u
Score: 85 / 100

Beste Nevermore plaat. Absoluut een lekker schijfje!

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van Haico666 op 04-11-2009 om 12:40u
Score: 100 / 100

Niet alleen het beste album van Nevermore maar ook een van de beste metal albums OOIT gemaakt!!! Ik heb em destijds meteen in huis gehaald en draai em nog regelmatig. Idd samen met het debuut, Dreaming Neon Black en This Godless Endeavor het betere metalen werk!

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van wllm op 06-11-2009 om 20:15u
Score: 95 / 100

De beste van Nevermore tot nu toe. De constante hoge kwaliteit van de nummers hebben ze naar mijn idee (toch best wel fan) op geen enkele andere plaat gehaald.
Zeker een klassieker!

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van joeri op 08-11-2009 om 16:57u
Score: 95 / 100

ik sluit mij bij iedereen hier aan
geweldig album van een erg goede band
heb ze gezien op wacken live ook erg goed

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van metaller op 11-11-2009 om 20:52u
Score: 50 / 100

een klassieker? jongens jullle trekken teveel aan jullie lul...en je wordt er doof van dat je de goeie platen niet meer kan onderscheiden van de slechte....

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van Jeffrey op 19-11-2009 om 12:17u
Score: 100 / 100

100 punten, maar dan wel voor de laatste opmerking. Schijtplaat.

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van Poepluier op 20-11-2009 om 12:16u
Score: 90 / 100

In elk jaar dat er een Iron Maiden album uitkomt wat nergens op slaat delven de betere platen het onderspit omdat een Iron Maiden fan (en die zijn er nogal wat) een van de bekrompenste wezens op aarde is en zelfs zonder de nieuwste Maiden gehoord te hebben het al op nummer 1 beland, je kunt ze het beste vergelijken met Metallica fans.
Groeten van een METAL liefhebber, geweldige plaat dit!!

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van miekske op 20-11-2009 om 18:26u
Score: 95 / 100

Iron Maiden sucks big time!!!!

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van Jeffrey op 21-11-2009 om 18:26u

Huilers. Jullie zijn hetzelfde als die liefhebbers die jullie aankaarten. Met het verheerlijken van dit poepalbum.

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van Jeroen op 28-11-2009 om 14:33u
Score: 90 / 100

Geweldige cd met prachtige nummers die zowel direct blijven hangen als ook fenomenaal goed in elkaar steken. Ja, hier lust ik wel pap van. Het feit dat sommige mensen een modern geluid niet kunnen waarderen, zegt meer over hen dan over de ware muziekliefhebbers die het toch vooral doen voor composities en niet voor productie.

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van Een Metalfan op 30-11-2009 om 18:41u
Score: 30 / 100

Ene oor in, andere oor weer uit. Geen boeiende plaat.

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van VaTeR op 24-12-2009 om 21:05u
Score: 95 / 100

Top album van een band met een eigenzinnige stijl en sound.
Voor mij altijd weer een hoogtepunt als ze een nieuwe cd uitbrengen.
Lig dan nog net niet in een slaapzak voor de winkel ;)

Beetje jammer dat er hier wat een kinderlijke strijd gaande is mbt
Iron Maiden vs Nevermore. 2 Totaal verschillende bands...

Ik kan me goed voorstellen dat een IM fan nix kan met dit album
( en andersom....persoonlijk heb ik TOTAAL nix met IM ).

Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Reactie van Ronald op 20-02-2013 om 11:07u

Since I live in the Shel Silverstein world (1st grade) and my husband lives in the Poe world (8th grade), your title caleld to me. Interesting that students had connections to Poe, but not as many were as familiar with Silverstein as in the past. You are right, it would be sad to see Silverstein fade away. I wonder if some of this can be attributed to the fact that there is a larger collection of poetry available to young children than in the past. There is also a movement toward free verse poetry over rhyming poetry with young writers. I enjoyed the contrast in your writing of the two poets. Lots to think about.