Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-08-2020

Iron Maiden - Flight 666 (dvd)
Jaar van release: 2009
Label: EMI Records
Iron Maiden - Flight 666 (dvd)
Enkele jaren terug scoorden documentairemakers Sam Dunn en Scot McFadyen een hit met Metal: A Headbanger's Journey, en het vervolg daarop getiteld Global Metal. Iron Maiden brengt sinds enkele jaren goede documentaires uit over de geschiedenis van de band, zoals The Early Days en de documentaire op de Live After Death dvd. Wat krijg je als je deze dingen combineert? Flight 666.

Flight 666 volgt de legendarische band op het eerste deel van de Somewhere Back In Time tournee, begin 2008. De reis van ruim 40 dagen brengt Iron Maiden naar Azië, Australië, en Noord- en Zuid-Amerika. Wat we te zien krijgen is hoe deze reis verloopt, aan boord van het eigen Boeing 757 genaamd Ed Force One (met vluchtnummer 666). Daar waar we in de vorige documentaires over Iron Maiden vooral anekdotes voorgeschoteld kregen, zien we nu hoe het leven op tour er voor de mannen uitziet. Dit wordt afgewisseld met livebeelden van de optredens op de tour. Zo zien we bijvoorbeeld de soundcheck voor het eerste optreden, in India, die de band zelf doet. Ook zien we wat de crew allemaal te doen heeft, en dat dit al jaren een erg hechte groep is. De documentairemakers hebben het daardoor vooral in het begin wat lastig om als buitenstaanders tussen te komen. Ook zien we wat de band doet aan ontspanning. We zien gitarist Adrian Smith een potje tennissen met Pat Cash (winnaar van Wimbledon in 1987), en drummer Nicko McBrain en gitarist Dave Murray gaan een potje golfen. In Japan komen we Masa Itoh tegen, die we nog kennen uit Global Metal, in Los Angeles komen ondermeer Lars Ulrich (Metallica), Tom Morello (Rage Against The Machine) en een verbijsterde Kerry King (Slayer) aan het woord, en zien we neukende honden in Mexico. Heel schokkende onthullingen worden er echter in de film niet gedaan, maar de film volgt gewoon de band op tour.

De tweede schijf van de dvdset van Flight 666 bestaat louter uit livebeelden. Een deel van deze beelden zit ook al in de film, maar daar betreft het slechts stukken van de nummers. Nu krijg je de hele show te zien, al zijn de nummers wel telkens op een andere locatie opgenomen. De nummers zijn bijna in chronologische volgorde opgenomen, want zo is opener Aces High op de eerste show van de tour in India opgenomen, en afsluiter Heaven Can Wait op de laatste show in Canada. De livebeelden zijn een genot om naar te kijken, vooral in vergelijking met vorige Iron Maiden dvds. Nu wordt alles rustig in beeld gebracht, in plaats van dat tien keer per seconde van camera wordt gewisseld. Je ziet dat de mannen zelf ook plezier hebben op het podium.

Wie Iron Maiden op deze tour heeft gezien weet wat voor geweldige show het is, en alleen daarom is de tweede schijf al de moeite waard. Maar je krijgt er nu ook nog een erg leuke documentaire bij over die tour. Het enige minpuntje voor ons is dat er geen beelden uit Europa (en dus niet uit Assen of Graspop) op staan, maar dat is begrijpelijk aangezien de film de band slechts volgt op het eerste deel van die tour. Oh ja, het concert is ook los op cd verkrijgbaar, maar met beeld is het een stuk leuker.

Tracklist:
1. Churchill's Speech / Aces High
2. 2 Minutes To Midnight
3. Revelations
4. The Trooper
5. Wasted Years
6. The Number Of The Beast
7. Can I Play With Madness
8. Rime Of The Ancient Mariner
9. Powerslave
10. Heaven Can Wait
11. Run To The Hills
12. Fear Of The Dark
13. Iron Maiden
14. Moonchild
15. The Clairvoyant
16. Hallowed Be Thy Name

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 10 juni 2009

Koop dit album in

Meer Iron Maiden:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Iron Maiden - Flight 666 (dvd)
Reactie van Jouke op 10-06-2009 om 11:27u
Score: 90 / 100

waarom is het een minpunt(geen Assen) als het nooit de bedoeling was van de dvd?

Iron Maiden - Flight 666 (dvd)
Reactie van Jeroen op 10-06-2009 om 12:00u

Een minpunt vond ik juist de a-kritische buttlick houding van de documentairemakers. Het is een vermakelijk document, maar ik kan me niet voorstellen dat alles zo gladjes verloopt.

Iron Maiden - Flight 666 (dvd)
Reactie van Jouke op 10-06-2009 om 19:44u

dus jij zegt dat het na 30 jaar toerervaring met dezelfde mensen niet gladjes kan verlopen?

het crew lid met de minste ervaring bij maiden zit er bij sinds 2000, ik vind het niet gek dat (bijna) alles glad verloopt.

Iron Maiden - Flight 666 (dvd)
Reactie van iron_dennis op 10-06-2009 om 23:13u

Daarnaast is Maiden eigenlijk een band die je niet kan haten. Alles wat ze aanraken veranderd in goud. Natuurlijk, vooral Assen was zelfs voor Maiden een memorabele show en ik denk/hoop dat hun volgende live DVD dan ook in Nederland geschoten gaat worden.

Iron Maiden - Flight 666 (dvd)
Reactie van Jouke op 10-06-2009 om 23:44u

@ iron_dennis:

van wie heb je dat gehoord. ik wil niet zeggen dat het een 13 in een dozijn optreden was, maar ze hebben veel "memoraberele" shows gespeeld in 2008/2009. ik noem er een paar:

London, 5 juli.
maart 2009. interlagos race track-Brazilie
heel zuid amerika in 2008
India 2008
Scandinavie 2008

ik wil niet lullig zijn, ik was er zelf bij in Assen, maar ik was er ook bij in Londen en dat heeft een veel grotere indruk op mij(en op de band) gemaakt dan Assen.

Iron Maiden - Flight 666 (dvd)
Reactie van iron_dennis op 11-06-2009 om 00:24u

Ik heb Maiden vorig jaar ook op verschillende locaties aan het werk gezien (Wacken, Graspop, Assen en Londen) Buiten dat Londen idd fantastisch was doel ik meer op het feit dat er in Assen een maansverduistering bij kwam kijken en dat ik van Maiden in Nederland al lang niet meer zo'n goed opterden gezien hen (Waldrock uitgesloten)
Vergeleken met Wacken en Graspop was Assen echt fantastisch.
Daarnaast weet ik ook wel dat Nederland que publieksreactie nooit op kan tegen weet ik welk land dan ook in Zuid-Amerika.

Iron Maiden - Flight 666 (dvd)
Reactie van een metalfan op 11-06-2009 om 13:46u

ik hoor de bandleden in interviews alleen maar zeggen dat het zo geweldig is om in zuid amerika op te treden. zijn ze soms vergeten
dat de europese fans de band groot heeft gemaakt ?

Iron Maiden - Flight 666 (dvd)
Reactie van EricMaiden op 17-06-2009 om 22:00u
Score: 10 / 100

echt gruwelijk vette DVD.. Ben echt een enorme Maiden fan en echt de hele DVD heb ik met kippenvel gekeken.. Echt super gaaf gewoon...

Iron Maiden - Flight 666 (dvd)
Reactie van EricMaiden op 17-06-2009 om 22:01u
Score: 100 / 100

foutje, de score moet een 100 zijn ipv 10!!

Iron Maiden - Flight 666 (dvd)
Reactie van Soe-f\'kin-wardi op 23-06-2009 om 07:08u
Score: 100 / 100

Als Iron Maiden fan vraag je nou eenmaal naar 'Assen'...zucht..."dé Nederlandse gig. Sjeezus, meestal zitten 'de kids' ook met hun hoofd in de bootlegs. En iemand met meerdere recensies aan de kop, laat dan zoiets, d'r nou toevallig, even tussenstaan ;). Ja man Tonnie, het staat er met dikke letters bij...40 dagen (de Beproeving/ Fitna weetjewel hehe.) Tonnie! wel vet dat je die frameswitch snelheid benoemd. Death on The Road maakt me helemaal loens man! Ik las ergens anders "het is geen Pantera Home video", Jah, joh, die is erg vermakelijk, maar uit een heel andere tijdzone. En 'Flight' is dan logischerwijs net allemaal even iets volwassener. Dus eerder een vervolg? Dat "touwtjespringen" bij Pantera ken/doe ik zelf ook nog wel. Dime's fireworks actie's waren wel geniaal haha. Maar dit gaat verder,. Verantwoordelijkheid klinkt wel saai, maar hoe Maiden die uitdraagt, is wel het allermooist om te zien. Verder een perfecte balans in wat je van de band en de Fans te zien krijgt. En daardoor druipt de Solidariteit en Verdraagzaamheid van alles en iedereen op deze schijf af ! Moet je maar geen hamburgers lopen vreten tijdens de Film XD

En Jeroen....Jongen als jij solliciteerd bij hun Crew met zo'n attitude, dan draai jij daar echt wel de was! Die lui zullen je eerder 'krijgen' dan ontslaan heb ik zo'n vermoedde...:s Buttlick actie.....wat? Lars Ulrich met al 20 jaar hetzelfde verhaal als ie de naam Maiden hoort. haha What is he on...? aaahaha. Dat was mijn minpunt. Beetje lullig voor 'tallicafans als ie dat altijd zo blijft zeggen. Ik vind het zelfs competatief overkomen wat hij zegt. -uh-hum!- Ow en fellow Maideneers (haha) zet je schrap, want hij staat op 4. of. zoiets. Dus zal daar ook wel wéér een shitload over uitgestort worden. ;)

Een dikke-vette-vervroegde-kerstmiscadeau voor (z)europese Iron Maiden fans! Denk daar maar eens goed over na... Want terug denkende aan een aantal stukken in de docu, (neem Colombia) dan word ik toch ook wel een beetje beroerd als ik zie hoe ze het daar hebben. "Schijt! ik stuur een shirt naar iemand daar" gaat dan ook wel even door mijn hoofd. Makkelijk en snel, hoe wij het dan over materieele dingen kunnen en blijkbaar moeten hebben... Je mag van gelukspreken dàt je er over kan zeiken, diegene die erop staan kunnen hem misschien niet eens krijgen of betalen. En mogen weer pak em beet 15 jaar wachten?
Dom gelul!

Puur Goud and that's it!!!!

Eigenlijk is er maar 1 passende re:comment mogenlijk, singend en wel : ~ YOU'R SHIT AND YOU KNOW YOU ARE!!!!!! ~

Operator! deze kan op slot hehehe.


Iron Maiden - Flight 666 (dvd)
Reactie van Een Metalfan op 30-10-2013 om 19:05u

leuke dvd!

Iron Maiden - Flight 666 (dvd)
Reactie van Bram op 16-02-2015 om 12:08u
Score: 100 / 100

Cool dat Iron Maiden in Assen was maar er geen DVD van dat concert lieten maken.
Het lijkt alsof alleen de Duitsers met hun Rock Am Ring wel opnames mogen maken evenals de Engelsen.
Hun energie is verbluffend en schijnt er geen eind te komen aan de pure kracht van hun songs en de solo muziek van leden van de band.
Top top top!