Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-11-2019

Lacrimosa - Sehnsucht
Jaar van release: 2009
Label: Hall of Sermon

Lacrimosa - Sehnsucht

Het heeft vier jaar moeten duren, maar na deze lange pauze is de tiende studiolangspeler van de gothicrock/metal-formatie Lacrimosa een feit. Sehnsucht is de titel van dit album vol melancholieke liedjes waarbij het centrale thema dit keer de liefde lijkt te zijn. Op voorgaande albums werd een steeds meer orkestrale weg ingeslagen, wat resulteerde in lange epische composities. Op Sehnsucht lijkt bandleider Timo Wolff terug te grijpen naar de nummers van voor deze symfonische periode met meer rock-invloeden.

De tien nummers op Sehnsucht zijn allen onmiskenbaar in de welbekende stijl van Lacrimosa; vol weemoed, verlangen en zielenpijn. Het doet allemaal wat duisterder aan dan voorganger Lichtgestalt. Daarnaast zijn de diverse songs wat afwisselender. Wat harder met flinke rockers, en som weer wat gemoedelijker met een prachtige ballade als A.u.S.. Zoals op elk van de voorgaande albums is elk nummer weer een ontdekkingsreis, hoewel de route op dit album misschien al wel eens wat vaker bewandeld is. Zo zijn er stukken van opener Die Sehnsucht in mir die zo van het album Fassade lijken te komen, terwijl Die Taube niet zou hebben misstaan op Elodia.

Opvallend zijn verder de drie Engelstalige songs die Sehnsucht kent, net iets meer dan gebruikelijk is. Hoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik de Engels gezongen creaties vaak wat minder vind dan het Duitstalige werk van deze band, heeft Lacrimosa zich met I Lost My Star in Krasnodar weten te overtreffen, en vormt dit nummer een van de hoogtepunten van het album. Opvallend is daarnaast het Russische tintje in bijvoorbeeld Mandira Nabula.

Sehnsucht is wederom een topalbum van een band die al zoveel moois heeft afgeleverd. Hoewel je je af kunt vragen hoe uniek het allemaal nog klinkt na tien albums, weet bandleider met een bekend recept toch altijd weer prachtige nummers te creëren. Een album wat iedereen die ook maar enigszins bekend is met de band blind aan kan schaffen.

Tracklist:
1. Die Sehnsucht in mir
2. Mandira Nabula
3. A.u.S.
4. Feuer
5. A Prayer for Your Heart
6. I Lost My Star in Krasnodar
7. Die Taube
8. Call Me with the Voice of Love
9. Der tote Winkel
10. Koma

Score: 85 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 20 mei 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Lacrimosa - Sehnsucht
Reactie van Fyr op 22-05-2009 om 15:07u
Score: 4 / 100

Ik vind het geen goede album, ik mis het gevoel van voorgaande albums. Ik mis diepgang, opbouw en kracht. Deze nummers vind ik gewoon saai. Erg jammer.

Lacrimosa - Sehnsucht
Reactie van Old Mhb op 28-05-2009 om 07:38u
Score: 80 / 100

Slecht is het zeker niet maar het is net of je alles al eens hebt gehoord.
Een probleem waar veel bands mee kampen na een aantal jaar. Nieuwe bandleden kunnen soelaas brengen maar bij Lacrimosa ligt dat nogal moeilijk.

@ Fyr : Over smaak valt niet te twisten maar je score vind ik overdreven laag.