Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2020

Lacrimosa - Echos
Jaar van release: 2003
Label: Nuclear Blast Records
Lacrimosa - Echos
Het zevende studioalbum van deze Duitse baanbrekende gothicachtige band onder de vakkundige leiding van componist, zanger, dirigent, trompetist, toetsenist Tilo Wolff. Met dit album heeft hij (hebben zij) zichzelf weer weten te overtreffen, zelfs na het geweldige album uit 2001 genaamd Fassade, dat al een meesterwerk op zich was met de lange orkestrale delen in samenwerking met moderne rock/metal. Dit keer heeft hij zich weer meer op het klassieke gericht met een geweldige opener "Kyrie" wat niet zou misstaan in een laatromantiek requiem.

Het tweede nummer "Durch Nacht und Flut" doet alweer meer denken aan een modern metalnummer, maar heeft toch die zeer specifieke klank die Lacrimosa zichzelf eigen heeft gemaakt. Dit nummer is tevens als single verschenen (in 2 verschillende single-versies, met verschillende nummers en mixes erop).

Het album gaat verder in een mix van klassiek en modern, een welhaast perfecte synthese van twee stromingen die volgens sommigen begrensd zijn door een kloof die niet te overbruggen valt. Tilo Wolff bewijst hier wederom het tegendeel. Praktisch elke emotie weet hij in zijn muziek te vangen. Soms doen zijn klassieke verwijzingen mij wat denken aan bijvoorbeeld een Kurt Weill, eerste helf twintigste eeuw, danweer grijpt hij terug naar de grootse romantische geluiden van de eeuw daarvoor.

Zelfs het enige Engelstalige nummer, Apart, op het album gezongen door de vaste zangeres en toetseniste van de band, Anne Nurmi, klinkt nu goed. Doorgaans was het Engelse nummer het zwakste van de voorgaande albums. Als afsluiter wederom een klassiek werk, maar dit keer niet volledig klassiek zoals het eerste.

Het album is er in twee verschillende versies, een gewone en een digipack. Op de digipack staat als bonus na het laatste nummer nog een alternatieve versie van “Durch Nacht und Flut” gedeeltelijk in het Spaans gezongen, waarschijnlijk voor de Zuid-Amerikaanse fans waar ze razend populair zijn. De rest van het album is dus in het Duits en één nummer in het Engels.

Een geweldig begin van het nieuwe jaar is dit nieuwe album. Gretig kijk ik uit naar een mogelijke tour en nieuw werk van deze toonkunstenaar. Helaas gaan er op dit moment geruchten dat er dit jaar geen tour komt…

Tracklist:
1. Kyrie (overture)
2. Durch Nacht und Flut (Suche – Part 1)
3. Sacrifice (Hingabe – Part 1)
4. Apart (Bittruf – Part 1)
5. Ein Hauch von Menschlichkeit (Suche – Part 2)
6. Eine Nacht in Ewigkeit (Hingabe – Part 2)
7. Malina (Bittruf – Part 2)
8. Die Schreie sind verstummt (Requiem für drei Gamben und Klavier)

Score: 95 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 20 februari 2003

Koop dit album in

Meer Lacrimosa:

[ Terug naar de Album Reviews ]